Barça

TONI FREIXA

PRE-CANDIDAT A LA PRESIDÈNCIA DEL FC BARCELONA

“Sé el que li cal al Barça del futur”

“Qui em coneix sap que no sóc tan aspre com alguns han volgut mostrar”

“No tinc cap dubte de qui tindrà el suport de Sandro, però ho ha d'explicar ell”

La meva personalitat pot resultar positiva quan calgui demostrar lideratge institucional per gestionar el club
Mantindria l'adhesió al pacte nacional pel dret a decidir; això sí, conservant la independència política del club
Delegar la gestió només en els professionals porta a casos com el de Neymar, fitxat sense cap assessorament

El més matiner dels pre-candidats, Antoni Freixa Martín (Barcelona, 8 d'octubre de 1968), no para quiet mentre espera el moment de començar la cursa cap a les 2.534 signatures que l'han de convertir en candidat. Amb el cabell més curt i la convicció que sap a què juga, Freixa atén aquest diari a la seva seu electoral, situada al passeig de Gràcia de Barcelona.

Deu estar convençut que aconseguirà les signatures...
Estic convençut que treballaré amb il·lusió, que el nostre programa és el millor i que, per tant, ens serà relativament fàcil trobar suport. Tenim contingut i sabem què volem fer.
No serà fàcil, en tot cas.
Si serà més fàcil o no, ho diran les circumstàncies, no puc endevinar què passarà. Però quan un té un projecte clar, és més fàcil demanar suport. N'hi ha que tenen un programa que consisteix a parlar del passat. Si parlem de passat, jo també hi he estat. Tinc experiència amb tres presidents diferents, i també puc parlar d'això. Però el que ofereixo són idees clares del que necessita el Barça del futur, que és el que preocupa la gent.
No creu que el final de la temporada influirà en la decisió dels socis a l'hora de votar? No li sembla que Bartomeu ho té més fàcil després del triplet?
No sé què presentaran els altres, però la conjuntura també m'afavoreix a mi, perquè he estat membre de la junta directiva fins a l'últim dia. Si Bartomeu ha guanyat el triplet, jo també. En tot cas, si s'ha de personalitzar en algú l'èxit esportiu, em sembla que porta el 10 a l'esquena i ara està jugant la copa Amèrica.
Li he sentit dir que Messi ha de manar. Li sembla que això ho ha de dir un president del Barça?
No crec que digués això. Crec que cal consultar a Messi el projecte esportiu, perquè és el millor. Imagini que el president porta un entrenador amb un model de joc diferent del que vol Messi, amb jugadors que no encaixen amb la seva manera de jugar... Ho haurà fet molt malament. Messi i el Barça tenim el mateix objectiu, i hem d'estar d'acord. És el jugador que qualsevol club del món voldria tenir, i el tenim nosaltres. El club s'ha de posar al seu costat.
Hi ha hagut perill de perdre Messi?
No voldria parlar de coses que han passat allà a dins i que el titular d'aquesta entrevista anés per aquí...
De prop no sembla una persona tan aspre com, de vegades, se l'ha volgut presentar...
Qui hagi tingut interès a vendre aquesta imatge de mi li ho podrà dir. Sóc com sóc, qui em coneix sap que no sóc aspre.
Hi ha hagut voluntat de presentar-lo així, per part d'altres membres de la directiva, mentre era al club?
Segurament no he tingut el màxim suport. Vaig assumir la funció de portaveu perquè el president m'ho va demanar, i intueixo que, des de dins, no em van ajudar gaire. Però no importa, m'honora haver fet aquesta funció, crec que ho vaig fer bé. Després m'ha sobtat que el següent portaveu de la junta hagi deixat de fer rodes de premsa. Deu voler dir alguna cosa.
En tot cas, mirarà de fer el possible per desempallegar-se de l'etiqueta de persona aspra?
La meva personalitat pot ser molt positiva quan calgui demostrar lideratge institucional per gestionar el club. A la gent li agrada votar algú que hi entén i té caràcter, més que algú agradable i simpàtic però que no la toca. Em mostro com sóc, de manera natural. No faré cap esforç per mostrar-me excessivament amable i somrient.
Quan va decidir que es presentaria a les eleccions?
Dos o tres mesos abans que es convoquessin, però la idea em voltava pel cap des de primers d'any, quan Bartomeu va anunciar que hi hauria eleccions.
Per què no va plegar?
Per què una cosa no té a veure amb l'altra. Haurem de comprovar, en la candidatura de Josep Maria Bartomeu, quants dels vint que van començar el 20 de juliol del 2010 continuen. Els que hem arribat fins al final ho hem fet per responsabilitat, però a partir d'ara comença un nou mandat i cadascú farà el que més li convingui. Jo presento un projecte que crec que és el que el Barça necessita.
Com va anar quan va dir a Bartomeu que es presentaria?
En la junta no vam parlar mai de les eleccions. Per això li vaig preguntar diverses vegades sobre el que ell havia comunicat públicament, dient “hem decidit”. Però mai va voler donar explicacions. En les últimes setmanes vaig insistir a preguntar-li-ho, per comunicar-li que em presentava, però fins a l'última junta no va explicar res.
De qui creu que està més a prop Sandro Rosell, de vostè o de Bartomeu?
[Riu] No tinc cap dubte de qui té i tindrà el seu suport. Però el millor que pot fer és preguntar-li-ho a Sandro... i a Bartomeu.
Ha parlat amb Rosell? Farà evident aquest suport?
Després d'un any i mig de no tenir cap relació amb ell, malgrat el que m'ha passat a dins de la junta, he tingut una conversa particular i tinc clar el que farà i a qui donarà suport. Però ho ha d'explicar ell.
Apropar-se als exdirectius afectats per la demanda de responsabilitat civil és un exemple de la seva manera d'apartar el Barça dels tribunals?
Absolutament.
Com va anar allò?
Durant els mesos previs a la sentència vaig treballar per arribar a un acord amb els demandats que presentaríem davant de l'assemblea per deixar sense efecte l'acció de responsabilitat civil. Un parell de directius no ho van voler i, quan ho vaig portar a la junta, vaig trobar un rebuig absolut. Va quedar en no res.
El primer punt dels seus eixos de campanya és la voluntat de blindar l'excel·lència de la Masia. Això s'assoleix recuperant tècnics que estaven a la casa?
S'assoleix dotant d'una eina a la Masia que permeti garantir la seva excel·lència per sempre, amb independència dels tècnics que hi hagi, i que, de manera sostinguda, es formin jugadors que pugin al primer equip. Ho explicaré amb detall quan presenti el projecte esportiu.
Un dels temes principals de la campanya serà el patrocini de Qatar. Benedito ha dit que té una alternativa. Creu que un precandidat pot aconseguir un patrocini com aquest?
Mai prometré res que no pugui demostrar. Si Benedito ho ha aconseguit, ha d'ensenyar els documents. Hem de ser rigorosos. Quant a Qatar, crec que ha complert el seu cicle i que seria bo que tinguéssim un altre patrocinador. També li diré que, mentre ha durat aquest patrocini, no ha aparegut cap altra opció. Exploraré les possibilitats de trobar alternatives, però si no ho aconseguim no podem ser irresponsables i renunciar a un ingrés que és imprescindible.
Com espera que sigui la campanya, dura o positiva?
La nostra serà en positiu. Tenim un projecte que mira cap al futur perquè la gent s'adoni que els propers sis anys són molt importants. Ens juguem aconseguir que la junta directiva estigui a l'altura del primer equip i del que la gent reclama.
A vostè, que s'ha definit com a cruyffista, li va doldre com va anar l'assumpte de la presidència honorífica de Johan Cruyff i la seva renúncia?
Em va doldre com ho vam gestionar, ho vam fer molt malament. Una figura com la de Cruyff no mereix aquell tracte. Va ser per la inexperiència de qui acaba d'arribar i la poca voluntat de ser amics de les dues parts. No descarto reinstaurar la figura del president d'honor si sóc president, però dependrà de la voluntat del soci.
Voldria recuperar les relacions amb Cruyff?
No tinc res a recuperar. La meva admiració per ell està fora de dubtes. Les seves opinions s'han d'escoltar, és un personatge cabdal en la nostra història.
Com pot créixer econòmicament el Barça, sense retallar despeses, quan la massa salarial creix sense parar?
És el repte. Tenim un potencial brutal, perquè hi ha 300 milions de persones al món que consumeixen Barça. Hem de trobar la manera de fer-ho rendible.
Repescarà el projecte de la grada d'animació?
Volem aconseguir que els nostres jugadors sentin l'escalf de l'afició de veritat. El nostre projecte no posarà en risc la integritat dels socis i aficionats ni suposarà la reubicació de ningú.
Com seria el Barça, amb Toni Freixa de president, respecte al procés d'independència de Catalunya?
Respectuós i conscient del que significa per al país. A mi em fa sentir orgullós que els nostres polítics regalin samarretes del Barça quan van arreu. Hem d'anar sempre al costat del que decideixin els catalans. Sóc conscient del que està passant, no posaria cap obstacle i mantindria l'adhesió al pacte nacional pel dret a decidir. Alhora, però, procuraria mantenir la independència política. Perquè el Barça és transversal.
Creu que la relació del FC Barcelona amb les institucions esportives es pot millorar?
M'he preocupat per tenir una bona relació amb la federació espanyola i sóc membre d'una comissió. He detectat que de vegades no hem estat prou propers per gestionar determinades qüestions.
Hauria passat mai la suspensió de la FIFA si s'hi hagués tingut una bona relació?
No conec l'assumpte amb profunditat, però si hi haguéssim tingut la bona relació que hi hem de tenir, probablement les coses haurien anat d'una altra manera. El president del Barça ha de tenir línia directa amb el de la FIFA.
Els directius, a més de ser personatges representatius del club, han de ser executius?
No hi ha cap altra opció. Els estatuts i la llei els atribueixen responsabilitats, i no poden delegar totes les seves funcions en professionals que no han estat triats pels socis.
Això ha passat els últims anys?
Ho he viscut. I porta a casos com el de Neymar, que es va fitxar sense cap assessorament.
Què vol dir gestionar el Barça amb sensibilitat?
El Barça no és una empresa, i personatges emblemàtics de la nostra història, com el mateix Johan, Abidal, Amor, Puyol, Corbella... els hem de tractar bé. I això només es pot fer havent mamat el Barça des de petit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)