Atletisme

Raquel González queda lluny de les places olímpiques

Mundial. La mataronina, molt castigada en el tram final, va acabar en catorzena posició dels 20 km marxa, a 1:32 del vuitè lloc, que li hauria atorgat el bitllet per als Jocs de Rio de Janeiro

Sense Maria Vasco, ja retirada fa un parell d'anys, i Beatriz Pascual, convalescent d'una doble intervenció als genolls, la jove Raquel González (1989) continua el procés de creixement per fer-se un lloc en l'elit de la marxa internacional. El curs passat es va classificar en desè lloc de l'europeu de Zuric i ahir, en el debut en un mundial, va ocupar la catorzena posició, que no va acabar de satisfer les seves expectatives en la prova. La mataronina buscava una plaça entre les vuit primeres, que li hauria garantit el bitllet per als Jocs Olímpics de Rio. L'atleta del FC Barcelona va admetre, però, que va competir fins al límit de les seves forces: “Ho he donat tot. Abans d'entrar al túnel de l'estadi fins i tot pensava que no arribaria a la meta, perquè em tremolaven molt les cames, però he intentat donar-ho tot, tot, i he aconseguit guanyar dues posicions al final.”

La vigent campiona estatal va acreditar un registre d'1h32:00 –la seva marca personal és d'1h28:36– i va qualificar les condicions de la cursa com a “molt dures”, atès els 26ºC de temperatura i el 61% d'humitat a l'hora del tret de sortida. “Tot i que les marques no han estat bones, era molt car classificar-se més endavant, encara que no hi competissin les russes”, va comentar l'atleta. De fet, la cursa va ser dominada de cap a peus per les xineses Hong Liu i Xiuzhi Lu, que van segellar el doblet amb un registre final idèntic d'1h27:45. González va fer el pas pel cinquè quilòmetre en 22:53 en dissetena posició i va avançar fins al catorzè lloc en els dos parcials següents (22:31 i 22:59). En l'últim tram va pagar el desgast i no va poder mantenir el ritme (23:37), tot i que es va veure beneficiada per la desqualificació de dues de les representants italianes, Eleonora Giorgi i Elisa Rigaudo. La ucraïnesa Lyudmyla Olyanovska va completar el podi (1h28:13), mentre que l'última plaça de finalista, la vuitena, va ser per a la jove txeca Anezka Drahotova (1h30:32), que en el tram inicial havia gosat seguir el ritme de les xineses.

La millor representant estatal va ser la saragossana María José Poves, que als 37 anys va aconseguir el seu millor resultat en un mundial, el desè, amb una marca d'1h31:06. Amb tot, l'aragonesa va traspassar la línia de meta “amb cara de ximple” quan es va adonar que en la mateixa arribada l'havia superat la mexicana Alejandra Ortega. “No me n'he adonat perquè quan hem entrat a l'estadi li portava força avantatge i en la recta d'arribada no m'he girat”, es va lamentar. Poves s'ha entrenat aquest curs amb José Antonio Carrillo, el mateix tècnic de Miguel Ángel López, el campió mundial de 20 km marxa. De fet, tant Poves com González, i Javier Guerra (tretzè en marató) han signat fins ara els millors resultats de la discreta actuació de la delegació espanyola a Pequín, més enllà de l'èxit del marxador murcià.