Barça

Remodelació assumible

El Barça aposta per la construcció d'un nou estadi aprofitant l'actual, amb un cost de tot el projecte de 600 milions d'euros, la meitat del de la Diagonal

El referèndum als socis es farà el 5 o el 6 d'abril i les obres s'allargarien fins al 2021

“La junta directiva ha decidit per unanimitat sotmetre a consulta dels socis el projecte de construir un nou estadi sobre l'estructura de l'actual Camp Nou.” D'aquesta manera, el president del Barça, Sandro Rosell, va confirmar ahir en la seva compareixença –acompanyat del portaveu de la junta, Toni Freixa; el vicepresident econòmic, Javier Faus, i el directiu responsable de l'àrea de patrimoni, Jordi Moix–, que el club ha descartat l'opció de construir un nou estadi als terrenys proposats en una zona de la Diagonal. Tot i que va reconèixer que els dos projectes “eren molt atractius”, Rosell va explicar que els motius de descartar la nova ubicació és “el cost final de l'operació, (1.200 milions d'euros) que podria hipotecar el club, els seus socis i lligar de mans futures juntes directives”. A més, també es va presentar que les circumstàncies tècniques, pel que fa als terrenys, l'accés i a l'urbanisme eren realitzables, però complexes. El projecte escollit, que “serà assumible de manera paral·lela a la recerca constant de l'excel·lència esportiva”, va recordar Rosell, també inclourà la construcció d'un nou Palau Blaugrana i el desenvolupament de l'anomenat espai Barça.

Un cop anunciada l'opció escollida, el Barça va presentar el projecte patrimonial del Camp Nou i també va anunciar la data del referèndum –s'haurà de respondre sí o no a la remodelació i serà sotmès a l'aprovació dels socis–. La consulta se celebrarà el 5 o el 6 d'abril, coincidint amb la visita del Betis en jornada de lliga. El cost estimat de l'obra total –Camp Nou, nou Palau i espai Barça– serà de 600 milions d'euros, és a dir la meitat del previst si s'apostava per fer un nou estadi a la Diagonal, i les obres, en funció del pla d'urbanisme i les llicències, es realitzarien entre el maig del 2017 i el febrer del 2021, o el que és el mateix, quatre estius i tres temporades i mitja. Aquestes obres no impedirien que l'equip continués disputant partits, i afectarien mínimament la capacitat actual. El futur estadi, que només tindria l'esquelet de l'actual, també duria un “cognom”, és a dir mantindria el nom de Camp Nou i afegiria el d'una marca comercial al darrere, i la capacitat s'ampliaria fins al 105.000 espectadors, a més d'incrementar les places d'aparcament fins a 5.000. A més, també es cobririen la totalitat dels seients, cosa que obligaria a completar l'anella de la tercera graderia pel costat oest, de tribuna, a la qual es podria accedir amb ascensors i escales mecàniques. La primera graderia també seria de nova construcció més vertical i amb més bona visibilitat i pel que fa a la segona, es mantindria l'actual i se'n milloraria el confort. Aquests canvis a les grades, que també millorarien i ampliarien l'anell perimetral per facilitar la circulació i els diversos serveis, i també les zones VIP, implicarien moure fins a un màxim del deu per cent dels abonats, depenent de criteris de visió, agrupació i accessibilitat. Està previst que en els propers dies s'informi els socis del projecte, que podran veure personalment, i que es detalli el calendari d'accions previstes per dur a terme el referèndum.

Jordi Moix, encarregat de liderar l'estudi de més d'un any i mig que ha requerit una inversió d'un milió d'euros i que ha portat a apostar per construir un estadi nou aprofitant l'estructura actual, va justificar i explicar el procés de l'elecció pas a pas, a més d'assenyalar com a conclusions que es tracta d'un projecte il·lusionant, ja que vol consolidar el millor actiu patrimonial del club al millor lloc possible; sostenible, ja que es va recordar que la proposta és compatible amb les necessitats del club i la integració amb el barri i la ciutat; necessari per a la competitivitat de l'equip i el club; i de futur, i va apel·lar els socis a invocar l'esperit del 1922 amb el canvi a les Corts, el del 1957 amb el canvi al Camp Nou i el de Barcelona 92. “És la decisió més seriosa dels propers cinquanta anys”, va assegurar Rosell per reivindicar tot el que significa aquest projecte per al club.

Nou Palau i espai Barça

Els terrenys actuals del Miniestadi –el nou Mini es farà a la ciutat esportiva, amb entre 6.000 i 7.000 seients– seran els escollits per a la ubicació del nou Palau Blaugrana, que tindrà una capacitat de 10.000 seients fixos més 2.000 d'addicionals. Les obres es durien a terme entre l'estiu del 2017 i la tardor del 2019 i no afectarien els abonats actuals, ja que el trasllat no es duria a terme fins que el nou Palau estigués a punt. A més, també es preveu edificar un Minipalau annex amb capacitat per a 2.000 espectadors, incloent la pista de gel, destinat als entrenaments de les seccions i per a esports amb una menor afluència de públic. Pel que fa a l'espai Barça, es crearia una esplanada entre el nou estadi i el nou Palau, que estarien connectats per una passarel·la, i s'hi destinarien les oficines, la botiga, restaurants i l'auditori 1899, entre d'altres.

Un nombre molt petit de socis no podrà venir al Camp Nou algun cop per les obres, però serà insignificant i no amb reiteració
Els dos projectes eren molt atractius, però el de la Diagonal hauria pogut hipotecar el club, els socis i les futures juntes
Amb aquesta remodelació, estem parlant de la decisió més seriosa que afectarà el club en els propers 50 anys
Sandro Rosell
PRESIDENT DEL BARÇA

GAIREBÉ TOT NOU

Es cobriran les grades, serà per a 105.000 espectadors i tindrà un cognom

Més enllà del projecte Foster

X.S.

Preguntat per les diferències entre l'actual projecte i el presentat el 2007 per la junta encapçalada per Joan Laporta i que portava el segell de l'arquitecte Norman Foster, Moix va destacar l'element principal: “Aquell projecte tenia com a novetats la façana i la distribució interior i no se n'havia avançat gaire cosa més. La diferència fonamental és la gestió exterior.” A més, aquell projecte preveia requalificar els terrenys del Mini per finançar-lo. “Ara aquestes 20 hectàrees de les Corts seguiran sent propietat del club”, va remarcar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)