Opinió

Dues d’espanyols, dues de catalans

Martin Fourcade, com Pierre Jonquères d’Oriola i Christian d’Oriola és francès, i català

Els esportistes espanyols acumulen dues medalles en els Jocs Olímpics d’hivern que es disputen a Pyeongchang, a Corea del Sud. Els esportistes catalans, també. Això vol dir que els dos medallistes espanyols són catalans? No. Així la delegació espanyola ha guanyat quatre medalles? No. Les dues medalles, totes dues de bronze, de la delegació espanyola a Pyeongchang les han guanyades un andalús nascut a Ceuta –Regino Hernández, en surf de neu– i un madrileny –Javier Fernández, en patinatge artístic sobre gel–. Les dues medalles que han conquerit fins ara els esportistes catalans en els Jocs d’hivern pertanyen a la delegació francesa. Són els dos ors que Martin Fourcade ha guanyat en el biatló, dilluns en la persecució i ahir en la prova de sortida en massa.

Catalunya és una nació sense estat. Des que els estats espanyol i francès es van repartir el territori català mitjançant el Tractat dels Pirineus del 1659, els catalans, a més de ser catalans, hem de ser, legalment, espanyols o francesos. Doncs un d’aquests catalans francesos és Martin Fourcade, que ja acumula sis medalles olímpiques –quatre d’or–, a més de vint-i-cinc medalles en mundials –onze títols.

Ara és quan algú surt amb la cantarella que Fourcade no és català, que és francès, que no guanya les medalles per a Espanya, sinó per França i que no parla català –és veritat, no el parla–. I què? Els esportistes catalans que guanyen medalles per a Espanya deixen de ser catalans per fer-ho? Algú s’atreveix a afirmar que els esportistes catalans que no parlen mai en català –tot i haver fet l’escolarització en català, cosa que no es fa a la Catalunya Nord– no són catalans? I n’hi ha. I no cal dir noms. Som catalans parlant en català, en castellà o en francès. O amb la llengua que sigui. Igual que ho són Martin Fourcade i el seu germà Simon, i Doriane Vidal –subcampiona olímpica en migtub el 2002–. I el genet Pierre Jonquères d’Oriola i el seu cosí, l’esgrimista Christian d’Oriola, tots dos campions olímpics entre els anys quaranta i seixanta del segle passat. Tots representant França.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)