Opinió

Els toros i correbous del Vallespir

A la Catalunya del Nord, ara es prohibeix el correbou i la corrida de toros és legal

A la Catalunya del Nord no els ve d'aquí una contradicció de més o de menys. Com que a la Catalunya autònoma les corrides de toros són prohibides i es toleren els correbous, doncs al Vallespir ara es prohibeixen els correbous i les corrides de toros continuen sent perfectament legals. Aquesta cap de setmana, ahir concretament, la mobilització dels antitaurins va aconseguir l'anul·lació d'un espectacle taurí als Banys d'Arles, al Vallespir. Es tractava d'una “embolada”, una combinació de correbou i correfoc, amb bous que haurien hagut de córrer amb una mena de torxes a les banyes. La contradicció és que a pocs quilòmetres dels Banys d'Arles hi ha Ceret, on el mes passat –com cada estiu– va tenir la “feria” de Ceret amb corrides de toros (en les quals se sacrifiquen l'animal). I no us penseu que tot plegat sigui una qüestió de reglaments municipals diferents. Hi ha intervingut directament el prefecte, el representant directe de l'estat a cada racó de l'Estat francès. La contradicció no la veig pas en els antitaurins, que ho tenen clar i es manifesten i mobilitzen contra qualsevol espectacle en el qual intervenen toros, en nom de la lluita contra el maltractament dels animals. Tampoc em posaré a discutir de si realment aquestes torxes provoquen o no un patiment a l'animal. El que és innegable és que en aquests espectacles no es mata l'animal i que, per tant, hauríem de diferenciar l'embolada de la cursa de toros clàssica, amb mort de l'animal, que és el que s'ha fet a la Catalunya autònoma. Però els oposants s'han mobilitzat bé –evidentment les xarxes socials hi han tingut un gran paper– i les autoritats s'han acollonit.

En resum, qui vulgui veure espectacles taurins en terres catalanes per ara ho pot continuar fent, només cal recórrer una mica les nostres comarques: per curses de toros amb mort de l'animal, cap al Vallespir i la Catalunya del Nord; per veure correbous, cap al principat de Catalunya. Això de tenir –per ara– dues administracions estatals per sobre a vegades té la seva gràcia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)