Opinió

L’edat no perdona

Mentre es manté el cap ben endreçat, el procés de decadència és lent

L’edat no perdona ningú ni en cap esport. No és només la determinant condició física, sinó també la mental. El cos respon als estímuls del cervell, i si s’ha estat anys i panys amb una experiència esportiva, aquesta cobreix la lenta pèrdua de l’anterior plenitud física. S’ha de ser d’una manera molt precisa per saber fer paral·leles les dues virtuts. Per una banda, mantenir al màxim la condició física; per l’altra, tenir un afany competitiu permanent.

Ho hem vist amb Xavi, Puyol i ara amb Iniesta –34 anys– i Cristiano –d’aquí poc farà 33 anys–. Mentre es manté el cap ben endreçat, el procés de decadència esportiva és lent, cas del manxec, que, a més, aporta una qualitat futbolística fora de mida. Ara bé, si tens problemes amb Hisenda, amb el teu ego i amb la velocitat i la potència, el gran valor del jugador de Madeira, és més difícil mantenir el to de gran jugador.

L’excepció és Messi, que té totes les virtuts d’un jugador únic, en potència, velocitat, rematada, creativitat, joc individual i col·lectiu i un nivell de competitivitat extraordinari, fruit d’una personalitat molt forta, introvertida i personal. Per això el seu futbol podrà aguantar al primer nivell fins que mantingui aquesta ambició i un to físic correcte per a un professional. No és cap error renovar Messi fins als 34 anys, com no ho ha estat fer-ho amb Iniesta. Amb una condició, un i altre han de mesurar el temps en cada partit i planificar la dosificació pel que fa a tota la temporada. Molt difícil per a un egocèntric, més fàcil per a qui viu en una modèstia personal i humana, cas dels dos jugadors blaugrana.

Tot això explica la planificació actual del primer equip del Barça, es potencia força i múscul – Paulinho i Yery Mina–, però no s’obvia la qualitat en absència d’Iniesta a partir de la primera hora de partit o en casos de molta exigència, el fitxatge de Coutinho, o un altre, i alhora, la potenciació de la joventut del planter.

És aquí on Valverde demostra seny i sentit comú. Com més baixes hi hagi al primer equip, més aviat hi haurà oportunitats per als joves del Barça B. Joves i futur.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)