Rugbi

Una retirada a l'engròs

Rugbi. Jonny Wilkinson podria penjar les botes amb un doblet històric si el Toló guanya avui el Saracens en la final de la copa d'Europa i dissabte que ve s'imposa al Castres en la final del Top 14

La final de la copa d'Europa de rugbi entre el Toló i el Saracens ve marcada per l'anunci de Jonny Wilkinson de posar fi a la seva carrera esportiva. El jugador més llegendari d'aquest segle, que demà farà 35 anys, va confirmar dilluns un rumor que ja feia dies que circulava, tot i que la seva retirada arriba quan encara està en plena forma. Divendres passat es va posar de manifest amb una intervenció clau del jugador anglès, que va fer 11 punts contra el Racing Metro 92 en l'enfrontament que va classificar el Toló (16-6) per a la final del Top 14 francès. Fa un mes també va ser determinant en la classificació del seu equip per a la final de la copa d'Europa. Wilkinson va fer 21 punts en la semifinal entre el Toló i el Munster (24-16).

Abans de penjar les botes, doncs, Wilko tindrà la responsabilitat de liderar el seu equip en dues finals que poden acabar amb un doblet històric. El totpoderós Toló, propietat del milionari Mourad Boudjellal, ja va aixecar la temporada passada el trofeu de campió d'Europa, el primer del seu palmarès, però des del 1992 no ha pogut fer el mateix gest en la màxima competició francesa.

L'inici de la retirada de Wilkinson és avui al Millenium Stadium de Cardiff, on a les 6 de la tarda el Toló defensarà el títol de la copa d'Europa contra els anglesos del Saracens, que mai abans havien arribat tan lluny en la màxima competició europea. Wilkinson tindrà davant seu Owen Farrell, un obertura de 22 anys considerat el seu relleu natural. “No sé si hi ha hagut o hi haurà algú millor que ell”, explicava amb respecte el jove jugador anglès.

El comiat definitiu de Wilkinson arribarà dissabte que ve amb la final del Top 14 entre el Toló i el Castres, que es disputarà a l'Stade de France de París. El partit serà una reedició de la final de l'any passat, que va acabar amb victòria del Castres (19-14). En acabat, Wilkinson podrà tornar a casa i fer un repàs a la seva carrera, que va començar el 1997 en el Newcastle Falcons. Segur que hi haurà un record que brillarà amb més intensitat que els altres i que es remunta a la final de la copa del món del 2003 entre Anglaterra i Austràlia. El partit havia acabat amb empat a 17 i, ja gairebé al final de la pròrroga, Wilkinson va rebre una passada de Phil Dawson. El 10 anglès va xutar amb la seva cama dolenta –la dreta– i va fer passar l'ovalada pels tres pals. Aquell encara és l'únic títol en set edicions de la copa del món que no ha anat a parar a les mans de les seleccions de l'hemisferi sud. Wilkinson també és el segon màxim anotador en partits internacionals (1.246 punts en 91 partits), i només el supera el neozelandès Dan Carter (1.442).

El futur de Wilkinson continuarà lligat al Toló, club on va arribar el 2009. L'entrenador Bernard Laporte va confirmar dilluns que l'anglès formarà part del cos tècnic de l'equip per ajudar en la tècnica individual dels jugadors, tant amb la mà com amb el peu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)