Dakar

Aràbia Saudita, Egipte i Jordània, probables destinacions per a l’edició 2020

Dakar. Deixarà Amèrica del Sud, on s’hi han disputat les edicions des del 2009

La informació prové d’un vídeo en què el guanyador de la categoria Side by Side, el brasiler Reinaldo Varela, li pregunta al qatarià Nasser Al-Attiyà, guanyador en cotxes, si pot confirmar que el Dakar del 2020 canviarà de continent i es disputarà a l’Aràbia Saudita. Al-Attiyah hi afegeix que també es correrà per territori d’Egipte i Jordània. No hi ha confirmació ni desmentiment, a hores d’ara, per part d’ASO, el promotor del Dakar.

El Dakar es va disputar a l’Àfrica entre el 1979 i el 2007. Cancel·lat el 2008 per falta de garanties de seguretat, va reaparèixer el 2009 a Amèrica del Sud, on s’ha mantingut fins aquest 2019.

En tot cas, el canvi de continent de la cursa s’havia convertit en una brama. Malgrat que l’última edició –de només deu dies i disputada íntegrament al Perú– ha estat un èxit esportiu, no hi ha cap país de l’Amèrica del Sud capaç de competir econòmicament amb l’oferta milionària de l’Orient Mitjà, que algunes fonts xifren en 15 milions d’euros per cadascun dels cinc anys d’acord. Altra cosa serà la seguretat.

Dels tres països esmentats per Al-Attiyah, qui té més tradició en esports de motor és Jordània, que organitza un ral·li que puntua pel campionat de l’Orient Mitjà (de categoria FIA, com l’europeu) i que va puntuar per al mundial tres anys (2008, 2010 i 2011). Egipte és conegut pel raid dels Faraons, disputat entre el 1982 i el 2015. També ha estat final de Dakar en dues edicions (El Caire l’any 2000 i Xarm-al-xeic el 2003).

Tot fa pensar, però, que és Aràbia Saudita qui lidera la iniciativa. Des de fa poc, permeten que les dones condueixin i assisteixin als espectacles esportius i el règim està interessat a vendre al món una mirada d’obertura. Malgrat tot, manté la taca de les sospites de violacions constants dels drets humans i, sobretot, que fos el príncep Mohammed bin Salma qui va ordenés l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi a l’ambaixada saudita a Istanbul l’any passat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)