Combatre la pressió estètica en l’àmbit esportiu, una obligació de tothom
Diferents treballs científics confirmen que un 40-50% de les dones esportistes experimenten pressió psicològica relacionada amb la pressió sobre el cos i la imatge corporal
Quantes vegades ens hem mirat al mirall abans de disputar un partit o realitzar una sessió d’entrenament per veure si la roba ens quedava bé o estàvem ben pentinats? Quantes vegades ens hem sentit incòmodes, sobretot les dones, amb la roba esportiva del nostre club perquè no era de la nostra talla?
Aquestes i moltes altres situacions són habituals en el dia a dia d’un/a esportista. I és que la pressió psicològica que experimenten les dones esportistes es pot manifestar en forma de quadres d’ansietat continuada o quadres depressius, així com l’aparició o l’agreujament de trastorns de conducta alimentària. Segons diversos treballs científics, el 62% de les dones esportistes professionals experimenten algun tipus de trastorn de conducta alimentària i el risc de desenvolupar-lo és 5 vegades major en esportistes que en la població general.
Per aquest motiu, eradicar la pressió estètica i la sexualització de les esportistes dissociant l’aparença física dels resultats esportius i les capacitats personals per a la pràctica esportiva és l’objectiu marcat en el Pla d’acció per combatre la pressió estètica 2023-2026, aprovat per Acord de Govern el passat mes de desembre.
Es tracta de cinc recomanacions per combatre aquesta pressió estètica amb una sèrie de mesures que es poden prendre per transformar l’àmbit esportiu en un entorn que transmeti més confiança i seguretat a tots aquells i aquelles que hi estan involucrats.
Tota la informació sobre aquestes recomanacions es pot consultar a https://gen.cat/3xUEmHt
Notícies
Divendres,13 setembre 2024