Barça

Homenatge a Paulino Alcántara, el primer crac de la història del Barça

Justícia. El Philippines Club de Catalunya recorda la primera figura mediàtica blaugrana, tota una referència en els anys vint i encara avui màxim golejador del club

La història del Barça no s'entendria sense la figura de Paulino Alcántara, encara avui el màxim golejador de l'entitat, amb 369 dianes en 357 partits i, com han demostrat els escriptors Ángel Iturriaga i David Valero, la primera figura mediàtica del club. Ells dos són els autors del llibre Paulino, el primer crac de la història del Barça (Edicions Saldonar), una biografia acurada i farcida d'anècdotes del jugador filipí, que ahir al vespre va ser homenatjat al Philippines Club de Catalunya, entitat que uneix a part dels 25.000 filipins que avui viuen a Barcelona. “Paulino Alcántara va ser un referent social en els anys vint, una figura mediàtica de primer ordre. Aquest llibre vol fer justícia històrica amb ell”, va afirmar Ángel Iturriaga, que no es va estar de recordar que no s'havia escrit gairebé res sobre Paulino des del 1924, quan el mateix futbolista va publicar la seva autobiografia. “No només va ser el primer crac del Barça, la gran figura d'una època en què els nens volien jugar a futbol per imitar les seves accions, sinó que la FIFA el va nomenar millor jugador asiàtic de tots els temps. L'aficionat sap qui és, i cada vegada més, però no tant com es mereix un personatge de la seva rellevància”, va afegir David Valero, que també va incidir en el simbolisme de l'acte, celebrat al Philippines Club de Catalunya, amb l'assistència de la família d'Alcántara i de Jordi Puig, cònsol general de les Filipines, però també amb la presència de força públic nascut al país asiàtic, que en bona mesura ahir també va descobrir que a les Filipines va néixer un dels personatges més importants de la història del Barça.

Després de la presentació del llibre, els autors i Francesc Gil Lluch, editor de l'obra, van proposar fer un debat sobre Paulino Alcántara, moment en què van començar a sorgir anècdotes i dades curioses, només una petita mostra de tot el que es pot trobar al llibre, tan acurat com imprescindible. Tot un homenatge al primer Messi de la història del Barça.

‘El Trencaxarxes'

Paulino Alcántara (7 d'octubre del 1896, Iloilo, Filipines) va ser jugador del Barça durant quinze temporades –en dues etapes, del 1912 al 1916 i del 1918 al 1927, ja que en la meitat de la seva carrera va tornar a les Filipines per estudiar Medecina, la seva altra gran passió a part del futbol–. Recordat com el Trencaxarxes per la potència del seu xut, Alcántara va ser un personatge fonamental perquè l'entitat no desaparegués en els anys vint. Paulino va decidir penjar les botes el 1927 per convertir-se en un reputat uròleg.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)