Més motor

Marc Coma, feinada tot just arribar

Motor. Segon revés en cinc mesos per al Dakar, forçat a canviar d'itinerari ara per la renúncia del Perú

Fa cinc mesos va ser Xile i ara és el Perú qui deixa plantat el Dakar, forçat a canviar el seu itinerari a quatre mesos de l'inici de la cursa i quan diversos equips –sobretot els més modestos– ja havien fins i tot comprat els bitllets d'avió amb destinació al Perú, on havia de començar la cursa el 3 de gener. Marc Coma, acabat d'arribar a la direcció esportiva de la cursa, haurà de posar a prova tota la seva capacitat, adquirida en dotze participacions i cinc victòries, per proposar un recorregut alternatiu.

Si en el cas de Xile el seu govern va anunciar-ho amb temps i a primers d'abril va avisar que destinaria els diners de la cursa a combatre els efectes d'unes inundacions al nord del país, en el cas del Perú la raó és la hipòtesi –avalada pels pronòstics dels especialistes– que el fenomen meteorològic conegut com El Niño tingui efectes més devastadors que mai. El Niño és una mena de cicló tropical que es manifesta amb llargues jornades de pluges torrencials. Els científics busquen el seu origen en l'escalfament exagerat de les aigües del Pacífic contrastat amb la sequera extrema del Perú. “El govern peruà ha decidit que aquesta situació és una prioritat nacional i així s'assegura que, davant una emergència, el conjunt dels serveis de l'estat podrà ser mobilitzat immediatament per socórrer les poblacions que es puguin veure afectades”, explica ASO en un comunicat. El govern peruà al·lega que quan va formalitzar l'acord amb ASO les previsions no eren tan alarmistes.

“Avui no tenim itinerari”, va explicar Marc Coma ahir. L'expilot català no és optimista sobre la possibilitat de recuperar Xile: “Ho valorem tot, però hi ha poc temps per explorar coses noves. Aquesta cursa és molt complexa, hi ha molts aspectes a tenir en compte. Busquem una alternativa consistent i amb garanties d'èxit. El Perú aportava la part de dunes i de desert que costa de trobar a Bolívia i l'Argentina. Ara es tracta de trobar aquesta part.”

Cinc etapes

L'afectació en l'itinerari és important. Al Perú s'havien de disputar les quatre primeres etapes senceres i l'inici de la cinquena. Eren etapes sobretot de dunes, a la regió de Pisco i Ica, que prometien marcar diferències. El 7 de gener, en la cinquena etapa i després de vorejar el llac Titicaca, s'havia d'entrar en territori bolivià. També s'ha cancel·lat la cursa de les Dakar Sèries que s'havia de fer a la zona d'Ica entre l'11 i el 13 de setembre.

Un mes per definir el nou recorregut

ASO va anunciar ahir que el nou recorregut del Dakar es farà públic durant la segona quinzena de setembre. És evident que la notícia del desistiment del Perú no la van rebre ahir però, en tot cas, hauran de plantejar l'itinerari alternatiu en menys d'un mes. És força probable que hi hagi més etapes per l'Argentina i Bolívia –els altres dos països per on passa la cursa–, però el punt de sortida que prendrà el relleu de Lima el 3 de gener és una incògnita.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)