1a divisió

El Frente Atlético, expulsat

Violència en el futbol. L'Atlético de Madrid va decidir inhabilitar el grup radical com a penya oficial del club. “No sóc ningú per dissoldre'ls, però sí que els puc fer fora”, va dir Gil Marín

La reacció instintiva de l'Atlético de Madrid va ser desentendre's de tot plegat. “No tenen res a veure amb nosaltres”, havia dit Enrique Cerezo a tocar de les dues de la tarda de diumenge, quan la mort d'un aficionat del Deportivo de la Corunya encara no era un fet consumat.

Passades les hores, però, a mesura que es van anar aclarint els esdeveniments i que la policia va anar lligant caps, el club colchonero ha abandonat les evasives per posar-se al capdavant del canvi que han promès totes les institucions vinculades al futbol. En un extens comunicat, el club va anunciar ahir al migdia l'expulsió del Frente Atlético com a penya oficial. “No sóc ningú per dissoldre'ls, però sí per expulsar-los. Aquells que no entenguin els valors de l'esport, sobren”, va explicar el conseller delegat de l'Atlético, Miguel Ángel Gil Marín.

Segons el text emès pel club, quinze dels identificats per la policia manifesten que són aficionats de l'Atlético, dels quals set són socis abonats, i els cossos de seguretat tenen provat que formen part del grup ultra que, de manera “organitzada i planificada”, van generar la batalla campal que va acabar amb la mort de Jimmy, membre dels Riazor Blues, grup radical del Dépor. Amb l'acta policial a la mà, l'Atlético es va posar automàticament el propòsit d'esborrar el Frente Atlético del paisatge del Vicente Calderón. De tots els identificats en la batussa, els que són socis deixen de ser-ho automàticament, i els que no ho són queden inhabilitats per a tota la vida per donar-se d'alta. De la mateixa manera, el club ha informat que perseguirà qualsevol iconografia del Frente present a les grades del Calderón. “Tots som responsables i no podem expulsar un sector sencer, perquè també hi ha gent bona. El que s'ha de fer és localitzar-los un per un per expulsar-los”, va dir Gil Marín. L'Atlético té clar que ha de netejar el gol sud del Calderón de violents, però és conscient que no pot generar un estat policial a la grada on habitualment vivia els seus partits el Frente: “Aquells socis que tinguin el seu abonament a la grada jove –al gol sud– podran seguir accedint a l'estadi mitjançant el protocol habitual, amb el carnet acompanyat del DNI.”

Amb la mort d'Aitor Zabaleta l'any 1998 a mans d'un membre del Frente Atlético encara en el record, la mostra de força del grup ultra i la primera reacció institucional han posat l'Atlético de Madrid al centre de la diana, si bé des del club s'esforcen a traçar una frontera entre la institució i els radicals: “No hem finançat aquest grup de cap manera. Fins ahir tenien un magatzem al Calderón per recomanació de la policia, per evitar que s'introduïssin altres objectes o banderes prohibides.”

“És una bona notícia”

El secretari d'estat per a l'Esport, Miguel Cardenal, va rebre amb els braços oberts la iniciativa de l'Atlético de Madrid d'afegir-se a la lluita contra els violents en el futbol. “He trucat personalment a Gil Marín per felicitar-lo. Faríem malament de relaxar-nos ara, o sent condescendents, però és una bona notícia”, va explicar Cardenal, que va anunciar que demà hi haurà una reunió entre el Consell Superior d'Esports (CSD), la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) i la lliga (LFP), per prendre mesures contra la violència en el món del futbol.

Els Riazor Blues, dos partits fora

El president del Deportivo, Tino Fernández, va anunciar ahir el tancament, “provisional i simbòlic”, de la graderia Maratón Inferior, on sol viure els seus partits el grup Riazor Blues, protagonista dels aldarulls a Madrid. “Som conscients que moltes de les persones presents en aquesta tribuna no tenen res a veure amb la lacra del futbol, però els demanem comprensió”, va dir el màxim mandatari del club gallec. D'altra banda, ahir va arribar a la capital corunyesa el cos de Jimmy. I no sense polèmica, ja que a la sortida del tanatori on es van dipositar les restes de l'aficionat mort a Madrid, un càmera de televisió va ser agredit, fet que va provocar la intervenció immediata de la Policía Nacional i la posterior detenció de dues persones, l'agressor i el conductor del cotxe en el qual va intentar fugir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)