Opinió

Clubs que fan les maletes

Molts fans estan enfadats amb la marxa de Londres després de 147 anys

Ahir es va disputar per última vegada un dels derbis londinencs de rugbi, Wasps-Harlequins, amb una història que es remunta al segle XIX. Segurament ambdós clubs es tornaran a enfrontar a la Premiership o a Europa, però ja no serà mai més un derbi londinenc, perquè els Wasps faran les maletes i marxaran a la ciutat de Coventry, uns 150 km al nord de la capital britànica. És un fenomen nou en el rugbi que serà observat amb molta atenció per la resta de clubs. Amb un estadi per a 10.000 espectadors i en una ciutat com Londres, amb altres clubs, els amos dels Wasps han decidit anar a crear afició i mercat al cor del rugbi anglès, a pocs quilòmetres de Leicester. Les intencions són clares i posen de manifest l'evolució d'aquest esport a partir del salt al professionalisme, “crear un gran negoci a partir d'un club de rugbi d'èxit”, en paraules d'un exdirector general dels Wasps. La jugada és molt ambiciosa, i inclou la compra del Ricoh Arena de Coventry, un estadi modern remodelat per als Jocs Olímpics del 2012, on juga el Coventry City de la segona divisió anglesa. Disposa de 30.000 seients, un hotel, un spa, una sala d'exposicions de 6.000 m2, un casino, un centre comercial, i fins un hipermercat Tesco. Els Wasps van desembutxacar 40 milions d'euros per adquirir el complex esportiu, recreatiu i comercial.

Naturalment, molts fans londinencs dels Wasps estan decebuts i enfadats amb la marxa del club de Londres després de 147 anys, i la viuen com una traïció imperdonable. Però el rugbi ja fa gairebé 20 anys que va decidir fer el salt al professionalisme, i els clubs cada vegada tenen
menys vergonya d'exhibir el seu rostre real: són grans corporacions amb accionistes que volen maximitzar els seus beneficis. La victòria és només una de les maneres d'aconseguir-ho. Curiosament, el Coventry RFC és un dels clubs centenaris que no va pair gens bé l'abandonament de l'amateurisme, i avui juga en la tercera divisió anglesa. Els Wasps s'han afanyat a oferir-los una integració en el seu sistema formatiu, però costarà que no els vegin com uns vulgars invasors. Si l'experiment dels Wasps surt bé hi ha qui pensa que molts clubs intentaran repetir la jugada. També en el rugbi manen els diners.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)