Més bàsquet

No va ser un somni

Dilluns fa 20 anys que el 7Up Joventut va tocar el cel europeu enlairant la primera copa d'Europa del bàsquet català

Repassem amb els protagonistes què fan dues dècades després

La Penya va tombar el favorit, l'Olympiacòs, farcit d'estrelles i amb l'ex-NBA Roy Tarpley

Va ser la rúbrica a un grup forjat des de la base i amb tres retocs de nivell
L'Olympiacòs ja havia guanyat abans de jugar, el seu gran error

Si el triple de Joe Galvin va portar a la Penya a enlairar el primer títol europeu, la Korac el 1981. Tretze anys després, un altre triple, aquest de Corny Thompson li va valer convertir-se en el centre d'Europa. Dilluns fa 20 anys que el Joventut va tocar el cel a Tel- Aviv i els protagonistes de la gesta reviuen aquell moment.

L'arribada de Zeljko Obradovic va ser un trauma per a molts: “Veníem de fer un joc ràpid i atractiu amb Lolo Sainz, i ell ens va fer que juguéssim controlant”, diu Villacampa. Morales reflecteix aquest sentiment: “Sempre deia «escacs, escacs», deixant clar que s'havien d'anar movent peces poc a poc.” Els primers mesos necessitava un traductor, Zoran Miocinovic. Francesc Casellas, conseller esportiu el 1994, n'explica una anècdota: “En Zeljko els deia de tot; i ell, quan traduïa ho suavitzava fins que en Zeljko se'n va adonar.”

L'implacable Obradovic

La duresa del tècnic va tenir recompensa, recorda Dani Pérez: “Aquella pretemporada vaig perdre 10 kg, ens entrenàvem molt i recordo que vam acabar com motos i amb un tacte amb la pilota increïble.” Ferran Martínez, una peça clau, ho certifica: “Per a ell, tot es resumia en entrenar-se, menjar i dormir.”

La temporada no va ser un camí de roses, perquè el joc no agradava a l'afició i també es van passar moments delicats, com l'eliminatòria contra el CAI. Però va arribar l'hora de la veritat. Primer van tombar el poderós Madrid de Sabonis i Arlauckas en els quarts. Ja a Tel-Aviv, a semifinals, perdia de 9 a la mitja part i va enfonsar el Barça amb un recital de triples mentre Aíto mantenia la defensa zonal.

Prenen Badalona

Arribava una nova final, una nova oportunitat. El president Lluís Conesa explicava: “L'Olympiacòs va ser campió abans de jugar, es van veure superiors, i això ens va fer guanyar.” L'ideòleg d'aquella Penya campiona era Francesc Cairó; i el líder a la pista, Corny Thompson: “Vaig deixar Varese per Badalona i va ser el millor que em pot haver passat mai, un somni fet realitat.”

La Penya tombava l'Olympiacòs i la festa es desfermava a Tel-Aviv i, sobretot, a Badalona. Més de 40.000 persones van omplir l'esplanada de l'Olímpic i la festa verd-i-negra es va escampar per tots els carrers. L'any següent, la caiguda va ser imparable. Vint anys després, tothom recorda la gesta, avui dia encara més valorada perquè difícilment es repetirà.


olympiacòs57


7up joventut59

7UP JOVENTUT: Rafa Jofresa (4), Villacampa (16), Smith (6), Ferran Martínez (17), Thompson (9) -cinc-, Tomàs Jofresa (9) i Morales (2). 18/39 de 2. 4/11 triples (1 Villacampa, 1 Thomspon, 1 Martínez i 1 Smith). 11/18 lliures. 33 rebots (10 Smith i 10 Martínez) i 2 assistències (1 Thompson i 1 Smith).. OLYMPIACÒS: Tomic (10), Bakatsias (2), Tarpley (12), Paspalj (15), Fassoulas 82) -cinc-, Sigalas 814), Stamatis i Tarlac 82). 18/49 de 2. 3/8 triples (2 Sigalas i 1 Tomic). 12/23 lliures. 37 rebuts (14 Tarpley) i 1 assistència (Tomic).

JORDI VILLACAMPA

“Aquell equip tenia ADN Penya; el més difícil va ser retenir tant talent i tanta qualitat”

RAFA JOFRESA

“Zeljko va canviar l'estil de joc: de córrer amb Lolo Sainz, al bàsquet control amb ell”

ZELJKO OBRADOVIC

“El bàsquet que guanyava títols era un joc més controlat, no el que tenia la Penya”

CORNY THOMPSON

“Va ser l'èxit de l'essència d'un club de bàsquet i d'un grup de joves fets al planter”

TOMÀS JOFRESA

“Corny era un exemple no pel que deia, sinó pel que feia, era un exemple diari”

FERRAN MARTÍNEZ

“A la Penya em vaig treure l'espina que tenia clavada al Barça amb l'Eurolliga”

JUANAN MORALES

“Quan vam tenir un pressupost alt vam guanyar dues ACB i l'Eurolliga, altres clubs no”

DANI PÉREZ

“En pretemporada vaig perdre 10 quilos, anàvem com motos, no fallàvem”

Lligats al bàsquet 20 anys després

Vint anys després d'aquella plantilla campiona, hi ha 11 dels 14 components que viuen encara lligats al bàsquet. Jordi Villacampa, president de la Penya; Rafa Jofresa, secretari general de l'Associació de Jugadors; Morales, conseller esportiu Joventut; Ferran Martínez, membre comissió esportiva Barça; Tomàs Jofresa, relació amb Eurolliga; Obradovic i Izquierdo, Fenerbahçe; Corrales, jugador Sant Adrià; Smith, expresident Dos Hermanas; Lleal i Pérez, veterans de la Penya, i Albert, jugador del Villarobledo.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)