Opinió

El judo

El judo deixa en els judokes una empremta persistent. No es limita a ser un conjunt de tècniques i tàctiques, conté una substància vital molt preuada

El judo és un esport olímpic impregnat d'una saviesa multisecular. La paraula judo deriva de dos mots japonesos: ju (flexible) i do (mètode o camí). Això vol dir que el judo és l'art de la flexibilitat o de la no-resistència. Un bosc en plena nevada ens pot oferir algunes lliçons notables. Ens podríem fixar com les branques més grans es trenquen pel pes de la neu acumulada. Per contra, les branques primes que suporten poca quantitat de neu es dobleguen fins a deixar-la caure. Per tant, el que és flexible o s'adapta o afronta millor determinades situacions; tot sovint, les coses rígides s'acaben fracturant. Com bé sabem els empordanesos, una bona manera de plantar cara a la tramuntana és inclinant-se com una canya de bambú. No oblidem que el judo és també una disciplina per defensar-se; es tracta d'aprofitar la força del rival per desequilibrar-lo i fer-lo caure. Però el que volem subratllar és que –com passa en altres arts marcials– el judo ha contribuït a la formació global de moltes persones. D'aquesta manera, ens recorda que l'esport pot ser una escola de valors transferibles a altres esferes vitals. Mitjançant la seva praxi ens podrem educar en l'àmbit cognitiu, psicomotriu, emocional i moral. No és irrellevant que la Unesco considerés el judo com el millor esport per a nens de 4 a 12 anys.

El judo deixa en els judokes una empremta persistent. No es limita a ser un conjunt de tècniques i tàctiques, conté una substància vital molt preuada. Al capdavall, són accions i actituds que ajuden a forjar un determinat tarannà. Com diu el proverbi oriental: “Sembra un acte i colliràs un costum, sembra un costum i colliràs un caràcter, sembra un caràcter i colliràs un destí.” El judo consisteix a participar d'una filosofia moral que cal anar interioritzant progressivament. Alguns dels valors que pot transmetre són la cortesia, el coratge, la sinceritat, l'honor, la modèstia, el respecte, l'autocontrol i l'amistat. Tots ells tenen una gran importància per a la vida personal i social. Així, per exemple, la reverència abans i després del combat és una manera d'expressar respecte envers el contrincant. Una exponent de tot això és Laia Talarn. Absolutament desconeguda per a molts aficionats a l'esport, és la millor judoka catalana dels darrers anys. Resulta paradoxal que un esport amb un elevat nombre de llicències federatives tingui tan poca visibilitat mediàtica. Una mostra més de les misèries esportives del nostre país. Crec que tots plegats milloraríem moralment si molts infants apostessin per la pràctica del judo.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)