Girona

Ortuño estripa el guió

El davanter de Iecla treu el Girona de l'infern de segona B amb un golàs quan tot semblava perdut

En un final taquicàrdic, Isaac Becerra s'hi afegeix i evita el drama en l'última jugada

Els gironins passen a tenir moltes expectatives de permanència

No és cap novetat a Montilivi que, en situacions crítiques, la plantilla surti al rescat. Els jugadors s'havien enfangat molt i, com deia Matamala, ells en sortirien. Les paraules queden buides sense fets, i per moments la garrotada del Girona feia pinta de ser definitiva. Com un resum de tota la temporada. La de l'ara sí convertit en ara tampoc. Feia tres setmanes que l'equip havia desaprofitat l'oportunitat de sortir del pou. Ahir tenia l'última. I hi va haver un moment que bona part de l'expedició –jugadors, tècnics, directius i quatre aficionats comptats, perquè el club que es creia totpoderós regalant el desembarcament a Almeria, la caravana a Vila-real o les excursions a Sòria i Osca no va tenir capacitat de muntar res ahir– van deixar de creure-hi. L'infern havia trucat massa vegades a la porta. O ho semblava. Perquè, quan pocs s'ho esperaven, va aparèixer Alfredo Ortuño i Martínez, aquell jugador fitxat al mercat d'hivern com a davanter de complement. Un tros de davanter, un descobriment descomunal, que va emmudir El Toralín i va fer recuperar el pols als gironins. L'home de la (mitja) temporada. Amb el permís, és clar, d'Isaac Becerra Alguacil. Perquè en un vespre de taquicàrdia i amb final màgic no hi podia faltar el colomenc, que va volar en l'última jugada per treure un gol que hauria estat la mare de totes les garrotades. Si tocava posar noms i cognoms, el destí va ser just amb dos pilars del Girona, que va passar de baixar automàticament a segona B a tenir moltes expectatives de celebrar dissabte la permanència. No en fa prou amb la victòria contra el Deportivo, ja a primera, però gairebé.

Amb canvi de dibuix

Amb l'estranya i sorprenent aposta de Machín, que per primera vegada va desar al calaix el 3-5-2 amb què havia jugat sempre i va situar un 4-4-2, el Girona va començar amb un pèl de feina, perquè la Ponferradina, amb més possessió de pilota, semblava que tenia les idees més clares. Però ben poca cosa va passar abans del primer gran impacte. Els gironins van treure petroli d'una falta lateral provocada per una progressió d'Ivan López, tallada amb mans per Bellvís. Timor la va posar, i la fórmula dels locals de quedar-se clavats per provocar el fora de joc els va deixar amb un pam de nas. Perquè Ortuño va quedar sol. I no va perdonar. Amb una bona rematada de cap, va marcar el seu setè gol i va situar l'equip en l'escenari més desitjat. Quedava tot un món, és clar, però haver marcat el 0-1 era un gran què. Només faltava administrar-lo, que no era poca cosa per al Girona aquesta temporada. Per salvar-se, cal acumular mèrits. I si no ets capaç de fer bons els avantatges, com tants altres equips aconsegueixen sense haver de proposar tant, malament rai.

Les sensacions que havia insinuat la Ponferradina al començament van quedar mitigades després del gol del Girona. Els homes de Claudio Barragán –en el minut 17 va haver de substituir el bisbalenc Òscar Ramírez– controlaven la pilota en camp propi, però quan volien connectar amb Yuri o Berrocal no tenien precisió o no trobaven forats. Fins i tot es van sentir alguns xiulets del públic, que omplia El Toralín. El Girona es va permetre el luxe de tenir alguna fase, abans del descans, de control i circulació de pilota. I encara hauria estat tot més rodó si Felipe, en una oportunitat molt més clara del que semblava d'entrada, hagués tingut un pèl de fortuna. El cas és que el Girona va marxar al descans amb un gol a favor, amb una altra ocasió clara (més que qualsevol dels d'El Bierzo) i amb força tranquil·litat al darrere. I, virtualment, fora de la zona de descens. Què més podia demanar?

No podia ser tan bonic

La segona meitat va començar amb una possessió llarga dels locals. El Girona, tancat darrere, prou feia traient pilotes com podia. Mal senyal. Jugar en el minut 50 com si fos el 88 era assumir un risc exagerat i innecessari. Per sort, l'empenta inicial es va apaivagar i els gironins van guanyar serenor i clarividència. Tot s'hauria aplanat si Tato, per fi, hagués trobat el camí del gol. Ho va fer gairebé tot, però Robusté el va frustrar estirant-se i deixant-s'hi la cuixa. Un minut més tard, l'exjugador del Las Palmas es va acabar d'irritar, en veure que Machín el substituïa per Bordas. El manresà, desaparegut els dos últims partits, es va situar a l'esquerra i va alliberar una mica Felipe, que debutava com a titular.

Ortuño i Becerra

No va arribar el 0-2, però sí males notícies d'altres camps. Per més que prohibeixin mostrar resultats al videomarcador, amb un mòbil o una ràdio a la banqueta n'hi ha prou. I va començar a quedar clar que, o es guanyava, o cap a segona B. La Ponferradina, que prou bé ho sabia, s'hi va tornar a posar. Berrocal va marcar i va provocar l'eufòria a l'estadi. De cop, tot en orris per al Girona, que se n'anava a l'infern si no ho remeiava un gol. O un miracle, tal com estava l'equip. I va arribar. Juncà va fer una centrada boníssima, però no tothom l'hauria anat a pescar com ho va fer Alfredo Ortuño. Amb tota la força del món, la va acabar tocant amb el front, o potser amb l'espatlla. O amb el cor. O amb l'escut. El Girona no havia sabut rendibilitzar el 0-1, una altra vegada, però Ortuño va fer diana. Una altra vegada. Era el dia dels cops anímics, i la Ponferradina tenia poc més de deu minuts per superar-lo. I no se'n sortia. En tres minuts d'afegit, la supervivència. I va aparèixer Becerra, l'heroi. L'altre heroi.


GIRONA: Isaac Becerra; Ramalho, Richy, Chus Herrero, David Juncà; Eloi, Timor; Ivan López (Juanlu Hens, 71'), Felipe (Matamala, 83'); Tato (Gerard Bordas, 59') i Ortuño.


PONFERRADINA: Santamaría; Òscar Ramírez (Carpio, 17'), Alberto Aguilar, Robusté (Samuel, 76'), Bellvís; Jonathan (Marquitos, 54'), Juande; Acorán, Javi Lara; Berrocal i Yuri.

TOT ES COMPLICA

MINUT A MINUT: 4' Felipe serveix un córner i Richy connecta la rematada des del segon pal, però Santamaría la bloca. 9' Molt bona combinació de la Ponferradina per l'esquerra, amb una centrada de Javi Lara que Acorán, des de l'àrea petita, no sap rematar bé. 11' Javi Lara fa una bona retallada davant d'Eloi a la frontal i prova un xut amb molta intenció que Becerra pot escopir estirant-se. 15' (0-1) Falta lateral que David Timor executa. La defensa queda clavada, mirant de provocar el fora de joc, i Ortuño, tot sol, connecta la rematada de cap i bat Santamaría. 18' Javi Lara serveix un córner i la pilota es passeja per l'àrea sense que ni Becerra ni cap jugador la puguin tocar. 30' Isaac Becerra se la juga amb una sortida molt endavant, però entre el badaloní i Timor acaben allunyant el perill. 35' Ortuño rep la passada de Felipe, progressa dins l'àrea i, amb poc angle, prova una centrada xut rasa que acaba a l'altre costat de l'àrea. 38' Ocasió d'or per fer el 0-2. Felipe és més llest que els dos centrals i connecta la rematada de cap. La pilota li torna a rebotar al cap, en un embolic, i es perd fregant el pal dret. 44' Robusté vol rematar d'esperó des del primer pal un córner i la pilota es perd pel lateral. 56' Ocasió clamorosa per al 0-2. Felipe habilita Tato, que arrenca des del mig del camp, se'n va sol, supera Santamaría escorant-se cap a la dreta i fa un xut ras que només Robusté, jugant-se el físic, treu de sobre la ratlla. 57' Entre Isaac Becerra i Richy eviten la rematada de Berrocal, que havia estat a punt de guanyar l'esquena. 58' Ortuño fa tres retalls i, amb Tato sol al costat, prefereix provar un xut, desviat. 60' Becerra falla en la sortida i la pilota queda sense control fins que Acorán la recull i fa un xut que, desviat per un defensa, acaba a córner. 65' Xut de falta directa de Javi Lara que surt per sobre del travesser. 68' Becerra surt als peus de Carpio, escorat a la dreta, i el xut acaba a córner. 69' En un córner, Robusté la pentina i Yuri mira de fer la tisora però ni toca la pilota. 70' Berrocal queda sol davant Becerra, després de guanyar la partida a Chus Herrero, però el badaloní refusa el xut. 71' (1-1) Berrocal recull la pilota dins l'àrea i etziba un xut que bat Becerra. 78' Juncà troba al límit de l'àrea Gerard Bordas, que sense pensar-s'ho prova un xut, un pèl desviat. 79' (1-2) Juncà fa una centrada molt precisa i Ortuño, amb el cap i amb tota l'energia del món, bat Santamaría. 82' Isaac Becerra desvia a córner el xut sec d'Acorán des de la dreta. 83' Alberto Aguilar fa una rematada tova amb el cap en un servei de córner i Becerra s'estira i la bloca. 87' Santamaría, pressionat per Matamala, fa un mal refús i Bordas vol sorprendre'l de lluny, sense èxit. 92' Becerra, amb una mà, i pràcticament sense veure-la, treu la centrada des de l'esquerra. 93' Becerra vola i treu una pilota que anava a dins i significava la defunció.
GOLS: 0-1 (15') Ortuño. 1-1 (71') Berrocal. 1-2 (79') Ortuño. ÀRBITRE: Piñeiro Crespo (col·legi asturià).T.G.: Acorán (39') i Yuri (82') de la Ponferradina, i Timor (72') del Girona PÚBLIC: Uns 8.000 espectadors a El Toralín.

DE SEGUIDA

El cop de l'1-1 i els altres resultats van deixar els gironins a tocar de l'abisme

EL GRAN COP

Felipe i, sobretot, Tato van tenir el 0-2 molt a prop, però els locals van empatar (71')
Com en tota la seva participació en la lliga, Ortuño i Becerra van ser determinants
El murcià va avançar aviat els de Machín, que va sorprendre amb un canvi de dibuix
Ortuño va fer bona la centrada de Juncà amb l'1-2 que embolica fins i tot els locals
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)