Més esport

L'esport perd la por

El dret a decidir, la independència, la gegantina manifestació de l'Onze de Setembre i la consulta participativa del 9-N també van ser motiu de debat entre els representants de l'esport en tots els nivells

Que Xavi Hernández, capità del Barça i buc insígnia de la selecció espanyola que va conquerir un mundial i dos europeus, defensi sense embuts el dret a decidir en mitjans espanyols i parli fins i tot de la independència no és casualitat. De fet, aquest 2014, se'l va veure, igual que a Gerard Piqué, en la monumental manifestació de l'Onze de Setembre i en la simbòlica votació del 9-N. Abans, però, molts altres esportistes havien expressat la seva opinió, obrint la via perquè els jugadors del Barça, que són els que més impacte mediàtic tenen, es poguessin afegir a la reivindicació.

El 15 de desembre, L'Esportiu i la Plataforma Pro Seleccions va reunir a la INEFC de Barcelona alguns d'aquests representants de l'esport català per captar una imatge que transmetés que l'esport no viu aliè a la societat catalana. Hi van ser el seleccionador de futbol, Gerard López; l'exjugador de waterpolo i director esportiu de la UFEC, Jordi Sans; l'entrenador del Joventut de Badalona, Salva Maldonado; el millor pilot de bicitrial de la història, Ot Pi; la campiona d'Espanya de surf, Núria Gomà; l'internacional i capità del Polo d'hoquei sobre herba, Àlex Fàbregas; el president del CTT Borges, Enric Vall, i l'entrenadora de bàsquet Carmen Lluveras.

Tots van arribar a la trobada xops –una bona metàfora que es mullen– sota l'aiguat més gran que hi ha hagut a Barcelona els últims mesos. També estaven citats a la trobada el capità del Barça d'handbol, Víctor Tomàs, convocat a un entrenament de recuperació; el jugador d'hoquei sobre patins del Vic Titi Roca, amb febre, i el president del Bàsquet Manresa, Enric Vives, atrapat en un embús. Tots tres van disculpar la seva absència.

També s'ha de remarcar d'aquest 2014 que el primer futbolista d'alt nivell que va defensar públicament el dret a decidir va ser el central de l'Espanyol Raül Rodríguez en una entrevista a El Punt Avui TV. Després, en plena efervescència sobre el procés, just abans del 9-N, també els germans Marc i Pau Gasol es van expressar de la mateixa manera, tot i que el pivot dels Grizzlies va ser molt més explícit i ja s'havia manifestat de la mateixa manera en ocasions anteriors, igual que Killian Jornet, un altre de les figures catalanes compromeses amb el país. Abans, totes les federacions, a través de la UFEC, ja havien mostrat clarament la seva posició pública afegint-se al Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

Avui també recordem, com a balanç final d'un any històric, tots els esportistes que van participar en aquests mesos en una secció reivindicativa. Alguns d'ells van fer ben explícita que la seva reclamació se centra en el dret a decidir, abans que en la independència. Gairebé tots van confirmar que el 9-N van votar, però falta la votació definitiva.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)