Tennis

GABRIEL URPÍ

ENTRENADOR DE L'EQUIP FRANCÈS DE COPA FEDERACIÓ

“Hi ha un bon cartell”

El tècnic vendrellenc coneix a bastament el circuit femení i ara és la mà dreta de Mauresmo

Té molt clar que “als jugadors els agrada venir”

Vaig veure Paula Badosa a Miami i em va agradar molt. Ha millorat molt des que la vaig veure en l'europeu l'agost passat

Gabriel Urpí (El Vendrell, 1961) va guanyar el 1978 l'Orange Bowl, un de les competicions més prestigioses del tennis júnior. Posteriorment va ser professional i es va acostar al top-100 (106è) i més tard va llaurar una prolífica carrera com a tècnic en el circuit femení. Han passat per les seves mans jugadors de la talla de Conchita Martínez, Arantxa Sánchez Vicario i la italiana Flavia Pennetta. Des del 2012 és l'entrenador de l'equip francès de copa Federació que capitaneja Amelie Mauresmo. El cap de setmana passat van perdre la semifinal contra la República Txeca per 3-1. En la prèvia, el prestigiós diari l'Equipe es va desfer en elogis cap al seu mètode i va enlairar-ne el seu caràcter. Urpí, com tants d'altres grans personatges del tennis, no s'ha volgut perdre el Godó d'enguany.

Sobta que sigui l'entrenador i no el capità de l'equip francès.
A França, per tradició, els entrenadors dels jugadors no van ni a la copa Davis ni a la copa Federació. Per això, en la copa Federació hi conviuen la figura del capità, que és l'Amelie Mauresmo, i el meu rol és el d'entrenador. En l'equip espanyol o a Itàlia els entrenadors privats entrenen o participen.
Treballa per tant amb la federació francesa?
Tot pertany lògicament a la federació francesa però no sóc exactament un treballador de la federació. Va ser Mauresmo la que em va posar en el càrrec.
La feina li va sorgir durant la seva relació professional amb Flavia Pennetta.
Si i va ser difícil donar-la per acabada perquè la relació personal era molt bona i la Flavia és una persona extraordinària. Però ho vam deixar de mutu acord després de set anys entrenant-la. De vegades en la vida s'han de prendre decisions. La Flavia algun dia deixarà de jugar i jo he de seguir treballant i em va semblar que era un bon moment per fer alguna cosa diferent.
És més relaxada la seva funció actual?
Exactament, portava molts anys viatjant pel circuit femení moltes setmanes. Ara el que fem és un seguiment de les jugadores per veure-les i mantenir el contacte i només anem als Grand Slams, a Indian Wells i a Miami perquè allí sempre hi són totes. Aquella setmana busquem fer un sentiment de grup, un fet que a França està molt accentuat. Si has de jugar una eliminatòria i les jugadores no t'han vist en sis mesos, tot és fa molt complicat.
No sé de què em sona això...
Problemes n'hi ha a tot arreu. L'important és que es puguin trobar solucions. Aquesta és la clau.
Què li sembla la jove jugadora catalana Paula Badosa?
La vaig veure en el campionat d'Europa júnior a Suïssa en què va jugar la final contra Sara Sorribes.I la vaig veure a Miami i em va agradar molt. Havia millorat molt des que l'havia vist l'agost de l'any passat.
Què li sembla aquest Godó 2015?
És un torneig amb molta tradició als jugadors els hi agrada venir aquí. Està clar que hi ha un molt bon cartell amb Nadal, Nishikori, Ferrer i tots els jugadors espanyols de nivell. El fet que vinguin jugadors de fora ben situats atreu el públic i també quan venen jugadors que fa anys que no venien, és important que no siguin sempre els mateixos, encara que estic molt content que el mateix guanyi sempre o gairebé sempre perquè l'admiro molt.
Creu que Nadal recuperarà el to?
Crec i espero que sí. És un jugador molt competitiu al qual li encanta el tennis i amb molt d'esperit de superació. Sempre té la humilitat de saber que ha de lluitar contra tothom. És un exemple.
N'està al cas, dels èxits en forma de títols de l'equip d'hoquei sobre patins del Vendrell.
Si, el meu pare em portava a l'hoquei sobre patins quan era petit i sempre és un plaer que l'equip del teu poble guanyi títols. Això és el que té de bo l'esport i n'estic molt content, de debò.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)