Ciclisme

El tren bala australià

L'Orica GreenEdge va repetir la victòria del 2014 en la contrarellotge per equips inicial i Gerrans es va enfundar el primer mallot rosa

Porte va ser el candidat a la general més fluix i va cedir uns vint segons

L'Orica GreenEdge va tornar a imposar la seva vàlua en el desafiament cronometrat per equips i es va adjudicar l'etapa inicial del Giro d'Itàlia entre San Lorenzo al Mare i Sanremo (17,6 km). Els australians havien rebut un fort cop en classificar-se en segona posició en la contrarellotge per equips del mundial de Ponferrada 2014, però ahir van recuperar el domini en aquesta especialitat i van repetir el triomf que havien signat fa tot just un any en la inauguració de la cursa italiana a Belfast. També havien sortit victoriosos de la darrera contrarellotge per equips del Tour de França a Niça el 2013.

Un dels referents de l'equip, l'australià Simon Gerrans, es va convertir en el primer líder de la general. L'Orica intentarà defensar la posició de privilegi avui en l'etapa que ha de transcórrer entre Albenga i Gènova i que s'hauria de resoldre en l'esprint final. Ara té la carta de Gerrans i, si no, el seu velocista Michael Matthews podria provar de repetir l'actuació de la temporada passada, en què va vestir de rosa de la segona a la setena etapa.

L'Astana, el primer dels grans equips que va sortir a competir, va firmar el millor temps (19:39) i durant molts minuts ningú el va superar. L'Etixx del català David de la Cruz els va superar en el pas intermedi, però no van mantenir el ritme en el tram final i a meta van cedir sis segons, que al final els van deixar en la quarta posició. L'alegria del conjunt d'un dels aspirants a la victòria final, l'italià Fabio Aru, es va transformar en resignació quan a Sanremo l'Orica es va confirmar com l'equip més veloç (19:26) després d'haver dominat tots els parcials. El Tinkoff d'Alberto Contador també va completar una bona jornada i es va classificar en segona posició (19:33), que sense cap mena de dubte suposa una injecció de confiança del madrileny en els seus companys d'equip.

La crono inicial no va establir diferències importants, però un dels quatre favorits a coronar-se a Milà el 31 de maig, l'australià Richie Porte, no va completar una bona actuació amb els companys de l'Sky i va cedir uns vint segons respecte als rivals, gens determinants però sempre una càrrega molesta.

L'hora de Greipel

L'alemany André Greipel (Lotto Soudal) és l'esprintador més important al Giro. Altres especialistes d'alt nivell com el britànic Mark Cavendish (Etixx-Quick-Step), l'alemany Marcel Kittel (Giant-Alpecin), l'eslovac Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) o el francès Nacer Bouhanni (Cofidis) han preferit reservar-se per al Tour de França. Per tant, El Goril·la és el màxim favorit en arribades com la d'avui, demà i dilluns, si els caçaetapes no ho impedeixen. Encara que no es pot despistar, perquè hi ha corredors també ràpids que provaran de superar-lo, com ell mateix indica: “Hi ha bons esprintadors. Per exemple Sacha Modolo (Lampre), Alessandro Petacchi (Southeast), Luka Mezgec (Giant), que està en forma i escala bé, com s'ha vist al Tour de Romandia, i no es pot descartar Michael Matthews (Orica).”

En el palmarès de Greipel hi figuren una dotzena de victòries en grans voltes per etapes (6 al Tour, 4 a la Vuelta i 2 al Giro). Aquesta és la seva tercera participació en la cursa italiana, on no competeix des del 2010.

L'Orica té una reputació en les contrarellotge per equips i avui ho hem tornat a acreditar
Simon Gerrans
ciclista australià de l'orica
1a etapa
1r. Orica
19.26
2n. Tinkoff
a 0:07
3r. Astana
a 0:13
4t. Etixx - Quick Step
a 0:19
5è. Movistar
a 0:21
6è. IAM Cycling
a 0:25
7è. BMC
a 0:25
8è. FDJ
a 0:26
General
1r. S. Gerrans (Orica)
19.26
2n. M. Matthews (Orica)
m.t.
3r. M. Hepburn (Orica)
m.t.
4t. P. Weening (Orica)
m.t.
5è. S. Clarke (Orica)
m.t.
6è.E. Chaves (Orica)
m.t.
7è. M. Boaro (Tinkoff)
a 0:07
8è. R. Kreuziger (Tinkoff)
m.t.
165è. D. de la Cruz (Etixx)
a 1:27
Estava previst que fos el primer a creuar la meta. És un honor enorme portar el mallot rosa
Simon Gerrans
ciclista australià de l'orica

L'amo Tinkov agafa el volant i menysprea Riis

Les decisions i comentaris del director del Tinkoff d'Alberto Contador, Oleg Tinkov, continuen sense passar desapercebudes. El magnat rus no ha trobat cap substitut del director danès Bjarne Riis que l'hagi convençut i ha decidit agafar ell mateix el volant del cotxe de l'equip i donar les instruccions. “Sóc l'amo i per això vaig comprar l'equip. Crec que serè un bon substitut de Riis”, va escriure en el seu blog a Cyclingnews. “La veritat és que Riis no feia gran cosa. La seva feina era asseure's al cotxe de l'equip, decidir la tàctica i donar ordres al corredors i motivar-los. No feia res més. Li vaig demanar que s'impliqués en la preparació i en la gestió de l'equip, però no va voler. Per això va marxar.” En el blog, entre altres perles, va enviar un missatge al seu cap de files: “Un segon lloc d'Alberto al Giro no seria un gran resultat per mi.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)