Girona

Els timoners

Ricardo Rodríguez s'ha estrenat com a entrenador en la LFP donant confiança a tècnics que ja eren a la casa, com ara el segon, Miquel Àngel Muñoz

Només va incorporar Diego Tuero a partir de la marxa d'Edu Pérez

Ricardo Rodríguez, Miquel Àngel Muñoz, Jordi Balcells, Diego Tuero i Manu González són els cinc integrants principals del cos tècnic del Girona i els encarregats de mirar que la nau arribi a bon port. Que el nou entrenador aterrés tot sol a Montilivi gairebé es podria interpretar com un fet excepcional, ja que la majoria –sobretot en aquests nivells de professionalitat– arriben amb un equip de gent de la seva confiança i amb la condició que els contractin a tots. I el club sol dir generalment “amén”.

Rodríguez, però, s'ha envoltat de tècnics que ja coneixia de la seva primera etapa al Girona (Miquel Àngel Muñoz és el cas més evident) i no va tenir cap problema a acceptar els que ja hi eren. “És un entrenador molt integrador que vol que tothom se senti partícip i important”, remarca Muñoz, que és qui ha fet el salt més espectacular dins l'organigrama tècnic després de dirigir (i pujar) l'any passat el filial i d'haver estat molts anys al club. “El meu rol ha canviat, evidentment. La meva estima i implicació amb el Girona és la mateixa de sempre, però he passat de treballar pel Girona a viure pel Girona.”

Un estudi obsessiu

L'expedició del Girona va arribar d'Eibar cap a les sis de la matinada de diumenge. A dos quarts de dotze hi havia programada una sessió de recuperació i a dos quarts de tres Rodríguez i Muñoz agafaven un altre cop l'autopista per anar a Sòria a veure el Numància-Jaén. “Era necessari ser-hi. Són els dos propers rivals”, exposa el segon entrenador. Entre divendres i dilluns van fer uns 2.500 quilòmetres per carretera.

Miquel Àngel Muñoz reconeix que amb un cos tècnic tan reduït d'efectius tothom té un paper preponderant. Fins i tot, assumint competències per a les quals en altres clubs hi hauria gent amb dedicació exclusiva. “Però ho fem encantats. I orgullosos de poder estar en aquesta aventura.” Ell mateix, a banda de col·laborar en tasques de scouting o de la preparació dels entrenaments al costat de Ricardo Rodríguez, és també l'interlocutor amb el filial i els entrenadors del futbol de base. També analitzen al costat del secretari tècnic, Sergi Raset, el que ofereix un mercat poc assortit i amb molta demanda. El Girona s'ha de reforçar i necessita, pel cap baix, un davanter (o dos) i un mig centre.

“Tots tenim diversos papers. Manu González és el recuperador físic i qui es queda a entrenar els jugadors que no han viatjat, però també col·labora en l'anàlisi dels rivals i en la preparació”, explica Muñoz. L'única incorporació que hi ha hagut enguany al cos tècnic va arribar a partir de la marxa de l'entrenador de porters, Edu Pérez, que la primera setmana de pretemporada va rebre una oferta d'Abu Dhabi i va fitxar per l'Al-Jazira. El seu substitut, Diego Tuero, sí que va arribar per mitjà de Ricardo Rodríguez. “A banda d'entrenar els porters té un paper cabdal en la dissecció dels rivals. Ell és l'analista principal del club”, hi afegeix Muñoz. Com a col·laborador del cos tècnic es manté Igor Kazanov, que amb una càmera enregistra els entrenaments i els partits de Montilivi.

Anàlisis personalitzades

Que la improvisació no forma part del dia a dia del cos tècnic del Girona queda demostrat amb el fet que, a banda de les sessions de vídeo sobre els rivals, els jugadors reben en un pen drive informació personalitzada del que es poden trobar a la seva zona. “Als centrals els posem imatges de com ataca el rival. Als laterals, de què sol passar per la seva banda, tant en defensa com en atac. Als davanters, de com es mou la defensa... Com més informació tinguin, millor”, diu Miquel Àngel Muñoz. El Girona també és ric en les accions d'estratègia, una altra de les obsessions de Ricardo Rodríguez. “Analitzem els rivals i tractem de detectar les debilitats i escollir per a cada partit mitja dotzena de jugades d'estratègia per poder-los fer més mal.”

El denominador comú del cos tècnic en els sis anys del Girona a segona A té un nom: Jordi Balcells. Sigui com a preparador físic titular o ajudant, ha estat sempre al club. “Ens ajuda en tot, però bàsicament és l'encarregat de tenir a punt l'equip. Li ho posem molt difícil, perquè li demanem que els jugadors estiguin sempre amb un to molt alt i preparats per competir amb la màxima intensitat, i el seu treball és excel·lent”, afirma Miquel Àngel Muñoz.

PLENA DEDICACIÓ

Els entrenaments, l'anàlisi dels rivals i saber què hi ha al mercat són ara els temes capitals

TOTS ELS DETALLS

Cada jugador rep del cos tècnic un ‘pen drive' personalitzat sobre el rival

UNA OBSESSIÓ

El contrincant és analitzat des de tots els angles i l'estratègia té un paper cabdal

LES FRASES

No hi ha categoria on no hagi estat al Girona. Dels alevins al primer equip, passant pel femení
Miquel Àngel Muñoz
SEGON ENTRENADOR DEL GIRONA
Segurament altres clubs tenen moltes més persones per fer el que fem. Però no ens queixem. Al contrari. Ho fem amb ganes i encantats
Ens falten hores. Una jornada normal pot començar a les vuit del matí i acabar a les deu del vespre. Sempre hi ha un munt de coses a fer
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)