Opinió

L'home dels números

Avui l'esport no s'entén sense el desplegament paral·lel al joc de les estadístiques

L'NBA ha perdut aquesta setmana un dels seus integrants més mítics: Harvey Pollack. Pollack mai no va fer una cistella, però, sense ell, la lliga americana, segurament el bàsquet i potser el conjunt de l'esport mundial i tot no haurien estat el mateix. Pollack, des del dia que l'NBA es va posar en marxa, i estem parlant del 1946, va ser l'estadístic. L'home que va inventar i va perfeccionar el sistema estadístic, aquell que ens diu quantes cistelles ha fet cada jugador però també quantes passades ha fet, quants minuts ha jugat, quantes faltes personals li han xiulat... i així fins a l'infinit. Pollack, a més, era el més vell dels treballadors de l'NBA, un home que havia rebutjat sempre les ofertes de jubilació.

Avui l'esport no s'entén sense el desplegament paral·lel al joc de les estadístiques. Qualsevol esport, però sobretot el bàsquet.

Els espectadors de la televisió, sobretot, tenen al seu abast un conjunt immens de dades que els serveixen per a confirmar o desmentir allò que els seus ulls veuen. Quantes vegades no ens hem exclamat davant una estadística que ens ha fet veure que aquell jugador acabava de fer una cosa extraordinària? Doncs l'home dels números, el qui va pensar que això ajudaria l'esport, es deia Harvey Pollack i ha mort aquesta setmana als 93 anys.

Una de les imatges més icòniques de la història de l'NBA, de fet, porta literalment la seua lletra. Parle d'aquell partit del 1962 en què Wilt Chamberlain va esdevenir el primer jugador a fer cent punts en un mateix partit. Pollack portava els números i va ser el primer a adonar-se'n. Així que va agafar un full de paper i hi va escriure simplement “100”. El full el va agafar Chamberlain i el va mostrar als espectadors en una primícia del que serien avui els titolets que no parem de veure a les pantalles de la televisió de tot el món cada vegada que un partit es juga, siga de l'esport que siga.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)