Natació

L'àngel caigut

La no-classificació de Thorpe per als Jocs Olímpics el va fer caure en una espiral negativa, incapaç d'adaptar-se a una vida sense la natació

L'australià va haver de ser ingressat més d'una vegada a causa de la seva mala salut mental i els continus problemes amb l'alcohol

L'esportista més famós d'Austràlia, l'exnedador Ian Thorpe (31 anys), es troba ingressat en un hospital de Sydney a causa d'una infecció que li podria fer perdre un braç. Aquesta infecció prové d'una operació realitzada en un hospital prop de la seva residència, a Ronco sopra Ascona (Suïssa). El seu representant, James Erskine, va assegurar que el problema sorgeix de la barreja d'analgèsics, medicaments receptats i els antidepressius. Aquesta és la segona visita de Thorpe a l'hospital en les darreres setmanes, un símptoma més de l'estancament que l'excampió olímpic pateix des del 2012. La no-classificació del Torpede per als Jocs de Londres va degenerar en una vida plena alcohol i males decisions: “He fet servir l'alcohol per alliberar el meu cap de pensaments horribles”, afirmava Thorpe en la seva biografia, publicada el mateix 2012. Més d'una vegada, el millor esportista d'Atenes 2004 va pensar a treure's la vida. I no sembla que ara aixequi el cap.

Va ser abans del seu intent de tornar a la màxima competició quan Thorpe es va haver de tractar per primera vegada. El 2011, després de desaparèixer del mapa de la natació durant mesos, Thorpe anunciava que volia participar en els Jocs, però no va aconseguir la mínima necessària. “He descobert que estimo aquest esport una vegada l'he abandonat”, assegurava Thorpe després de fracassar en el seu nou repte. Molt lluny de la realitat, la seva vida va anar cap avall i no va saber adaptar-se a viure sense la natació. Lluny de la piscina, l'alcohol va ser el refugi d'un nedador que trobava a faltar massa la competició.

A finals de gener d'aquest any, Thorpe ja va ser ingressat per combatre una forta depressió. La policia el va detenir deambulant al voltant de casa dels seus pares, al sud de Sydney, amb signes evidents de desorientació i atordit, i el va dur al centre hospitalari. Una vegada allà, Thorpe va ser tractat amb antidepressius i medicaments pels dolors a l'espatlla. A més, va haver de combatre la seva dependència de l'alcohol, un vici que arrossega des del 2002, encara dins de la competició. La responsabilitat de defensar les medalles aconseguides a Sydney era massa gran. “Hi havia dies en què no podia aixecar-me del llit, no podia enfrontar-me al món real”, explicava Thorpe el 2012 sobre la seva etapa prèvia als Jocs d'Atenes.

La fragilitat mental d'aquest heroi nacional és el reflex del funcionament de l'Institut Australià de l'Esport, una fàbrica de medalles a nivell internacional. Nens de 14 anys que arriben al centre amb l'únic objectiu d'aconseguit títols i que obliden la vida dels alumnes més enllà de la competició. El desenvolupament emotiu i afectiu de Thorpe sempre va estar lligat a la piscina, però una vegada fora, es va sentir sol, abandonat i confús. I en aquest punt ja no hi ha marxa enrere.

9
medalles
entre els Jocs de Sydney 2000 i els d'Atenes 2004, Ian Thorpe va aconseguir 9 podis: 5 ors, 3 plates i un bronze. A més, suma 13 medalles en campionats del món, 11 de les quals d'or en piscina llarga.
15
anys.
En els campionats del món del 1998, Ian Thorpe va aconseguir les seves dues primeres medalles d'or, un debut internacional immillorable, el 4x200m lliures i en solitari en els 400 m lliure. Aquest mundial, a més, es va celebrar a Perth, Austràlia.
13
rècords.
‘El Torpede' va rebaixar en 13 ocasions la millor marca del món en les diverses proves en què participava. El 1998, amb l'equip australià, per primera vegada i fins al 2002, no es va aturar.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)