Opinió

Més proves i menys atletes a Tòquio

Els 105 atletes menys que hi haurà a Tòquio 2020, doncs, d’on sortiran?

Els Jocs Olímpics d’estiu que es disputaran a Tòquio el 2020 tindran cinc esports nous respecte als que es van fer a Rio de Janeiro: karate, surf, escalada, skate i beisbol-softbol. Aquests canvis en el programa van ser aprovats pel Comitè Olímpic Internacional (COI) durant la sessió plenària duta a terme durant els Jocs de Rio. El 9 de juny passat, la comissió executiva del COI va aprovar el programa oficial definitiu dels Jocs de Tòquio. L’afegitó que tothom segur que té més present és el del bàsquet 3x3, que no compta com un esport més, sinó com una prova més dins l’esport del bàsquet. També s’introduiran diverses proves mixtes, de manera que s’incrementarà la presència femenina en el programa olímpic. Així, el programa dels Jocs de Tòquio estarà format per 32 esports, amb un total de 321 proves, quinze més que les que es van disputar a Rio (306) i dinou més que a Londres (302). Hi haurà quinze proves més, però menys esportistes, ja que la participació prevista a Tòquio és de 10.616 esportistes. A Rio de Janeiro hi va haver 11.303 esportistes inscrits de 204 comitès olímpics, a més dels que van formar part de l’equip de refugiats i de l’equip d’independents –amb esportistes de comitès suspesos pel COI, com ara el de Kuwait.

O sigui que a Tòquio hi haurà més proves i menys esportistes. I quins esports perdran aquests esportistes? Segons va explicar el COI, les retallades més significatives les patiran la lluita (56 esportistes menys), l’halterofília (64 menys) i l’atletisme, que a Tòquio tindrà 105 esportistes menys que a Rio. Que l’atletisme tingui 105 esportistes menys és especialment interessant perquè és l’esport que el COI utilitza per refermar el caràcter universal dels Jocs atorgant invitacions a esportistes que no tenen nivell per competir amb l’elit mundial. A Rio, en atletisme es van donar un centenar d’invitacions, bàsicament en proves en què no molesten, com els 100 metres –no hi ha tanta diferència a fer-los en 10 o en 14 segons–. A Rio, l’equip dels Estats Units, amb 554 esportistes, va tenir tants esportistes com els 98 comitès olímpics amb menys participants junts. Els 20 comitès amb més esportistes en van sumar més de 6.000, més de la meitat dels participants –amb 204 comitès, recordem-ho–. El COI no eliminarà les invitacions que dona en atletisme perquè això li suposaria perdre un bon grapat de països participants i la universalitat dels Jocs. Els 105 atletes menys que hi haurà a Tòquio, doncs, d’on sortiran? Posaran marques mínimes de participació més dures? Reduiran de tres a dos –com ja passa fa temps en natació– els participants per països?

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)