Editorial

L’EDITORIAL

Presó contra els violents a França, aquest és el camí

Un estat de model tan centralitzat i arrels jacobines com el francès acaba de donar un exemple d’inflexibilitat contra conductes totalitàries i violentes que val la pena analitzar i imitar. Un seguidor que va fer la salutació nazi en un Niça-Olympique de Marsella (22 d’agost) farcit de comportaments detestables acaba de ser condemnat a un any de presó i a tres sense accedir a recintes esportius.. Sent reincident, encara ha passat fluix, però té una condemna de presó que constarà per sempre i una llarga prohibició d’anar al futbol que encara cou més.

No és el primer seguidor castigat per aquell partit. Un altre aficionat, també del Niça, fa setmanes va ser condemnat a un any de presó i a cinc anys d’expulsió dels estadis. Era un dels centenars de seguidors locals que van saltar a la gespa en el minut 78 i va agredir el marsellès Dimitri Payet, que havia retornat a la grada amb prou mala bava una de les múltiples ampolles d’aigua que li llançaven. Hi ha cinc persones més que estan pendents de judici. I això, només pel que respecta als aficionats, perquè l’OM ha rebut sancions per als jugadors Payet (1 partit) i Álvaro González (2) i el preparador físic Pablo Fernández (tota la temporada). A més el Niça ha hagut de jugar tres partits com a local a porta tancada.

Podrien haver estat més –vista la magnitud dels incidents, haurien d’haver estat més–, però interessa remarcar la nul·la tolerància cap a l’enaltiment dels genocidis i actituds contra els drets universals.

França té un historial d’incidents malauradament extens i amb presència freqüent de l’Olympique de Marsella. Sense cridar al mal temps, val la pena que fixar-se en el que passa a poques hores de distància per tallar de soca-rel temptacions similars que hi pugui haver aquí. La violència, tingui l’origen que tingui, no té espai en l’esport.

Fa una setmana una jugadora de l’Osasuna B va publicar un per un els insults i amenaces masclistes que havia rebut durant tot el partit. Va fer bé, molt bé, i va ser valenta. Falta que qui ha de tractar el tema en l’àmbit judicial –els autors bramaven des de fora del recinte esportiu– també ho faci bé i, amb condemnes exemplars, emeti un avís preventiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)