Atletisme

Marc Roig, entre dues passions

Atletisme. L'atleta maresmenc forma part del projecte Sub2hrs i ja exerceix com a fisioterapeuta de Kenenisa Bekele a Adís Abeba

“T'agradaria treballar amb els millors corredors del món? Estàs interessat a treballar a l'estranger? Oportunitats increïbles. Interessats, contesteu #sub2” Aquest tuit, penjat a la xarxa el 5 de juliol, va canviar el full de ruta de l'atleta Marc Roig (Sant Pol de Mar, 1984), que aleshores es trobava a Eldoret (Kenya) entrenant-se de valent per als seus futurs reptes esportius. Decidit de mena, el fondista maresmenc va contestar l'oferiment immediatament i al cap d'onze dies ja es trobava a Adís Abeba (Etiòpia) per involucrar-se en un projecte atlètic de primer nivell. Sub2hrs és un projecte que tot just està arrencant. La qüestió es crear un equip multidisciplinar que ajudi que en el futur algun corredor pugui baixar de les 2 hores en la marató. El popular representant holandès Jos Hermens és el responsable de buscar el finançament i l'etíop Haile Gebrselassie, la imatge de tot plegat. De moment, el primer atleta que forma part d'aquesta història és Kenenisa Bekele”, explica, sintèticament, l'atleta del CA Laietània, fisioterapeuta de formació. “En certa manera, es vol traslladar la idea del Team Sky del ciclisme a l'atletisme”, etziba.

Roig va viatjar a Etiòpia cridat pel seu esperit aventurer, però ara s'ha adonat que es tracta de l'oportunitat de la seva vida: “No només tinc l'oportunitat d'unir dues grans passions, l'atletisme i la fisioteràpia, sinó que, a més, ho faig al més alt nivell i amb un gran equip al meu voltant.” En les primeres setmanes a Adís Abeba, Roig ha tractat Bekele dels seus problemes als tendons d'Aquil·les, que han acabat repercutint en molèsties als isquiotibials. De moment, ha hagut de guardar certa discreció al voltant d'aquest projecte i no pot mostrar cap fotografia amb l'estrella etíop, que encara es troba lluny d'un nivell de forma òptim. De fet, l'acord amb els rectors de Sub2hrs és fins als Jocs de Rio, i l'atleta i fisioterapeuta maresmenc tampoc pot revelar cap detall sobre els plans de Bekele des d'ara fins a la cita olímpica. El fondista etíop va tenir un gran debut en la marató, amb victòria a París amb 2h05:14 (2014), però després no va confirmar les expectatives. A l'octubre va acabar quart a Chicago (2h05:51) i al gener del 2015 va abandonar a Dubai per problemes amb els tendons.

Roig considera que a Sub2hrs van apostar pel seu perfil perquè està més acostumat a fer feina de camp que a la llitera: “Puc assessorar els meus pacients fins i tot quan corren a menys de 4 minuts el quilòmetre i a gairebé 3.000 metres sobre el nivell del mar. Qualitats com aquestes no s'aprenen a la universitat, però et poden obrir algunes portes.” En tot cas, al santpolenc l'espera una bona temporada a la Banya d'Àfrica, envoltat de corredors de primera fila, i formant part del que considera “el millor equip del món en el tractament i assessorament d'atletes”.

Gebrselassie i Hermens i lideren el projecte per baixar de les dues hores en marató

Llebre de luxe i gran coneixedor de la realitat a la Vall del Rift

Marc Roig ha fet un parèntesi en les seves ocupacions a l'Àfrica i ha estat un parell de setmanes per Europa. En aquest període ha tingut temps per guanyar una mitja marató a Logronyo, tot i una marca discreta (1h12:17), i avui mateix viatja cap a Berlín, on diumenge farà de llebre de l'atleta de Sant Vicenç de Castellet Marisa Casanueva (New Balance). La seva tasca serà acompanyar-la fins a la meta amb el propòsit que aconsegueixi la mínima olímpica en marató (2h33). El pas previst fins a mitja prova és al voltant d'1h16. Exercir com a llebre és una de les especialitats de Roig, que va assolir certa notorietat quan va contribuir a les dues plusmarques mundials de mitja marató que la kenyana Florence Kiplagat ha signat a Barcelona (1h05:12 i 1h05:09). En aquesta prova també es van batre els rècords de 15 i 20 quilòmetres. Amb anterioritat, l'atleta del Laietània ja havia complert aquesta feina en les maratons de València, Barcelona, Rotterdam i Hamburg. Abans que li sorgís l'oportunitat de treballar a Sub2hrs, Roig s'havia traslladat a Kenya amb l'objectiu d'entrenar-se de valent per intentar lluitar per una plaça olímpica en marató, en què acredita un millor registre de 2h18:08. Ara haurà d'aparcar momentàniament els seus reptes atlètics per centrar-se en la posada a punt de primeres figures mundials. No obstant això, Roig no pensa abandonar la seva trajectòria atlètica i no descarta preparar la mitja marató amb vista a l'europeu d'Amsterdam, que per primer cop inclourà aquesta prova en el programa. Més enllà dels seus somnis atlètics, el corredor maresmenc és un gran coneixedor de la realitat africana i, més concretament, de la Vall del Rift, on viatja assíduament des del 2009. Hi va anar per primer cop amb 25 anys, compaginant els entrenaments amb la feina de voluntari d'una petita ONG, Ex Street Children. En aquests viatges va conèixer Mercy Jepkoech Rotich, que el 2012 va passar a ser la seva dona, i l'any següent va néixer la seva filla Paula. Fa uns quants mesos també va exercir d'assessor tècnic d'El mur, de TV3.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)