ACB

Generació del 92

Albert Ventura

Profeta a la seva terra

Albert Ventura tenia 3 mesos i 19 dies quan el Dream Team nord-americà va debutar al Palau de Badalona en els Jocs Olímpics de Barcelona, a pocs metres de l'ara jove de la Penya

Sorgit de la fàbricade fer jugadors que és el Joventut, Ventura és, a més, nascut a Badalona

Tenia només tres mesos i 19 dies, quan encara era al bressol, que a pocs metres de casa seva, a la Badalona antiga, el mític Dream Team de Magic Johnson, Michael Jordan, Larry Bird i companyia feien el salt inicial en la seva participació en els Jocs Olímpics de Barcelona. La llegendària plantilla nord-americana debutava al Palau Olímpic contra Angola, a qui va infringir el primer correctiu (116-48) dels molts que faria durant la cita olímpica. Pallisses i, sobretot, molt d'espectacle. Albert Ventura no n'era conscient però sí tota la seva família, molt basquetbolista de tota la vida: “Evidentment que no en tinc consciència, però el fet d'haver nascut el 1992 i que Badalona fos el centre de totes les mirades ha fet que hagi parlat del tema moltes vegades.” Aquella fita va ser històrica i la selecció nord-americana, el Dream Team de Chuck Daly en la primera fase on hi havia les seleccions de Croàcia, Brasil, Alemanya, Espanya i Angola, va guanyar tots els partits d'una mitjana de 45,8 punts. Increïble. Albert Ventura, després, amb els anys i ja més gran, ha vist imatges d'aquella fita històrica i manifesta com va veure els nord-americans: “Van arrasar en tot, i el pitjor és que eren tan superiors que anaven caminant per la pista i guanyaven tots els partits amb la gorra.” Als quarts, els Estats Units van superar Puerto Rico de 38 punts, la Lituània de Sabonis, Marciulionis o Karnisovas a semifinals de 51, i la final contra la Croàcia de Drazen Petrovic, Toni Kukoc, Velimir Perasovic, Dino Radja o Zan Tabak, de 32 (117-85).

Amb el bàsquet a la sang

El futur d'Albert Ventura en el món de l'esport estava més que escrit. A banda de néixer al bressol del bàsquet per excel·lència, va anar a les escoles Minguella, un centre on no hi ha futbol, però sí que és el que més equips té a la federació catalana. Amb aquests ingredients, difícil era que no comencés a fer botar la pilota en lloc de xutar-la. És per això que va començar a jugar a l'esport de referència de Badalona i això, juntament amb la vinculació de la seva família en el món del bàsquet, va fer la resta. La passió per l'esport de la cistella el va portar a la sang i el seu pare, en Xepe, ja havia estat jugador amateur tant a Montgat com a Vilassar. Albert Ventura, doncs, va començar a créixer dins una pista de joc i després de la Minguella ja va anar a les categories inferiors del Joventut. A can Penya ha estat un dels exemples més clars que amb treball i sacrifici es pot arribar molt amunt. Ventura no ha estat mai el més talentós de la seva generació, però ha estat un dels fixos, també a les seleccions espanyoles de formació. Ha anat escalant totes les categories fins arribar al primer equip de la Penya. I quan semblava que el seu sostre havia arribat, ha demostrat un cop més que l'ambició no té fronteres. S'ha guanyat la confiança de Salva Maldonado i s'ha consolidat com a un jugador clau en el sistema de joc de la Penya.

Amics ‘made in' Penya

Ventura ha passat tantes i tantes hores al Palau Olímpic que el seu entorn s'ha convertit en verd-i-negre. Els seus millors amics són Ferran Bassas, Joan Tomàs i Marko Todorovic. Cap dels tres ja no està a la Penya però continua mantenint-hi una estreta relació. Amb qui té més contacte, però, és amb el seu germà Ferran. El petit de la casa –tres anys de diferència– també va ser una de les referències del bàsquet estatal en categories de formació, i aquest estiu, un cop acabada la seva etapa com a júnior, va acceptar l'oferta d'anar a jugar a l'Oporto, a la lliga portuguesa, ja que el tècnic espanyol Moncho López va confiar en ell. L'aposta li va sortir rodona perquè han fet tornar a l'elit del bàsquet de Portugal un històric. Tant l'Albert com en Ferran tenen el mateix dorsal preferit: el 14. Curiosament, és el que portava també el seu pare. L'Albert, però, recorda que un any va haver de canviar: “Em vaig posar el 8 perquè a l'equip, al Prat Joventut, el 14 el portava en Jordi Llorens, i com a veterà no vaig tenir res a fer-hi [riu].”

Una de les situacions que més ha facilitat el salt al primer equip d'un bon nombre de joves del planter és que la majoria es coneixen fa anys, han compartit experiències i tots saben el que els ha tocat viure per arribar-hi: “Quan pugen l'Agustí Sans, l'Alberto Abalde, o quan ho feia jo, tot era molt més fàcil, perquè tots ens coneixem i sabem com som jugant i de caràcter; penso que s'han de valorar les oportunitats que dóna la Penya, i el que està clar és que després s'han d'aprofitar treballant molt dur. La gent es pensa que s'arriba al primer equip sense fer res i això és un greu error.” Ventura és un dels productes de la fàbrica de fer jugadors que és la Penya, tant el 1992, quan va néixer, com ara i en el futur.

Naixement: 7 d'abril del 1992. Lloc de naixement: Badalona. Club: Joventut de Badalona. Posició / alçada: escorta / 1m91. Trajectòria: Escoles Minguella. Amb 12 anys arriba al Joventut, on passa per totes les categories fins al primer equip. Internacional: europeu sub-18 de Chieti (Pescara, Itàlia) el 20108. 2010 Mannheim i a Vilnius Europeu sub-18. PALMARÈS 2007-2008: campió d'Espanya cadet.

EN PERSONAL

Si no fossis tu, qui t'agradaria ser?
LeBron James i Usain Bolt..
Quin esportista t'agradaria conèixer personalment?
LeBron James.
Quins llibres, pel·lícules o música
t'inspiren?
De música, sobretot pop i hip-hop. De
pel·lícules, d'acció.
Què t'emportaries a una illa deserta?
La meva xicota, una pilota de bàsquet i el meu germà
per jugar un un contra un.
Quan sents la paraula ‘crisi', en què penses?
En la gent que ho està passant malament.
Catalunya és...
El meu país.
Per a què fas servir les xarxes socials?
Utilitzo el Twitter
per saber coses més que no pas per
escriure.
Un repte personal?
Seguir fent del meu hobby la meva professió.

L'únic badaloní del Fiatc Joventut

Albert Ventura té l'honor i la peculiaritat que és l'únic jugador de la plantilla del Fiatc Joventut que és de Badalona, un fet difícil de trobar. De fet, abans de Ventura l'altre jugador que va arribar al primer equip passant per totes les categories inferiors va ser Pau Ribas, ara jugador del València. És un exemple per als 400 nens que hi ha a l'escola de bàsquet i que algun dia volen que es compleixi el seu somni.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)