Rugbi

El llampec del Llobregat

Rugbi. Nil Baró, el jugador amb més projecció de Catalunya, és una de les sensacions de la Santboiana i confirma que aspira a ser olímpic i a jugar en campionats més potents

L'impactant inici de temporada de la UE Santboiana –líder en solitari després de sis jornades– ha coincidit amb el retorn i la irrupció definitiva com a jugador total de Nil Baró (1993), un arrière amb ànima d'ala que està cridat a fer carrera més enllà de Catalunya. Amb només 21 anys, és un dels pocs jugadors del país que s'està fent un nom en el rugbi internacional. Així, l'abril passat una de les marques que va anotar amb la selecció espanyola de rugbi de set en el World Sevens de Hong Kong va ser escollida entre les set millors del torneig. La velocitat i el xut són les seves millors armes.

La temporada passada tota una institució del rugbi francès, el Bordeus (Union Bordeaux Bègles), va fitxar Nil Baró per promocionar-lo per al primer equip. “Vaig jugar molts partits amb l'equip de promeses, però no em van oferir un contracte professional amb el primer equip i vaig decidir tornar a Sant Boi, però sóc un cul inquiet i vull jugar, competir i aprendre als països on el rugbi és un dels grans esports”, assenyala el jugador. Baró, que va començar a jugar a rugbi amb cinc anys esperonat per la família, és conscient que la plantilla d'aquesta temporada convida a l'optimisme. “La clau no és que hagi arribat jo –riu–, sinó els fitxatges que es van fer en la segona volta de la temporada passada. Si no haguessin arribat Tapu i Baker, l'equip estava abocat a jugar la promoció per la permanència, però ells ho van canviar tot. Ara es tracta de mantenir la dinàmica, però aquesta lliga serà molt més competida que la de fa dos anys, quan vam jugar la final a Valladolid”, precisa Baró.

Velocitat olímpica

El jove jugador ha destacat en totes les categories del club per la seva velocitat a l'hora d'executar les accions. A la selecció espanyola, de fet, juga d'ala. “La veritat és que em sento més un jugador de rugbi de set; els mediterranis no som tan pesants com els jugadors de l'Europa de l'est, però som més ràpids. Amb la selecció espanyola tenim l'esperança de jugar els Jocs Olímpics de Rio.” Al Brasil aquesta modalitat s'estrenarà en el programa olímpic. Per arribar-hi, però, l'equip espanyol haurà de jugar un duríssim preolímpic el mes de juny.

“Potser ara no està de moda parlar de les seleccions espanyoles, però en el rugbi els equips nacionals són més importants que els clubs. De moment, si puc guanyar alguna cosa jugant a rugbi és gràcies als incentius de la federació espanyola”, explica Baró, que recorda que a tot el món les competicions per seleccions –copa del món, 5 Nacions, 4 Nacions, etc.– sempre són més importants que les de clubs.

El jugador, que compagina els estudis d'econòmiques amb el rugbi, espera que l'esport l'ajudi també a tenir un futur professional més esperançador quan encara ressonen tambors de crisi per tot arreu: “Anar a jugar a Anglaterra, encara que sigui en una segona o tercera categoria, m'ajudarà a aprendre anglès. Necessito com a mínim quatre idiomes per fer d'economista.”

És clar que abans de tornar a buscar fortuna, Baró aspira a alçar el títol de lliga aquest any. “Conec de memòria les alineacions de la Santboiana dels últims deu anys i la que tenim aquesta temporada és sensacional. Toquem ferro i que tot surti bé.”

Una generació marcada per l'èxit

El bon moment de la UE Santboiana no s'explicaria sense la generació de jugadors nascuts entre el 1992 i el 1994, que han fet el salt al primer equip les dues últimes temporades després de guanyar absolutament tot el que es pot guanyar en les categories de promoció. “Sóc deu vegades campió d'Espanya, no perdíem mai cap partit”, recorda Baró. De la mateixa generació hi ha altres jugadors determinants en el primer equip, com ara Hèctor Garcia –que va jugar fa dos anys a la USAP–, Rubén Sanz, Marcos Puig i Josep Puigbert, entre d'altres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)