Dakar

Peterhansel enfila el rècord

Dakar. El francès, rebatejat com a ‘Monsieur Dakar’ pels seus catorze títols, obté el 49è triomf d’etapa en cotxes i és a un de Vatanen. Ganivetades en motos, amb Van Beveren de nou líder

El francès Stéphane Peterhansel, rebatejat amb bon criteri com a Monsieur Dakar pels seus catorze títols –sis en motos i vuit en cotxes, categoria en què és el vigent campió, des que va debutar el 1988–, es va adjudicar la desena etapa, disputada entre Wadi ad-Dawasir i Bisha, amb una especial de 375 quilòmetres i un tram d’enllaç de 384 quilòmetres. L’experimentat pilot de 56 anys, que s’estrena en aquesta edició, en què ja no té res a fer en la general –és a 68 h–, va esgarrapar 2:06 al madrileny Carlos Sainz i el barceloní Lucas Cruz, líders en el tram inicial d’una especial ràpida i sense dunes però amb embolicats encreuaments de camins.

El duel de veterans, liderat d’entrada per Sainz, que va sortir esperitat, va arrodonir una jornada fabulosa d’Audi, que atresora tres victòries –Sainz, Ekström i Peterhansel– en el seu debut en el Dakar amb el revolucionari RS Q e-tron. El geni de Vesoul, campió del món de monopatí de jovenet, celebra el seu 49è triomf d’etapa en cotxes –més els 33 en motos: 82– i es queda a només un del rècord del mític finlandès Ari Vatanen, posseïdor de quatre títols en cotxe.

El copilot de Vilablareix Dani Oliveras i l’argentí Orlando Terranova (BRX), per la seva banda, continuen a un gran nivell. Tercers a 3:59, són quarts en la general. Quart va ser a 4:11 el sud-africà Henk Lategan (Toyota), que té una setmana prou proactiva. El qatarià Nasser al-Attiyah (Toyota), líder indiscutible de la general, va finalitzar setè a 5:50, rere Sébastien Loeb, segon en la general a 32:40 quan només falten dues etapes i el peix comença a estar, si no hi ha un daltabaix, força venut. El copilot igualadí Armand Monleón i l’argentí Lucio Álvarez van entrar a 7:27, mentre que Nani Roma i Àlex Haro (BRX) van arribar a 12:58 del vencedor.

Toby Price va ser el vencedor en motos. L’australià de 34 anys, campió el 2016 i el 2019, va superar l’argentí Luciano Benavides, segon a 2:09, i el castellonenc Joan Barreda, tercer inicialment a 3:21 tot i alguns problemes de navegació, però que va ser penalitzat amb 3 minuts i tanca la jornada cinquè en la general a 8:47 del nou líder, el francès Adrien van Beveren, que té un marge de 5:59 respecte del britànic Sam Sunderland, que tampoc no va estar fi i va cedir 11:18. El segon és el xilè Pablo Quintanilla, a 5:15. L’austríac Matthias Walkner, líder en la sortida, va hipotecar part de les seves possibilitats perdent 15:55 respecte de Price. Les ganivetades van prosseguir amb el quart canvi de líder en quatre jornades, el dia de la retirada de l’argentí Kevin Benavides (KTM). El campió del 2021, cinquè en la general a 10:22, va tenir problemes mecànics en el quilòmetre 134.

En SSV, el copilot de Canyamars, nucli de Dosrius, i expilot d’enduro Oriol Mena va guanyar l’etapa al costat del lituà Rokas Baciuska.

LA DADA

33+49
triomfs
de Peterhansel, entre motos i cotxes. El finlandès Ari Vatanen en té 50, en cotxes, i 4 títols
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)