Atletisme

Clars i obscurs per a la delegació catalana

Mundial de Taegu. El novè lloc de la marxadora Beatriz Pascual i l'accés a la final de perxa d'Igor Bítxkov, altres resultats destacables a la cita coreana

Corre mar de fons a la seu de la Federació Espanyola d'Atletisme. El seu president, José María Odriozola, que ocupa el càrrec des de fa més de dues dècades, s'ha convertit aquests dies en l'ase de tots els cops. Tant bocamoll en altres ocasions, aquesta vegada ni se l'ha sentit ni abans ni després del mundial de Taegu, com si ja intuís la desfeta que l'esperava a la grisa ciutat de Corea del Sud. La realitat, però, és que la patacada en el mundial no ha sorprès els especialistes. El rànquing no enganya i acostuma a ser un bona vara per mesurar les possibilitats reals dels atletes. En aquest sentit, les expectatives dels seleccionats espanyols ja eren més aviat discretes.

Grup heterodox

Amb l'excepció de la magnífica actuació de Natàlia Rodríguez, el rendiment de la delegació catalana tampoc no ha fet tirar coets. La representació del país, però, estava format per un grup molt heterodox d'atletes, amb objectius ben diferents. De fet, a la llista hi faltaven molts dels habituals, la majoria absents per culpa de les lesions. En l'equip hi havia tres debutants: Igor Bítxkov, Anna Pinero i Plácida Azahara Martínez. En l'altre extrem, hi competien dos marxadors veterans que no volien cremar tots els seus cartutxos abans dels Jocs Olímpics de Londres: Jesús Ángel García Bragado, que a Taegu va arribar a la xifra rècord de deu participacions mundialistes, i Maria Vasco. Completaven la llista Beatriz Pascual i Berta Castells, que tot i la joventut ja acumulen molta experiència en competicions internacionals, i Àngel Mullera, que afrontava el seu tercer gran campionat consecutiu. Després de Natàlia Rodríguez, el millor resultat va ser per a Beatriz Pascual, que amb el novè lloc en els 20 quilòmetres marxa va estar prop d'una plaça de finalista. Sense ser una mala classificació, no va acabar de satisfer les expectatives de la marxadora de Viladecans, que havia acabat entre les sis primeres en les últimes grans competicions: jocs olímpics, mundial i europeu. La mateixa atleta ja va ser prou clara: “No m'he entrenat per arribar novena. Com a mínim, volia acabar entre les cinc primeres perquè venia molt ben preparada, però al final no he aguantat el ritme. M'he sobrevalorat, però havia d'intentar-ho. M'he emportat una decepció perquè esperava més.” Pitjor li van anar les coses a Maria Vasco, que va acabar en tretzè lloc, desorientada, i que posteriorment va haver de ser atesa en un centre mèdic. La també marxadora de Viladecans, però, ja va aclarir que es tractava d'un curs de transició i que el seu gran repte eren els Jocs Olímpics de Londres. Tampoc va tenir el seu millor dia Jesús Ángel Garcia Bragado, que va ser desqualificat superat el quilòmetre 35, just quan remuntava a la recerca d'una plaça de finalista.

Vol esperançador

Entre les actuacions més esperançadores a Taegu, s'hi ha d'apuntar la d'Igor Bítxkov, que va aconseguir una molt meritòria classificació per a la final de salt de perxa (5,50 m). La llàstima per a l'atleta del Playas de Castellón és que no va poder rubricar aquest registre en la final i va cometre tres nuls en aquesta mateixa alçada. En tot cas, Bítxkov va valorar molt positivament l'experiència. Berta Castells, en canvi, no va poder accedir a la final de martell, el seu objectiu en el mundial. Tot i ser un propòsit molt pretensiós, Anna Pinero tampoc no va poder guanyar-se un lloc per a la final de perxa, amb tres nuls en l'alçada inicial. Àngel Mullera va millorar actuacions anteriors en campionats internacionals, però encara es va quedar a un pas de lluitar amb els quinze millors. Finalment, l'actuació de la velocista del Barça Plácida A. Martínez en el relleu de 4x100 m va quedar condicionada per les baixes en l'equip, que van provocar la singular inclusió de la saltadora d'alçada Ruth Beitia en el quartet.

ELS CATALANS

Natàlia Rodríguez
3a en 1.500 m
Beatriz Pascual
9a en els 20 km marxa
Maria Vasco
13a en els 20 km marxa
Igor Bítxkov
Sense marca final perxa (15è)
Plácida A. Martínez
Semifinals 4x100 m (17a)
Berta Castells
Qualificació martell (18a)
Àngel Mullera
Semifinals 3.000 m obstacles (22è)
Anna Pinero
Sense marca qualificació perxa (33a)
Jesús Á. García Bragado
Desqualificat en 50 km marxa
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)