Opinió

Encara hi ha vida ovalada a Perpinyà

Des del paternalisme habitual al sud, ens pensem que la USAP és un cas atípic d'afirmació identitària.

Els aficionats del nord de Catalunya encara intenten fer-se a la idea d'una USAP militant a la PRO D2, la segona divisió francesa de rugbi. Un sentiment de frustració i ràbia es barreja amb les ganes de creure les promeses del president Rivière d'assegurar el pressupost més alt de la categoria, per tal de garantir l'efecte rebot i que el retorn al Top14 sigui immediat. Més enllà de les discrepàncies, és evident que tots els amants del rugbi català volem que la USAP torni al lloc de privilegi que li pertoca per història i per trajectòria. Més enllà de la tragèdia usapista, però, encara hi ha vida a Perpinyà pel que fa a l'esport de l'ovalada. Si les coses han anat molt malament per al rugbi a 15, en el cas del rugbi a 13 la situació és exactament la contrària. La participació dels Dragons Catalans a la SuperLeague anglesa està més que consolidada. Enguany, tot i mantenir-se en un lloc discret de la taula de classificació, els Dragons han signat unes quantes jornades memorables, doblegant els grans de l'esport, a casa i a domicili.

Al sud dels Pirineus tenim tendència a fixar-nos només en la USAP, perquè juga el rugbi que també juguem aquí, i perquè fins avui havia fet de la seva catalanitat un senyal d'identitat que ens omplia de satisfacció. Des del desconeixement i el paternalisme habituals al sud, ens pensem que és un cas atípic d'afirmació identitària. El cas és que a Perpinyà hi ha d'altres clubs que llueixen la seva catalanitat amb orgull, com el Perpinyà de bàsquet o els Dragons Catalans. Aquests últims van irrompre amb empenta a la lliga anglesa, la més potent d'Europa de rugbi a 13 i la seva catalanitat també es respira a cada racó del seu estadi, el Gilbert Brutus. La megafonia és bilingüe i l'himne del club és ni més ni menys que Els Segadors, que va ser interpretat per la banda de la reina d'Anglaterra a la famosa final del 2007 a l'estadi de Wembley. Els Dragons han aconseguir una plantilla competitiva, amb figures internacionals però cada any amb més i més jugadors catalans. Sortosament, hi ha rugbi de primer nivell internacional per estona a Perpinyà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)