Opinió

116 gols per a res

Quatre derrotes en una temporada era el més habitual fa anys en l'expedient d'un campió de lliga

En 38 jornades, el Barça ha perdut un partit més que el Madrid. Aquesta és l'única diferència. I aquest partit es pot trobar a molts llocs. Molts el posem a Màlaga, el rival que aquest curs ha privat el Barça de sumar cinc punts. També pot ser el de la Corunya. Fins i tot el de començament de temporada al Camp Nou contra l'Alavés, el rival de la final de copa dissabte vinent. I qui no recorda el 4-3 al camp del Celta?

Quatre derrotes en una temporada era el més habitual fa anys en l'expedient d'un campió de lliga. Ara, la cosa està tan ajustada entre el Barça i el Madrid que la diferència acaba sent el resultat d'un partit, o dos.

Contra el Madrid, el Barça prou bé que ha fet els deures aquest curs, ja que en cas d'igualtat a punts, l'equip català tenia l'avantatge de l'empat a l'estadi i la victòria al Bernabéu. I també va acabar fent una bona tasca contra tots els rivals que han quedat a dalt: va guanyar al camp del Bilbao, el Sevilla, l'Atlético, el Madrid i l'Espanyol, i després de molts anys perdent, com a mínim va ser capaç d'aturar l'hemorràgia a Anoeta, on va aconseguir un empat, igual que a Vila-real. Com a afegit, també va guanyar al camp del València.

Amb aquesta carta de presentació, la veritat és que no es posaria en dubte que l'equip que la signés segur que s'enduria la lliga. Bé, no ha estat el cas del Barça, que no l'ha guanyat. Fins i tot en la classificació de màxim golejador, el Pichichi de Messi (37 gols; 28, Suárez) i els 116 que ha marcat el Barça en tot el campionat no han servit de res. Saben contra quin equip el Barça va ser incapaç de fer un gol? Sí, és fàcil, contra el Màlaga. En 180 minuts, el Barça no va saber marcar ni un gol. Compte, el Barça només s'ha quedat dos partits sense marcar en la lliga, tots dos contra el Màlaga. Semblava un acudit demanar al Màlaga en la darrera jornada el que no va saber fer l'equip de Luis Enrique en els dos partits.

Sí, 116 gols per a res. En les altres gran lligues, cap equip dels que ha quedat campió ni s'hi acosta: Chelsea (85 gols), Bayern (89), Juventus (75, amb un partit pendent) i Mònaco (107).

No és el primer cop que això passa en la lliga. El Madrid, la temporada 2014/15 també va fer més gols (118) que el Barça (108) i no la va guanyar. De fet, des del curs 2008/09, sempre, com a mínim, o el Barça o el Madrid han passat dels 100 gols, i ha estat des de la 2011/12 que ininterrompudament tots dos han acabat el campionat amb més de 100 gols, quasi doblant el tercer i el quart classificat, amb la nota destacada: l'any que l'Atlético de Madrid va guanyar el campionat, el 2014, l'equip colchonero va marcar 77 gols, i el Barça i el Madrid, segon i tercer, respectivament, en van tornar a aconseguir 100 i 104.

Els gols donen títols, però no sempre. En els darrers anys, més d'un cop el Madrid ha marcat més gols i finalment el títol se l'ha endut el Barça (2014/15, 2010/11 i 2009/10, per exemple). El rècord de gols el segueix tenint el Madrid, amb la barbaritat dels 121 gols del curs 2011/12, en què el Barça es va quedar amb 114.

Sí, els gols donen títols, i el Barça l'any vinent tornarà a tenir la millor pólvora al davant, però ja no pot passar un altre any sense que, més que gols, el Barça es garanteixi i recuperi el control i el futbol que encara té capacitat de fer a la sala de màquines, és a dir, al mig del camp. Amb vista al curs vinent, més que mai, s'ha de reconstruir l'equip pel mig del camp, i aquest cop tocarà gratar-se la butxaca. Ja no colen segones espases ni fons d'armari. Ha de venir un primera espasa, i tot indica que es pagarà a preu d'or per evitar pífies d'anys anteriors, amb projectes de bons jugadors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)