Motociclisme

Aiguat de bogeria

La pluja dona joc en el GP del País Valencià de Moto GP, i provoca una bandera vermella i les caigudes de Márquez, Viñales i Rossi, entre d’altres

Rins i Pol Espargaró tanquen el curs dalt del podi rere Dovizioso

La cursa de Pol Espargaró –a terra en la setena volta, dalt del podi al final– il·lustra prou bé la bogeria que va ser el GP del País Valencià de Moto GP i el joc que van donar els capricis de la pluja. Amb prou feines espurnejava sobre la graella, però tan bon punt es van apagar els semàfors el cel es va obrir de gust, fins al punt que la prova es va haver d’interrompre durant la catorzena volta. Després de la represa, amb la distància reduïda a les 14 voltes que faltaven, Andrea Dovizioso es va mostrar imperial al manillar d’una Ducati d’allò més manejable sota la pluja, i va vèncer, seguit per Àlex Rins i el petit dels Espargaró.

Pol havia continuat endavant després de la caiguda, va poder canviar de moto durant la interrupció i es feina creus de veure’s dalt del podi, el primer en Moto GP per a ell i també el primer de KTM en la categoria reina. Un gran resultat del de Granollers en unes condicions que no li eren gaire plaents quan corria en Moto 2.

Rins havia liderat la primera part de la cursa però no es va atrevir a demanar-ne la interrupció quan el xàfec va refermar. Va ser Desmodovi qui va aixecar el braç just quan havia superat la Suzuki del 42, i la bandera vermella va onejar tot seguit. El pilot barceloní va arrencar com un esperitat –avantatjava el subcampió del món de quatre segons en la sisena volta– i en la segona sortida va mirar de fer el mateix, liderant la primera volta abans que el 4 el superés al començament de la segona volta. Més endavant ho va fer Valentino Rossi –setzè en la graella inicial–, però l’italià va caure quan només faltaven quatre voltes. Així, Rins va igualar el segon lloc de fa quinze dies a Sepang i va sumar el cinquè podi del curs (el novè de Suzuki, que no n’aconseguia tants des del 2000).

Mala elecció del ‘Tro’

El dottore no va ser l’única víctima il·lustre dels capricis del temps. El campió Marc Márquez ni tan sols va prendre la sortida definitiva, després d’haver caigut en la setena volta de la primera part. El cel va enganyar el cerverí a la graella, i va ser l’únic a muntar pneumàtics mitjans en els dos eixos, adequats amb l’asfalt moll, però gens adients si hi havia molta aigua, com així va ser. Dit i fet, el Tro va sortir per les orelles –23a caiguda del curs; segona en cursa– en el novè revolt quan era tercer, empaitat per Pol. Va rebre un fort cop a l’espatlla, però tocava girar full amb vista al primer test del 2019, que engega demà a Xest.

Maverick Viñales, l’autor de la posició preferent, va retrocedir fins al vuitè lloc en els primers girs, i va caure en el dotzè, quan era quart just abans del tall que va determinar la graella de la cursa definitiva. Per la seva banda, Dani Pedrosa va ser cinquè en la seva última cursa.

155
caigudes
hi ha hagut en l’últim cap de setmana del curs a Xest, superant el rècord històric de 140 registrat a Misano l’any passat, també en una cursa passada per aigua.
Quan he vist que tenia quatre segons de marge, no m’ho podia creure. Hem fet una segona part del curs increïble
Àlex Rins
He fet l’escalfament amb rodes usades, de manera que en la segona sortida he pogut posar rodes noves. Ha anat bé
Andrea Dovizioso

PROTAGONISTES

3
títols mundials
ha aconseguit HRC el 2018, tots els que estaven en joc en Moto GP: el de pilots (Marc Márquez), el de constructors (Honda) i el d’equips (Repsol Honda).

LES XIFRES

1r
cop
que Pedrosa tanca el curs sense haver pujat al podi en cap cursa d’ençà del seu debut en el mundial de velocitat, el 2001. Ahir va entrar cinquè, igualant el millor resultat del curs.
El balanç del curs és molt dolent. La victòria [a Austràlia] no compensa tot el patiment amb l’electrònica
Maverick Viñales
He anat al box a demanar perdó a l’equip. Tant és que sigui el campió; he comès un error i cal reconèixer-ho
Marc Márquez
Ha estat un dia de moltes emocions, però en la cursa no hi he pensat gaire. Sabia que si tibava més, cauria
Dani Pedrosa
Un dia per recordar al final d’un curs molt complicat per les lesions. Tenia una oportunitat i l’he sabut aprofitar