Girona

L'UCO et vigila

El Girona ha estrenat la unitat de control operatiu, un sistema de seguretat obligatori en la LFP que ha comportat una alta inversió

A Montilivi s'han instal·lat 22 càmeres que visualitzen el 100% de la graderia i els accessos a l'estadi

L'UCO que té el Girona és la més avançada de l'Estat

Els enregistraments són arxius policials,i el club, sense autorització dels Mossos, no hi pot accedir
Cinc hores abans del començamentdel partit s'activa el protocol i es posa en funcionament el sistema

Qui tingui la mala ocurrència de llançar a Montilivi un objecte al camp o a la graderia, ja sigui un encenedor com va passar al Calderón, un cartutx de gas lacrimogen com al Madrigal o qualsevol altra cosa amb la intenció de fer mal, d'alterar l'ordre públic o el desenvolupament d'un partit, té tots els números de ser enregistrat, identificat, denunciat administrativament per la llei de l'esport i, tot seguit, expulsat de l'estadi. I si l'incident té categoria de delicte, molt possiblement acabarà detingut i a comissaria. Des de fa dues jornades (els partits contra el Jaén i el Lugo), el Girona ha posat en marxa la unitat de control operatiu (UCO), un sistema de seguretat que no deixa ni un metre quadrat sense rastrejar i del qual ningú s'escapa. Això és una exigència de la Lliga de Futbol Professional i de la comissió Antiviolència, i l'han de tenir tots els camps de primera i segona A. Tot i que el Girona l'ha instal·lat amb un retard considerable –ho hauria d'haver fet el 2011–, Montilivi disposa ara de l'UCO més avançada de l'Estat. “La majoria de camps tenen tecnologia analògica, i aquesta és digital”, va explicar el sotsinspector dels Mossos i coordinador de seguretat del Girona, Albert Mendoza.

La unitat de control operatiu és una sala d'uns trenta metres quadrats des d'on es té accés visual a través d'uns monitors de televisió a tots els racons de l'estadi (des dels accessos fins a la graderia passant per les dependències interiors). Per escombrar-ho tot i no perdre's detall, a Montilivi s'han instal·lat 22 càmeres, de les quals 13 són fixes. Hi ha també 6 Domus (giratòries, que abracen 360 graus) i 3 mini-Domus. La inversió, que ha anat a càrrec de l'Ajuntament (l'estadi és municipal), ha superat els 250.000 euros, però el consistori no se n'ha pogut desmarcar perquè l'incompliment d'aquesta exigència hauria deixat el Girona fora de la LFP. Sí que l'Ajuntament ha aconseguit rebaixar substancialment un primer pressupost que se n'anava pels núvols. Fa uns anys era la mateixa Lliga la que assumia el cost dels ordinadors, les càmeres, els torns, els programes i la fibra òptica, mentre que el propietari del camp s'encarregava estrictament de l'obra civil. Les coses, però, han canviat i els ajuts de la LFP per aquest concepte pràcticament han desaparegut.

L'operatiu

Un dia de partit qualsevol, el protocol s'activa cinc hores abans de l'inici. Si el partit és a les cinc de la tarda, al migdia ja hi són. I si és a les dotze, doncs ben d'hora al matí. “Hi anem amb molt de temps per si hi ha cap imprevist en l'arrencada, que tinguem marge”, explica Xavi Tortosa, tècnic d'Ikusi. Són els responsables d'aquesta empresa –contractada per la LFP, s'encarrega dels torns d'accés i de l'UCO dels camps catalans (Camp Nou, Cornellà-El Prat, Miniestadi i la Nova Creu alta, a banda de Montilivi)– els que comencen a controlar informàticament i manualment el funcionament dels accessos, la il·luminació i les càmeres. “A través del servidor, s'envia corrent a tots els torns, es revisa que tot estigui controlat pel programa informàtic i es posen tots els aparells en funcionament”, diu Tortosa.

Dues hores abans del partit hi ha una primera reunió cabdal, el briefing, on es traça l'estratègia de seguretat. Coordinada per Albert Mendoza, hi són presents el director de seguretat del Girona FC, Ferran Pegenaute (és també el responsable de l'empresa de seguretat privada Phoenix, contractada pel club); el sergent de la policia municipal, Marc Adell, i el gerent del Consorci Sanitari, Pere Maria Martínez. “La reunió serveix perquè cada responsable expliqui si hi ha novetats o incidències que s'hagin de tenir en compte del seu sector. Tot seguit, donem l'ordre a la gent d'Ikusi que comenci la gravació”, explica Mendoza.

És aleshores que les 22 càmeres es posen en funcionament i ja no es desconnecten fins passats uns minuts del final del partit, quan la gent ja ha desfilat de l'estadi i el risc d'incidents és baix. Cadascuna de les 22 càmeres enregistra unes quatre hores de gravació. Del maneig de les càmeres i del complex sistema informàtic, se n'encarreguen quatre persones: dues dels Mossos (un caporal i un agent van fer a Madrid un curs d'operadors d'UCO) i dues de l'empresa Ikusi.

Arxivades durant un mes

Les imatges enregistrades queden arxivades durant trenta dies, marge suficient per revisar el que calgui. De tota manera, no és una informació que estigui a l'abast del Girona ni de cap club o afectat, perquè els enregistraments són arxius policials, controlats i supervisats pels Mossos d'Esquadra. Sotmeses a la protecció de dades, les imatges no es poden extreure sense permís. “El club, sense la nostra autorització, no pot treure res”, explica Albert Mendoza. Si el Girona tingués la temptació d'aprofitar la capacitat de resolució de les càmeres per treure'n informació –del que passa a la graderia o fins i tot al terreny de joc–, hauria de desistir. La tecnologia inclosa en l'UCO no té res a veure amb les càmeres instal·lades prèviament a l'estadi per controlar detalls futbolístics del partit, l'ús de les quals sí que està a l'abast del club.

El sistema informàtic que mana a la unitat de control operatiu també gestiona els torns d'accés a l'estadi, amb la qual cosa el nombre de persones que hi accedeixen per cada zona queda ben determinat. “No pot entrar ningú sense acreditació o entrada. Som nosaltres, des de l'UCO, els que fem el recompte i el transmetem al club”, relata el tècnic d'Ikusi Xavi Tortosa. També és des de la sala habilitada recentment des d'on s'abaixen els torns a la segona part perquè la gent que és a l'estadi tingui la sortida lliure.

I si l'equip baixa?

Tot i que a Montilivi ha arribat amb retard, l'UCO és una exigència per als clubs que competeixen en la Lliga de Futbol Professional. Més avall, desapareix aquesta obligació. Si el Girona baixés, però, l'UCO es mantindria a Montilivi, com hi és, per exemple, al Nou Estadi de Tarragona. La del Nàstic, instal·lada fa temps per la LFP, continua activa –com el sistema de torns– tot i competir a segona B perquè, ja que hi ha els mitjans, els cossos policials i de seguretat l'aprofiten. Una altra cosa seria que a mitjà termini el projecte del club en qüestió s'allunyés de retornar a segona A, cosa que podria conduir a retirar tot l'equip tecnològic o intentar recol·locar-lo a un altre estadi que el necessités.

13
càmeres fixes
, totes exteriors i amb alta resolució, per vigilar les graderies i els accessos.
6
càmeres Domus,
que permeten gravar imatges en 360 graus.
3
mini-Domus
, situades a la zona de vestidors.
75
persones
és el desplegament d'un partit de lliga del Girona entre Mossos, policia municipal, seguretat privada, servei d'ambulàncies i voluntaris.
250.000 euros
És la inversió que ha fet l'Ajuntament per instal·lar a Montilivi la unitat de control operatiu (UCO), una exigència de la Lliga de Futbol Professional i d'Antiviolència.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)