Més bàsquet

El Senegal truca a la porta

Mundial 2014. Gravitant al ritme de Gorgui Dieng, company de Ricky als TWolves, els africans derroten Croàcia i tenen coll avall el pas als vuitens

Fins que no va arribar a Espanya fa poc més de tres setmanes, el Senegal s'havia entrenat molt, però no havia jugat cap partit de preparació per disputar aquest mundial. Dels cinc que van acabar celebrant, va jugar el primer contra la cort dels Gasol –derrota per 49-88–, justament els que podrien ser el seu rival en l'epíleg d'aquest trajecte sensacional. En els vuitens de final.

Cap casualitat

Els que diumenge rebaixaven la fita dels senegalesos –primera victòria en una fase de grups d'un mundial– assenyalant les circumstàncies físiques que van escapçar Puerto Rico –Arroyo, Barea i Vassallo–, ahir van quedar retratats i desarmats.

Amb un joc seriós i prou elaborat, cada vegada més allunyat del clàssic i vistós desordre ofensiu que els ha caracteritzat, i amb una entrega defensiva, en intensitat i activitat, innegociable, el Senegal va pujar a collibè de Croàcia (75-77), una de les assenyalades a entrar en la disputa per la medalla de bronze. Va excel·lir i gairebé va certificar el seu accés als vuitens. Qui ho havia de dir, després del primer temps perpetrat contra Grècia en el debut –45-17 en contra–. “En la segona meitat d'aquell partit [42-47] vam veure què necessitàvem per guanyar algun partit –deia diumenge Maleye N'Doye, el capità–. I ens coneixem, estem treballant junts des del 2010.” Cert, però només des d'aquest estiu amb Gorgui Dieng (2m11, 1990), el factor diferencial d'un combinat cada dia més professionalitzat gràcies a l'exblaugrana Boniface N'Dong, mànager general del Senegal.

Els minuts són un tresor

Dieng jugava al seu país com tants d'altres, però no era un més i va ser convidat al Basketball Without Borders fet a Sud-àfrica el 2009. Allà tampoc va ser un qualsevol, va acabar sent l'MVP i, després d'un any al Huntington Prep de West Virginia, prestigioses universitats nord-americanes s'hi van fixar. Rick Pitino el va fer un home a Louisville i l'estiu passat arribava, en un intercanvi amb els Jazz, als TWolves de Ricky Rubio.

Amb Nikola Pekovic i Ronny Turiaf al davant, li tocava entrenar-se i mirar, fins que amb la temporada perduda, la lesió de Pek el va portar a la titularitat. Va passar de jugar 6,5 minuts a jugar més de 30, del 16 de març al 16 d'abril, un mes exacte en què Dieng va fer eclosió: 12 punts i 11,3 rebots de mitjana i, entre d'altres, signant el primer 20-20 d'un debutant en la història de la franquícia. Aprofitant cada minut per impactar en el joc, com ahir contra Croàcia: 27 punts –8/14 i 11/12 lliures–, 8 rebots, 3 assistències i 2 taps en 40 minuts.

En el mundial
Punts
22
Rebots
11,7
Rebots ofensius
2,3
Tirs de 2p.
55,3% (7/12,7)
Tirs lliures
75% (8/10,7)
Recuperacions
1,7
Taps
1,7
Minuts
37,3
Valoració
26,7
TWolves (fins al 14-03-14)
Punts
1,7
Rebots
2,3
Minuts
6,5
Partits
42
TWolves (últims 18 partits)
Punts
12
Rebots
11,3
Minuts
30,2
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)