Motociclisme

El ‘Tro’ ensuma la sang

Marc Márquez encalça Valentino Rossi en el GP de Malàisia de Moto GP i l’italià va a terra quan mirava de parar-li els peus

Àlex Rins puja al podi al costat del cerverí, i Viñales i Pedrosa també entren en el top 5

Valentino Rossi, líder des de la sortida del GP de Malàisia de Moto GP, va arribar a tenir un marge respecte de Marc Márquez superior a un segon en l’equador la cursa, però el cerverí no es va rendir i va ensumar la sang quan va veure que en les voltes següents anava encalçant la Yamaha del 46 dècima a dècima. Quan faltaven quatre voltes, l’italià va perdre el control en el primer revolt i va anar a terra, i va deixar via lliure al Tro per aconseguir una nova fita en el seu palmarès, ja que és el primer cop que Márquez guanya havent sortit de la tercera línia de la graella. Tenia la posició preferent, però el van penalitzar per haver entorpit Andrea Iannone dissabte. Curiosament, l’italià de Suzuki va caure ahir al final de la primera volta després que el 93 l’avancés. Ja amb la posició guanyada, el cerverí va controlar amb la mestria habitual la lliscada de l’Honda en l’últim revolt contraperaltat, però l’ensurt va provocar una maniobra evasiva de Iannone, que va anar a terra.

Millor volta de Rins

Tanmateix, a can Suzuki se’ls va esclarir la cara gràcies a la gran actuació d’Àlex Rins, vuitè a la graella rere Márquez i segon sota la bandera de quadres. El barceloní es va desempallegar de Petrucci, Miller –l’únic amb pneumàtics mitjans; la resta dels capdavanters duien el tou al darrere–, Dovizioso i Pedrosa per col·locar-se quart i heretar així un graó del podi després de la caiguda de Rossi. Però no en tenia prou. Davant seu, Johann Zarco semblava que tenia el segon lloc assegurat, però la seva presència va esperonar Rins. En l’última volta, el 42 va avançar la Yamaha satèl·lit i va sumar el quart podi del curs, igualant el segon lloc aconseguit a Holanda fa quatre mesos. A més, va fer la millor volta de la cursa (2.00.762), la primera a Moto GP. Amb Maverick Viñales quart i Dani Pedrosa cinquè –van remuntar des de la quarta línia de la graella–, els pilots catalans van ocupar quatre llocs dins del top 5, el millor resultat global després del triplet de Márquez, Rins i Viñales a Assen.

Mack va pagar la fluixa qualificació amb la pista molla, que el va deixar onzè a la graella; altrament també hauria tingut el podi a l’abast. Però a Sepang es va confirmar el retorn de Yamaha, que va estar a punt de sumar la segona victòria seguida després de 25 curses de sequera fins que l’empordanès va vèncer a Phillip Island. Al capdavant, Rossi va rodar com un metrònom a un ritme constant de 2:01.0. El Dottore va acaronar la primera victòria en 500 dies, precisament el dia que el seu germà Luca Marini va guanyar per primer cop en Moto 2. Haurien estat els primers germans vencedors en el mateix gran premi des de Marc i Àlex Márquez a Montmeló i Assen el 2014.

275
victòries
acumulen els pilots catalans en el mundial amb la de Marc Márquez ahir. El 2018 n’han afegit dotze: Márquez, nou; Arenas, dues, i Viñales, una.
Tots dos anàvem al límit i es tractava de veure qui aguantava més. Ser campió et permet assumir un punt de risc extra
Marc Márquez
Em vaig prendre la penalització com una motivació afegida. Sempre intento guanyar; de vegades es pot, d’altres no

LES REACCIONS

70
victòries
ha sumat Marc Márquez en el mundial de velocitat en 185 curses: 44 en Moto GP (107), 16 en Moto 2 (32) i 10 en 125 cc (46). El 2018 ja n’ha aconseguit nou en 18 curses.

LES XIFRES

8
podis
ha aconseguit Suzuki aquest any amb el de Rins a Sepang, quatre amb el pilot barceloní i quatre amb Iannone. La marca de Hamamatsu ha igualat el seu rècord en Moto GP, assolit el 2007.
Ha anat millor que en les últimes curses. Tenia un bon ritme, però al final m’ha costat més i m’han avançat Rins i Mack
Dani Pedrosa
El tap de les Ducati m’ha costat el podi. Però em satisfà haver trobat uns reglatges que em permetien tibar
Maverick Viñales
Ho he donat tot. Empaitar Zarco m’ha motivat, i també el fet que ningú comptava amb mi per al podi
Àlex Rins
Fins a la caiguda la cursa ha estat fantàstica. He fet un error, però haver estat tan competitiu aquí és important