Opinió

Un Borbó, dues inauguracions

... hi ha catalans a les presons espanyoles a causa de les seves idees polítiques i el Borbó haurà estat present en ells sense haver fer cap mèrit

El rei d’Espanya, Felip VI, inaugurarà demà a Tarragona la 18a edició dels Jocs Mediterranis. El Borbó podrà rememorar així una altra inauguració d’un gran –molt i molt més gran, de fet– esdeveniment esportiu en què també va participar ja fa molts anys. La de la 25a edició dels Jocs Olímpics de Barcelona, que es van inaugurar el dia de Sant Jaume del 1992. Els dos actes, el del 1992 i el del 2018, tenen diverses es coses en comú: tenen lloc a Catalunya, són esdeveniments esportius, hi ha catalans a les presons espanyoles a causa de les seves idees polítiques i el Borbó haurà estat present en ells sense haver fer cap mèrit.

Fa 26 anys, als Jocs de Barcelona, Felip de Borbó i de Grècia, llavors príncep d’Astúries –i tota la resta de títols que porta afegit ser l’hereu de la corona espanyola–, va ser el banderer de la delegació espanyola. Formava part de la tripulació espanyola de la classe Soling de vela juntament amb Fernando León i Alfredo Vázquez i va aconseguir un diploma olímpic en acabar en la sisena posició. L’ara rei espanyol no era res, esportivament parlant, dintre de la delegació espanyola, però ser fill de qui era li va donar el dret d’entrar a l’estadi olímpic encapçalant la delegació espanyola. Tothom que tingui l’edat per fer-ho recorda les imatges, amb la infanta Elena plorant com una belada en veure el seu germà entrant a l’estadi. I el que no les recordi, que les recuperi, que s’han de veure. Felip de Borbó succeïa en el lloc de banderer espanyol la seva altra germana, Cristina que, suplent de l’equip espanyol de vela, havia encapçalat la delegació espanyola als Jocs de Seül, el 1988.

Ara a Tarragona 2018, Felip de Borbó obrirà els Jocs Mediterranis per ser qui és. Rei d’Espanya dintre d’una dinastia imposada pel dictador Francisco Franco. Un dictador que no va assistir a la inauguració de la segona edició dels Jocs Mediterranis, el 1955, a l’estadi de Montjuïc de Barcelona. Aquells Jocs els va inaugurar el general José Moscardó, comte de l’Alcázar de Toledo i màxim responsable de l’esport espanyol en aquell moment. Ho va fer amb aquesta frase: “En nom de la seva excel·lència el cap de l’Estat Espanyol, declaro inaugurats els Jocs.” Demà, a Tarragona, el seu hereu els inaugurarà en nom propi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)