Barça

Ara ja toca guanyar

Per aconseguir-ho, Tata Martino introduirà modificacions tàctiques en l'atac del seu equip

Arriba el cinquè enfrontament de la temporada, que no serà l'últim, entre els dos equips que lideren la lliga separats per només un punt. La igualtat entre el Barça i l'Atlético de Madrid és tanta que els quatre anteriors han acabat en empat. El d'avui ha de ser el partit que desequilibri la balança a favor de l'equip de Gerardo Martino si vol estar per setè any consecutiu en les semifinals de la lliga de campions. Perquè el Barça està gairebé obligat a guanyar al Vicente Calderón. Només li serveix la victòria o un empat a dos o més gols, resultat aquest últim que podria ser lògic entre els dos equips fa un anys, però que sembla més difícil que es pugui produir ara que l'Atlético de Madrid de Diego Simeone s'ha convertit en l'equip que defensa millor d'Europa.

El Barça està obligat a marcar i els blaugrana buscaran el gol des de l'inici. Saben que és important avançar-se. Perquè obligarien l'Atlético de Madrid a abandonar el seu plantejament defensiu, aquell amb què se sent tan còmode l'equip de Simeone i que podrà desenvolupar avui gràcies a l'empat a un del Camp Nou. A més, si els minuts van passant i el Barça no marca, la confiança de l'Atlético de Madrid anirà creixent en un partit que jugaran els futbolistes i també els seus aficionats com si fos el més important de la seva història. Perquè el Vicente Calderón estarà ple de gom a gom. I els aficionats locals ja tenen consignes de deixar-se la gola en cada atac i cada defensa del seu equip.

Per buscar la classificació i continuar optant als tres títols, sembla que Martino confiarà en l'alineació de les grans cites amb les obligades absències dels lesionats Víctor Valdés i Gerard Piqué, que seran substituïts per Pinto i Marc Bartra, respectivament. Pel cap del tècnic argentí del Barça passa, però, variar la manera de jugar dels homes que ja va utilitzar en el partit d'anada per mirar de fer el mal que gairebé no ha pogut fer a l'Atlético de Madrid en els quatre patits jugats anteriorment.

En 360 minuts de joc, el Barça només ha fet dos gols a l'Atlético de Madrid, tots dos de Neymar. El brasiler va entrar la setmana passada durant molts minuts per la banda dreta amb poca efectivitat. Als pocs minuts de passar a l'esquerra, on es troba més còmode, va aprofitar una genial passada d'Iniesta per batre Courtois. Martino ha dit més d'una vegada que els canvis de posició d'alguns dels seus homes els fa pensant en el que és millor per al grup. Però ara considera que és més oportú que cadascú jugui on es troba millor per fer mal a l'excel·lent defensa de l'Atlético. Així que Neymar entrarà per la banda dreta i Iniesta, que disputarà avui el seu partit número 500 amb la samarreta del Barça, se situarà com a interior, on també millor es troba i millor juga el de Fuentealbilla, una posició des de la qual aporta més desequilibri. Portar aquests dos jugadors a les seves posicions naturals implicarà que Cesc actuï com a fals davanter centre, també el lloc on més còmode es troba el blaugrana. I qui s'haurà de desplaçar és Leo Messi, però a una posició que no li és desconeguda. Sembla que l'argentí partirà des de la dreta, com en els vells temps. Pot ser un encert, perquè des d'allà podrà combinar amb qui va ser un dels seus millors socis fa anys, Dani Alves, i alliberar-se de la gàbia que Simeone ha dissenyat per a ell en aquesta eliminatòria i que va fer que en l'anada participés del joc menys del que ho acostuma a fer.

Aquestes són les variants tàctiques que ha dissenyat Martino per mirar de guanyar per fi l'Atlético de Madrid aquesta temporada, tot i que faran falta més coses per aconseguir la classificació. Per exemple, jugar amb la mateixa intensitat que gasten els jugadors de Simeone en tots els partits. També serà important cedir poques ocasions a pilota aturada prop de l'àrea de Pinto, perquè els locals són un dels equips de la lliga que més bé exploten aquest tipus d'accions. I serà important que el triangle que formen en defensa Busquets, Mascherano i Bartra estigui tan encertat com la setmana passada al Camp Nou, sobretot si juga Diego Costa, que no és clar que ho faci.

L'hispanobrasiler es va retirar lesionat en la primera part del partit d'anada i quasi el van descartar per a la tornada. No s'ha entrenat amb el grup des de llavors, però per tot el que significa per a l'Atlético de Madrid ningú s'atreveix a descartar-lo, ni Simeone. Qui no hi serà és Arda Turan, també lesionat i que ja va ser baixa contra el Vila-real dissabte. La seva posició serà per a Raúl García. Si no juga Diego Costa, Adrián formarà en atac al costat de Villa.

Dos estils ben diferents s'enfrontaran avui buscant ser en les semifinals de la Champions, dos estils que no han estat capaços d'imposar-se l'un a l'altre aquesta temporada quan s'han enfrontat de manera directa. El cinquè partit del curs entre els dos ha de servir per desempatar. Perquè tot i que el partit acabi en empat, depenent dels gols, hi haurà un triomfador. El Barça de Gerardo Martino buscarà ser-ho des de l'inici.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)