Internacional

El testimoni d'un exdirigent penedit dessagna la FIFA

Corrupció. Chuck Blazer, informant de l'FBI després de ser processat per la mateixa fiscal que ara assetja l'organisme, va reconèixer fa dos anys els suborns pels mundials de 1998 i el 2010

L'exsecretari general de la Concacaf i exmembre del comitè executiu de la FIFA entre 1997 i el 2013, el nord-americà Chuck Blazer, ja va admetre fa dos anys, en un procés judicial instigat per Loretta Lynch, actual fiscal general dels Estats Units i principal fuet de l'organisme futbolístic mundial, que el suborn era el modus operandi habitual en la designació de les seus dels mundials de futbol. Warner, que s'hauria convertit en un testimoni clau en la detenció de nou oficials de la FIFA la setmana passada, va acceptar aleshores els càrrecs de suborn i blanqueig de diners, crim organitzat, frau fiscal i corrupció; i, per driblar la presó, hauria decidit cooperar amb l'FBI. Entre altres coses, va confessar que havia acceptat diners en la cursa per decidir la seu dels campionats de 1998, que finalment es va fer a França, i els de Sud-àfrica 2010. En el primer cas, Blazer va ser subornat pel Marroc, tot i que al final el país nord-africà es va quedar sense el torneig. En relació amb Sud-àfrica, hauria rebut 750.000 dòlars d'entre 10 milions compromesos amb la Concacaf perquè la confederació votés per l'estat sud-africà. Els pagaments irregulars als membres de la FIFA tenen també en el punt de mira els mundials de Rússia 2018 i de Qatar 2022.

A més a més, com a secretari general de la Concacaf, Blazer també va reconèixer que va rebre suborns el 2013 en concepte de drets de retransmissió de les Copes d'Or disputades entre 1996 i el 2003. La seva declaració judicial no s'ha difós fins ara, però igualment hauria estat un home clau en la gravació durant els darrers anys de converses amb els dirigents de la FIFA recentment detinguts.

Quant als oficials que no van ser enxampats en l'operació judicial desplegada a Zuric amb motiu del congrés de la FIFA, l'exvicepresident de l'ens Jack Warner, de Trinitat i Tobago, sembla convençut a seguir els passos de Blazer i diu que està disposat a revelar tot el que sap, però que tem per la seva vida: ha denunciat vincles entre el finançament de la FIFA i les eleccions generals del 2010 al país del Carib.

Zico i Platini

El president de la FIFA, Joseph Blatter, ha llançat la tovallola després d'haver estat reelegit i, en la cursa per la successió, ja han agafat posicions l'exfutbolista Zico i el president de la UEFA Michel Platini, que ha matisat que només es presentarà si aconsegueix erigir-se en candidat de consens.

MÉS LLENYA

Irlanda revela ara que la FIFA va comprar el seu silenci pel cas de les mans d'Henry

Anglaterra s'ofereix per al 2022

El ministre d'Esports, John Whittingdale, va dir ahir que Anglaterra està preparada per organitzar el mundial del 2022 si s'avorta la disputa del campionat a Qatar. Anglaterra va perdre la cursa pel mundial del 2018 en favor de Rússia, i la Premier ha estat una de les lligues d'elit més bel·ligerants amb la disputa del mundial de Qatar a l'hivern. D'altra banda, el president de la Federació Irlandesa de Futbol ha revelat tot just ara que la FIFA els va pagar cinc milions d'euros el 2010, en el marc d'un acord bilateral, en bona mesura per evitar que formulessin una queixa legal per les mans d'Henry que van classificar França per al mundial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)