Atletisme

Kimetto, el nou crac de la mitja de Granollers

Atletisme. El fondista kenyà és el plusmarquista mundial de marató amb les 2h02:57 acreditades a Berlín

El recordista mundial de marató, el kenyà Dennis Kimetto (2h02:57), serà el cap de cartell de la pròxima edició de la mitja de Granollers, que es disputarà l'1 de febrer del 2015. A l'organització de la prova vallesana, encapçalada per Toni Cornellas i Joan Villuendas, no hi ha crac que se li resisteixi. Si no es tracta de campions olímpics o mundials (Stefano Baldini, Samuel Wanjiru i Stephen Kiprotich), l'altre aparador per contractar les estrelles per a la mitja de referència catalana és la marató de Berlín. Només cal comprovar el palmarès de la cursa alemanya i veure com Haile Gebrselassie, Patrick Makau, que a Granollers va haver de claudicar davant Carles Castillejo, Wilson Kipsang i ara Dennis Kimetto van triomfar a la porta de Brandenburg i després van intentar fer el mateix al carrer Francesc Macià, al davant del pavelló d'esports granollerí.

Kimetto és l'últim valor sorgit a Eldoret, el bressol dels millors fondistes mundials. El corredor kenyà, pels orígens i per trajectòria, és l'enèsim exponent del nou perfil de maratonians que dominen el panorama internacional.

El rècord assolit l'últim diumenge de setembre a Berlín no va ser cap sorpresa per als especialistes. De fet, el 2012, a la capital alemanya ja havia tingut una estrena espectacular i es va convertir en el millor debutant en una marató amb un registre de 2h04:16. Amb parcials de plusmarca mundial, es va deixar guanyar pel seu company Geoffrey Mutai (2h04:15), que així es va poder embutxacar els 500.000 dòlars de premi com a vencedor del circuit de les grans maratons mundials. De ben segur que era una manera d'agrair-li el suport per haver esdevingut un atleta professional. Fins fa quatre anys, Kimetto era un agricultor que subsistia conreant blat de moro i cuidant vaques a la vall del Rift. En un dels seus trajectes corrent cap a casa va coincidir casualment amb Geoffrey Mutai, que impressionat per l'estampa i les seves condicions físiques el va convidar a conèixer el seu grup d'entrenament. Així, va començar a forjar-se la meteòrica carrera atlètica del nou plusmarquista mundial. Sense passar pel tartan, Kimetto va començar a competir en les proves en ruta. Va triar el camí més curt per aconseguir diners ràpidament i poder treure la seva família de la pobresa. El 2011 va acreditar 1h01:30 en la mitja marató de Nairobi i l'any següent es va estrenar internacionalment amb victòries a Ras al-Khaimah (1h00:40) i Berlín (59:14). Un cop fet el salt a la marató, va millorar els rècords del circuit de Tòquio i Chicago abans de batre la plusmarca mundial un altre cop a la capital alemanya. El seu representant és Gerard van de Veen i la seva condició d'atleta Adidas, el patrocinador principal de Granollers, segur que també ha facilitat la seva participació en la prova vallesana.

Data de naixement
22 de gener de 1984 (Kenya)
Palmarès
2n Marató de Berlín
2h04:16 (2012)
1r Marató de Tòquio
2h06:40 (2013)
1r Marató de Chicago
2h03:45 (2013)
1r Marató de Berlín
2h02:57 (2014)
Millors marques
Mitja marató
59:14 (2012)
25 km
1h11:18*Rècord món (2012)

Els atletes d'Adidas, Castillejo, Iglesias i Guerra

Els organitzadors de la mitja marató de Granollers-les Franqueses-la Garriga van anunciar ahir la principal estrella participant i van deixar per a més endavant la llista d'altres corredors de referència, tot i que ja van enumerar alguns atletes que estan en nòmina del club Adidas com ara el català Carles Castillejo, vencedor el 2012, i els castellans Javier Guerra, Rafael Iglesias i Chema Martínez, i la gallega Vanessa Veiga, que ha pujat al podi en les tres últimes edicions. També seran a la capital vallesana els ucraïnesos Roman Romarenko (1h02:30), vigent campió de cros del seu país, i Olga Kotovska (1h12 i 2h28), guanyadora de la marató de Renes i de l'última edició de la Jean Bouin. Pel que fa al nombre de participants, l'organització espera arribar als 12.000 de l'any passat. La prova no s'escapa de l'estancament o petit retrocés que han experimentat algunes curses per l'excés d'oferta, la crisi i la xacra dels atletes que competeixen sense dorsal. Amb tot, ara per ara ja s'han tramitat unes 6.500 inscripcions. Una de les novetats és que la prova serà emesa en directe per la Xarxa de Televisions Locals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)