Opinió

Presos i jutges abans dels All Blacks

La taxa de reincidència, que a Buenos Aires és del 32%, és de només l'1,2% entre els presos que juguen a rugbi

Aquest dissabte proppassat els mítics All Blacks de Nova Zelanda van tornar a coronar-se campions del Rugby Championship, l'equivalent al Sis Nacions de l'hemisferi sud. Van guanyar amb comoditat a l'Estadi Ciudad de la Plata, ple d'aficionats que gaudeixen com ningú del privilegi de veure els Pumas enfrontar-se a equips de llegenda com els Wallabies, els Springboks o els mateixos All Blacks.

El fet més destacat, però, es va produir unes hores abans del matx internacional, quan al mateix camp es van enfrontar dos equips, en un partit amistós que va tornar a posar de manifest que el rugbi és potser el millor esport col·lectiu de tots els que es fan i es desfan. D'una banda, els Espartanos, un equip format per reclusos de la Unitat Penitenciària 48 de Buenos Aires. De l'altra, un combinat de jutges, fiscals i advocats. Ambdós equips, reforçats amb la presència de jugadors i exjugadors com ara Santiago Cordero i Agustín Pichot, que va disputar un temps amb cada equip. Els Espartanos van sorgir l'any 2008 a iniciativa de l'exjugador del SIC i funcionari judicial Eduardo Coco Oderigo, que va començar a entrenar interns de la Unitat 48. Avui el programa s'ha ampliat a 18 centres penitenciaris, i els resultats són sorprenents. “Des que jugo a rugbi a la presó, he après a no ser egoista i a respectar el punt de vista de l'altre”, va dir al diari argentí La Nación Carlos Antivero, que té 29 anys i que en fa 6 que compleix condemna. La dada més espectacular del programa de rugbi a les presons és la taxa de reincidència, que a Buenos Aires és del 32%, és de només l'1,2% entre els centenars de reclusos que hi han participat en aquests 6 anys. “El Coco Oderigo és un àngel que ens ha enviat Déu, ens ensenya a ser humils i el valor de la companyonia, ens ha canviat la mentalitat”, explicava un altre reclús. Jutges, fiscals i advocats van disputar un partit molt emotiu amb els Espartanos, que van recuperar per al partit el seu capità Sebastián Laterza, que ja no n'és membre perquè va recuperar la llibertat fa uns mesos. El resultat, 5 a 5, és el menys important. El tercer temps, segons diuen, va ser memorable, hores abans que els Pumas i el All Blacks saltessin al mateix camp de joc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)