Opinió

L'esport que viu als pobles

Cal amplitud de mires i generositat per obrir els clubs a noves disciplines esportives

No hi ha cap activitat humana que atregui tanta atenció com l'esport. A partir dels mitjans de comunicació de masses, ens hem concentrat en els esports professionalitzats, aquells que mouen milions i ocupen pàgines als diaris i hores a les ràdios i les televisions. Però hi ha tot un altre món que viu als pobles i ciutats, amateur, fet amb l'esforç i dedicació de persones que resten hores del seu temps lliure i familiar per gestionar, mantenir i fer grans petites institucions esportives que exerceixen una funció educativa i social de primera magnitud.

Ahir vaig tenir l'oportunitat de comprovar-ho de primera mà a Navata, un petit poble de mil i escaig habitants de l'Alt Empordà. El Futbol Club Navata va presentar la nova temporada amb una novetat excepcional: l'obertura d'una secció de rugbi. Aquesta notícia em va empènyer a acceptar la invitació del bon amic Jordi Córdoba, responsable de la nova secció, per assistir-hi. Jo m'esperava —a banda del nou equip de rugbi— un equip de futbol de grans i algun de petits, que és el que tocaria en un poble de la dimensió de Navata.

La meva sorpresa, però, va ser trobar-me11 equips de totes les categories, amb més de 200 esportistes, i un munt de pares, mares, tietes i avis aplaudint i fent fotos, en unes instal·lacions amb dos camps de gespa natural que ja voldrien més d'un equip de segona i de primera. L'alcalde Jaume Homs em va explicar que fins fa set anys només hi havia un equip sènior, però que aleshores van decidir impulsar un pla amb el tècnic d'esports per atraure els nois i joves del poble i la regió a la pràctica de l'esport, i amb el temps van anar bastint equips de totes les categories. Ahir feia un goig immens veure desfilar fins a onze equips diferents de totes les edats. Estem parlant de més de 200 fitxes federatives en un poble que amb prou feines supera els 1.000 habitants. Com a cirereta del pastís, la presentació de la nova secció de rugbi, l'Alt Empordà Navata RC, que acaba de debutar al grup C de la divisió d'honor catalana. Un bon grapat de nois amb totes les ganes de viure i gaudir amb l'esport de la pilota ovalada. L'enhorabona per a tots ells —tot és satisfacció quan jugues a rugbi—, però sobretot l'enhorabona per al Club Futbol Navata, per tenir l'amplitud de mires i la generositat necessària per obrir les portes del club a noves disciplines esportives. Un exemple que moltes institucions esportives dels pobles i ciutats de Catalunya farien bé d'imitar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)