Rugbi

Al límit de l'abisme

La USAP perd a l'estadi Lluís Companys contra el Toló i es complica la permanència a la màxima categoria

S'ho jugarà tot en l'última jornada al camp del Clarmont, que fa 76 partits que no perd a casa

TOLÓ: D. Armitage (Mitchell, 74'), Smith, Mermoz, Giteau, Wulf, Michalak, Claassens (Tillous-Borde, 59'), S. Armitage (Van Niekerk, 61'), Fernandez Lobbe, Bruni, Suta (Gunther, 61'), Mikautadze, Chilachava (Hayman, 52'), Noirot (Orioli, 39') i Menini (Chiocci, 52').

USAP: Michel (Allan, 36'), Mjeveku, Marty, Mafi, Haughton (Piukala, 63'), Hook, Duvenage (Durand, 53'), Leo, Strokosch, Pérez, R. Taofifenua (Vilaseca, 54'), Charteris, Pulu (Jgenti, 23'), Guirado (Terrain, 60') i Taumalolo (S. Taofifenua, 63').

Alerta vermella a Perpinyà. La derrota d'ahir al Lluís Companys –la primera en tres visites a Barcelona– aboca la USAP a una situació molt delicada i mai viscuda en els seus més de 100 anys d'història: la possibilitat de perdre la màxima categoria del rugbi francès. Els catalans s'ho jugaran tot en l'última jornada contra el Clarmont d'Alvèrnia, un equip de la part alta de la taula que ha guanyat els últims 76 partits a casa seva. A més, els dos rivals de la USAP en la lluita per evitar el descens, el Baiona i l'Oyonnax, van empatar ahir i van forçar un triple empat a 50 punts. Emoció fins al final. No és poca cosa.

La resistència de la USAP contra el campió d'Europa va durar 40 minuts. La bona defensa dels catalans va evitar el primer assaig occità fins al minut 30, si bé l'efectivitat de Michalak –cap errada en tot el partit– va servir per mantenir el marcador igualat. Poc després (36') Smith tornava a foradar la defensa de la USAP, però la revisió pel monitor va resoldre que, per ben poc, l'acció del jugador del Toló no era assaig. L'equip de Perpinyà va encarar els últims minuts abans del descans amb avantatge (18-16), però just en l'últim instant va rebre un cop dur amb l'assaig de Steffon Armitage i la corresponent transformació de Michalak (18-26, 40').

Un xut de Hook en el sisè minut després de la represa va deixar l'equip clavat a 21 fins a 13 minuts del final. Mentrestant, el Toló va pitjar l'accelerador, va obrir forats en la feble defensa catalana i Wulf ho va aprofitar per fer dos assajos més. Encara bo que els occitans van desaprofitar dues ocasions més per eixamplar el marcador, però entrats en l'últim quart d'hora la diferència ja era gairebé insalvable (21-41). Mjwekevu, dels millors ahir, mantenia la dignitat amb el tercer i últim assaig de la USAP. La transformació i un cop de càstig de Hook duien l'equip fins als 31 punts. Però el temps ja pràcticament s'havia esgotat. El Toló encara va anotar un últim cop de càstig per sentenciar una victòria que el situa líder en detriment del Montpeller. A la USAP encara li tocarà patir.

MARCADOR: 0-3 (4') Michalak. 3-3 (6') Hook. 3-6 (8') Michalak. 8-6 (18') Michel. 8-9 (21') Michalak. 11-9 (26') Hook. 11-14 (28') Bruni. 11-16 (29') Michalak. 16-16 (34') Guirado. 18-16 (34') Hook. 18-19 (37') Michalak. 18-24 (40') S. Armitage. 18-26 (40') Michalak. 21-26 (47') Hook. 21-29 (49') Michalak. 21-34 (59') Wulf. 21-36 (59') Michalak. 26-43 (67') Mjekevu. 28-43 (67') Hook. 31-43 (73') Hook. 31-46 (76') Michalak. ÀRBITRE: Christophe Berdos. PÚBLIC: 21.000.

Martin Fourcade fa el servei d'honor

Martin Fourcade va ser l'encarregat de fer el llançament d'honor del partit entre la USAP i el Toló. El biatleta de la Llaguna, guanyador de dues medalles d'or i una de plata en els Jocs Olímpics de Sotxi, és un gran seguidor de l'equip de Perpinyà. El seu germà Simon, olímpic també a Sotxi, tampoc no es va perdre el partit.