3a divisió FEF

MANOLO GONZÁLEZ

ENTRENADOR DEL BADALONA

“Hem patit molt i ara toca disfrutar sense pressions”

Manolo González, amb el Badalona a dalt, abstreu els seus d'obligacions i els demana que “gaudeixin i surtin a mossegar”

“Hi ha molta qualitat i la batalla pel ‘play-off' serà espectacular”

Dos anys després d'abandonar el Badalona juvenil per dirigir la Muntanyesa a tercera divisió, en què va disputar un play-off, Manolo González (Folgoso do
Courel, Lugo, 14-1-1979) va tornar a l'estiu al club escapulat per dirigir el primer equip. Els badalonins són la sorpresa positiva de la lliga i batallen pel quart lloc.

L'equip és cinquè amb els mateixos punts que el Reus (4t). Està sorprès?
S'ha de tenir en compte que els jugadors treballen a un nivell molt bo des de l'inici, i això els
diumenges es nota. Hem ressorgit de la petita mala ratxa de finals d'any havent equilibrat la plantilla, després d'haver hagut de configurar-la a corre-cuita a l'estiu.
El Badalona és l'equip revelació. Quin és el secret?
Que treballem molt. Quan fas una pinya i fas la feina bé, les coses funcionen. A més, els jugadors s'han adaptat al camp i al nostre estil de treball, i això ajuda. La clau era trobar l'equip ràpidament i, després, no moure massa la base. Això dóna estabilitat i confiança.
Són pragmàtics. Amb dos homes defensius, com Toni Lao i Prior, al doble pivot. Cal solidesa?
La categoria és la que és i el tipus de camp, també. D'entrada, perquè els jugadors confiessin en nosaltres i no enfonsar-nos, calia treure els punts de tres en tres. Per sumar, és clau defensar bé.
Diumenge van sorprendre amb variants –un 4-4-2– i van aconseguir una victòria de prestigi contra l'Hèrcules. Cal canviar el xip i pensar en el ‘play-off'?
No. Ens hem marcat fer els 45 punts aviat [ara en tenen 42] i, a partir d'aquí, no mirem al play-off, afrontem cada jornada com una final. Hem patit molt i ara el que hem de fer és disfrutar. Cal sortir a mossegar, amb la sort que no tenim cap pressió, i això ens permet jugar més tranquils.
Amb tants canvis, ha pogut treballar en les millors condicions?
Hem fet el que hem pogut. Les condicions adients no són aquestes, ja que és millor poder planificar amb temps i no haver de canviar de camp amb la lliga iniciada.
Si renova, tindrà marge per planificar. Com està el tema?
De moment no hi ha tema. El president em diu que li agradaria que renovés, però no hi ha hagut més contacte que una xerrada informal. Encara no n'hem parlat.
Li agradaria continuar?
Sí, estic molt a gust a Badalona i hi he estat molts anys. Si les condicions que es donen són bones, estaria encantat de seguir i començar des del principi, ja que quan vaig arribar era tard i ja hi havia algunes coses fetes, com la renovació d'alguns jugadors.
Un d'ells és Abraham. Quin luxe...
Sí, és un futbolista que tothom veu que és diferent. Tot i això, s'ha de remarcar a la gent que treballa molt i permet que ell pugui lluir. Em molesta que no es doni valor a jugadors com Amantini, Prior, Toni Lao, Sierra..., que s'hi deixen els pebrots cada setmana.
La gent veu que Abraham posa llum en una categoria grisa...
És un jugador superior. Hauria d'estar a segona A o més amunt, ja que té totes les condicions per ser futbolista primer nivell, amb un sostre més alt que el Badalona.
I com l'ha de trobar, aquest
sostre?
Qüestió que foti un cop sobre la taula i digui, “aquí estic i m'hi deixaré la pell cada dia”. Farà tot el que es proposi. Francament, no sé què fa aquí.
Abraham té un caràcter especial. Fins a quin punt un tècnic ha de ser també psicòleg?
Ser entrenador, més enllà de la pissarra, és moltes coses. T'has de fer respectar, però posar-hi psicologia, perquè de vegades no pots reaccionar com voldries, ni fer-ho de la mateixa manera amb tots els jugadors.
Parlem de la lliga. Hi ha tres equips destacats i es preveuen garrotades pel quart lloc, oi?
Sí, els tres primers faran play-off si no fallen, i després hi ha equips amb moltíssima qualitat i un potencial enorme. Tot, amb poques distàncies. La baralla serà espectacular.
Vostè ha debutat a segona B dos anys després de sortir del juvenil. Com ha viscut el canvi?
Ara cal tenir tots els detalls preparats, perquè els futbolistes de segona B s'ho miren tot i no pots fallar. Quan surts del futbol formatiu, sent un tècnic novell, cal que et guanyis la credibilitat i el respecte del grup.
A la Munta va jugar un ‘play-off', però també va tenir una proposta del Prat a segona B i no el van deixar marxar. Com ho va viure?
Tot i el suport dels jugadors, hi va haver un moment que em vaig plantejar dimitir, marxar i quedar-me a casa. No ho vaig fer perquè José Ramón Preciado, que sempre està al meu costat, em va dir que havia de tirar-ho endavant. Si hagués plegat, m'hauria perjudicat a mi mateix, i vés a saber on seria ara...
Ha obtingut el carnet fa poc. Què té més pes, el que s'aprèn a la banqueta o al pupitre?
Vejam: el carnet l'has de tenir perquè t'habilita per entrenar igual que el de conduir et permet agafar un cotxe. Ara bé, el curs no està ben pensat, ja que el que menys s'ensenya és futbol. Hi ha assignatures que no serveixen. Cal instruir els entrenadors perquè entenguin el joc i sàpiguen llegir el que passa sobre la gespa.
Amb 36 anys entrena a segona B. Quins horitzons té?
Disfrutar setmana rere setmana, perquè així és com he arribat fins aquí. Això sí, m'agradaria créixer, ser professional i viure del futbol; és el meu somni.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)