Opinió

De Lluny

Jordi Grau

Des d'allà dalt

Què els devia emprenyar més? Que el Barça acabés jugant i guanyant al camp de l'Osasuna o que Pep Guardiola parlés en la roda de premsa del Reyno de Navarra de qui som, un petit país de per allà dalt? Les dues coses, segur. La primera perquè alguns ja tenien coll avall que la incompareixença del Barça comportaria la pèrdua dels punts i la sanció amb algun punt més dels guanyats al camp i això donava la lliga mastegada al Real Madrid. I l'altra, afegida, perquè qualsevol referència a la catalanitat els produeix urticària. No ens suporten com a catalans dins l'Estat espanyol, doncs només cal imaginar què pensen quan algú parla de Catalunya com a país i no fa la referència, per ells necessària, a Espanya. Ja se sap, som uns nacionalistes tancats en nosaltres mateixos, la nostra bandera i la nostra llengua. Es veu que hauríem de prendre exemple dels espanyols exemplars com ara Bono que no fa mai cap referència a la bandera (espanyola), ni a la llengua (castellana), ni tan sols a la Constitució que es veu que ens uneix. Som uns insolidaris. No només els que es diuen independentistes, sinó fins i tot els que sense ser-ho només demanen el concert econòmic. On s'ha vist? Això trencaria Espanya, perquè en això sí que coincideixen els socialistes i populars (Rajoy dixit): un concert econòmic per a Catalunya faria inviable Espanya tal com la coneixem des d'un punt de vista econòmic. El detall que el País Basc i Navarra el tinguin, el concert econòmic, i que allà sí que el defensin populars i socialistes tots a l'una, no deu tenir cap importància. És el PIB català el que els preocupa, però això no es pot dir perquè si es diu clar, com va fer Puigcercós, ja se sap com les gasten.

Estàvem en l'emprenyament de dissabte passat: els emprenya que el Barça jugui com juga i guanyi com guanya. Els emprenya perquè el que diuen que és el millor Madrid de la història, tot i continuar fent números de rècord no se'n surt. El 5-0 del 29 de novembre va fer mal. I va fer més mal la manera com el Barça va aconseguir aquest 5-0. Per això al Barça li tocarà aguantar de tot. Només faltava la nominació de Messi, Iniesta i Xavi com a únics candidats a la Pilota d'Or. Això encara ho poden dissimular parlant (només) de la selecció espanyola on Xavi i Iniesta van tenir un paper decisiu per guanyar l'europeu i el mundial. I perquè Mourinho i Del Bosque estan en el trio finalista d'entrenadors amb Pep Guardiola. Però estan preparant la factura per quan al Barça li toqui pagar.

Què poden fer? Per als qui hem seguit el procés de reconeixement de les seleccions catalanes, res no ens hauria d'estranyar. Una xerrada amb David Moner, per exemple, ens aclariria moltes coses. La força de l'Estat. A mi em va semblar entendre molt bé Guardiola dissabte al vespre. Jo vaig entendre que en les converses entre la federació espanyola, Aena i el Barça hi va haver mala fe per part d'algú. Que n'aprenguin, que diria aquell. Jo ho recomanaria a qui va tenir aquestes converses. Sandro Rosell, home intel·ligent, segur que haurà pres bona nota de com les gasten. No cal refiar-se'n. Aquest Barça, aquest país, no agrada i no es tracta ja de demanar que ningú el protegeixi. Es tracta de pensar que ningú no ho farà. Aquest equip només es té a ell i a la seva gent i sol haurà de defensar aquest concepte de futbol als camps d'arreu. Cal fer-li confiança. I esperar que només calgui continuar parlant de futbol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)