Barça

L'estadi del rival

Cartagonova

El Mini va crear escola

El Cartagonova, estrenat sis anys després que el Miniestadi, es va dissenyar seguint l'obra de l'arquitecte Josep Casals, sorprès que fos “tan igual”

El Nou Castàlia de Castelló, construït també a finals de la dècada dels vuitanta, és un altre dels camps arreu de l'Estat inspirats en el feu del filial blaugrana

Estrenat fa 25 anys pel Cartagonova,tot i que l'equip local no ha estat a primera, hi han passat equips com el Barça, el Madrid o el Bayern

si no fos perquè els seients es veuran de color blanc quan les graderies encara estiguin buides, amb el nom de l'equip i de la ciutat pintats en negre, o perquè quan aquestes es vagin omplint l'afició animarà de forma majoritària el Cartagena, quan saltin a la gespa, els jugadors del Barça podrien pensar que en lloc d'estar jugant a domicili estan jugant al Miniestadi. I és que el camp del Cartagena, el Cartagonova –pren el nom de Cartago Nova, com era coneguda la ciutat en l'època romana–, és una còpia pràcticament idèntica de la que és la casa del filial blaugrana des del 1982. I no és l'única arreu de l'Estat, ja que el Nou Castàlia, on juga el Castelló, ara a tercera divisió, també es va construir basant-se en el model del Mini. Tots tres tenen, de fet, també si fa no fa les mateixes localitats: poc més de 15.000, tot i que al Cartagonova, fins que l'any 2000 es van col·locar seients a tota la segona graderia, hi van arribar a cabre més de 20.000 espectadors, una xifra que es va superar el 1999 en un partit contra el Còrdova en què es va frustrar l'ascens a segona A. De fet, fins fa ben poc es va estudiar la possibilitat d'ampliar la capacitat amb grades supletòries tot i que finalment es va acabar descartant, entre altres coses, per motius de seguretat. Pel que fa a les dimensions, el camp del Cartagena fa dos metres més de llarg i tres més d'ample que el Miniestadi.

Dissenyat per l'arquitecte català Josep Casals i l'aparellador Ramon Domènech, el Miniestadi va ser construït en només nou mesos i es va inaugurar el 23 de setembre del 1982, pocs mesos després del mundial d'Espanya. Cinc anys més tard, a Cartagena i davant la necessitat de construir un nou estadi, a causa de les mancances de l'antic, El Almarjal, construït el 1925, els constructors van demanar una còpia del projecte i els plànols del Mini al Barça per fer una rèplica de l'obra de Casals i Domènech. El mateix Casals així ho explica: “En aquella època el president de la RFEF, Pablo Porta, va proposar l'exemple del Mini quan alguns equips volien construir el seu nou estadi. Recordo que vaig rebre la visita d'algun directiu del Cartagena, però jo no vaig intervenir en les obres. La veritat és que per a la segona divisió A aquest és un tipus d'estadi molt funcional, fàcil i ràpid de fer, amb unes mides més que acceptables i que permet una bona visió del futbol. Suposo que és per això que diversos clubs van agafar el meu model. És una satisfacció perquè demostra que la vam encertar.”

El Mini no era l'única opció del Cartagena: també es va valorar molt seriosament la possibilitat de fer una rèplica del Nuevo Zorrilla de Valladolid. El 7 de febrer del 1988 s'estrenava amb un partit contra el Burgos, a segona A, que va acabar sense gols. Set dies després era el Barça Atlètic qui el visitava, però el resultat va tornar a ser d'empat a zero, i els blaugrana no van poder fer tampoc el primer gol al Cartagonova, que enguany ha complert 25 anys. Però no va ser fins nou anys després que es va inaugurar de forma oficial, amb un partit de la selecció espanyola sub-21 contra Malta. De totes maneres, ja feia molt que el Cartagonova havia vestit les seves millors gales. Va ser el 1989, només un any després que s'hi disputés el primer duel, quan va rebre la visita del Barça entrenat per Cruyff en una eliminatòria de copa. Un partit en què, per cert, va ser present Josep Casals, com ell mateix recorda: “Aprofitant que hi jugava el Barça, em va venir de gust anar a veure el camp i la veritat és que em va sorprendre que fos tan igual, fins i tot en detalls intranscendents.”

Des de l'estrena, i fins a la temporada 1995/1996, l'hoste del Cartagonova era el Cartagena FC, conegut popularment com a Efese. La seva retirada per problemes econòmics quan militava a tercera divisió va trasbalsar el futbol local. El Cartagonova FC en va prendre el relleu i no va ser fins al 2003 que va canviar el seu nom pel de FC Cartagena. Tot i que el més amunt que ha estat durant aquests anys ha estat tres temporades consecutives a segona A, el seu estadi ha estat l'escenari de grans partits. De fet, el Barça hi va tornar a jugar l'any 1996, contra l'Slovan Bratislava i amb Robson a la banqueta, en el trofeu Bahía de Cartagena, que va guanyar el conjunt eslovac. I també hi han passat el Real Madrid o fins i tot el Bayern de Munic, que hi va jugar l'any 1999. A més, també es va convertir en el primer estadi murcià a ser l'escenari d'un partit de la selecció espanyola, contra Polònia, l'any 2000. També s'hi han fet diversos esdeveniments al marge de l'esport ja que fins al 2009, amb l'ascens del Cartagena a segona A, va ser seu de les festes de cartaginesos i romans, a banda de fer-s'hi grans concerts.

Estadi Cartagonova
(estrenat el 7 de febrer del 1988 contra el Burgos)
2
vegades
hi ha jugat el Barça al llarg de la seva història: l'any 1989 en la copa i l'any 1996 en un amistós contra l'Slovan Bratislava.
25
anys
ha fet enguany del primer partit que s'hi va disputar, contra el Burgos a segona divisió A.
20.000
espectadors
hi cabien quan no hi havia seients a tota la segona graderia.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)