Opinió

Les jugades dubtoses

No es pot assegurar que hagués guanyat perquè encara havien de disputar-se molts de minuts, però la sensació barcelonista és que ens han “robat” quatre punts

Un meu amic barcelonista va comentar-me fa uns anys que, tot i que aleshores la tecnologia ja ho feia possible, els àrbitres de futbol no examinarien les jugades dubtoses in situ a través d’imatges perquè no interessava evitar la polèmica que susciten i que són motiu de converses recurrents, d’anàlisis interminables i de tota mena de suspicàcies. Amb ambigüitat, entre l’antimadridisme fonamentat en les ajudes als blancs i la ironia pel que fa al victimisme barcelonista, hi va afegir que la revisió de les jugades no es faria perquè també comportaria que el Madrid perdés punts i que el Barça en sumés algun més. El cas és que, passats uns anys, la profecia del meu amic deixarà de complir-se perquè la temporada vinent començaran a revisar-se les jugades dubtoses.

Tanmateix, no sé si podrà evitar-se del tot la polèmica pel que fa als errors arbitrals. D’una banda, suposo que no totes les jugades dubtoses (o directament polèmiques) es revisaran perquè podem imaginar que els partits es farien interminables si es remetés a les imatges cada cop que els jugadors (o els espectadors al camp) protesten per una decisió o una omissió arbitral. Suposo, doncs, que els arbitres (i els jutges de línia) revisaran les jugades que els resultin dubtoses, de manera que la polèmica renaixerà amb la decisió de veure’n unes i no unes altres a partir dels dubtes que tinguin o que, per posar-nos suspicaços, vulguin tenir. D’altra banda, les imatges no són infal·libles: una imatge no és la realitat (i menys la veritat) sinó la seva reproducció des d’una perspectiva. Ho hem vist mil cops en jugades mil cops repetides en tertúlies televisives: no sempre es veu tan clarament si és falta o si existeix fora de joc i, per tant, se’n fa una interpretació des d’un punt de vista que acostuma a ser parcial. Però és que, a més i a banda de les imatges, hi ha jugades confuses o inevitablement dubtoses. Així és que ni els àrbitres resoldran tots els dubtes a través de les imatges (que, a més, veuran amb urgència) ni, com passa ara, deixaran d’interpretar moltes jugades (i, a banda que vulguin ser imparcials, potser s’equivocaran) d’acord amb la seva pròpia aplicació del reglament. Dit això, no hi ha dubte (sobretot en el cas del gol de Messi a Mestalla, però sense menystenir l’anul·lat a Luis Suárez per suposat fora de joc en el partit contra el Celta) que el Barça ha sofert dos errors arbitrals en les dues últimes jornades. No es pot assegurar que hagués guanyat els dos partits perquè encara havien de disputar-se molts de minuts, però la sensació barcelonista és que ens han “robat” quatre punts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)