FEB

Amb la mateixa moneda

Lliga Femenina. L'Spar Citylift Girona obté la primera victòria enfosquint el Cadí a partir de l'esforç defensiu i d'una estratègia zonal que va ajuntar l'equip més que en cap dels partits jugats

Serà que no el coneixen, a la Seu, a Miguel Ángel Ortega. Fa quinze dies, en la Lliga Catalana, l'Spar Citylift Girona jugava amb plom a les cames i no en rajava més. Ahir l'equip gironí va fer una exhibició defensiva i Ortega, una magnífica lectura dels problemes del Cadí per trencar la defensa zonal, que va mantenir durant 34 minuts. L'Spar va guanyar a la Seu fent de Cadí, ajuntant l'equip al darrere i trobant desequilibri en atac a partir de les lectures i la qualitat de Gray i Jordana.

No es pot dir que la primera meitat fos un compendi de fluïdesa. 31 pèrdues (16 locals i 15 gironines) en són la prova. L'Spar va començar amb moltíssims problemes per tancar el rebot defensiu (5 captures locals en el primer quart) sobretot els llargs que escopia el cèrcol dels triples fallats pel Cadí. Però l'encert local era inexistent, fins i tot en els tirs alliberats, i Ortega ho va aprofitar per disposar una defensa zonal després d'un temps mort (4-4). L'atac local encara va generar més dubtes, que les rotacions no van solucionar. Pikciute –finalment va poder jugar, amb molèsties– va entrar en acció (6-8) abans que arribés el primer triple local (Vila, 9-8). Va ser l'únic de la primera meitat.

Les virtuts de la zona

Bons minuts de Mingo en el segon quart, atacant amb criteri i superant bé la pressió a tota la pista. El desgavell es va acabar quan Mingo, Jordana i Gray van posar-hi ordre. Gray va ser protagonista: amb un tir de 6 metres per sobre d'Abalde (24-24) i, poc després, amb un rebot d'atac i convertit en 2+1 i una propina valuosa: la tercera falta de Laura Gil (24-27). A més, al Cadí se li feia de nit en cada atac. A la mitja part l'Spar només guanyava de 5, però amb una dada demolidora: el Cadí havia llançat 13 tirs de camp més, però amb un encert ridícul (10/32) que contrastava amb el 14/19 de l'Spar. Amb aquest encert i assegurant el rebot, les pèrdues es relativitzen. La valoració a la mitja part era eloqüent (11 a 37).

La zona va tenir altres virtuts: va ajuntar l'equip al darrere, va blindar la pintura i va esborrar de cop els problemes en el rebot, que va passar a ser gironí (+14 al final). Pie va provar d'atacar-la amb Chumillas de base en el tercer quart, però una acció de geni i un triple de Gray obrien un forat important (24-36, 22'). L'últim cop de clau defensiu del Cadí va embussar l'atac gironí (36-38). Però el Cadí no va saber fer el tomb i, fallant tres atacs consecutius, va donar aire a l'Spar. Gray, Jordana (triple) i Paris no ho van desaprofitar (38-45).

Sempre en zona, i sovint amb tres grans, l'Spar va rematar la feina (42-54, 33'). Joan Carles Pie havia fet tornar Laura Gil, amb quatre faltes, però la murciana es va ennuegar. Després d'un temps mort a la desesperada, va arribar el segon triple del Cadí (45-54), que ja jugava amb tres petites i Abalde com a única interior. Terreny adobat perquè l'Spar posés la pilota a dins i Spanou i Paris fessin mal abans que Gray tanqués el pas endavant de l'Spar (45-62).

2/26
triples
va aconseguir el Cadí, que es va estavellar contra la defensa zonal de l'Spar Citylift.
Els 2/26 triples ho diuen tot. Per parar el nostre ritme s'han posat en zona i amb aquest encert és difícil tirar endavant
Joan Carles Pie
En defensa zonal, tothom sap que s'ha de parlar. I ara mateix hem de generar comunicació entre les jugadores
Miguel Ángel Ortega
Ha estat com m'imaginava: defensa, tancant a dins i assegurant el rebot. I hi ha hagut moments brillants. Pocs, però n'hi ha hagut

Un encert de primera divisió

L'Spar, que fins ara havia fet la sensació que només defensava bé a partir d'un bon atac, ahir va atacar amb efectivitat màxima a partir d'una bona defensa. Bo i assumint l'alt nombre de pèrdues que sempre força el Cadí (26, però també 21 de les alturgellenques), el conjunt gironí va ser un martell cada cop que va alçar la mirada cap a l'anella. El 76,5% d'encert en tirs de 2 és de rècord i el 67,4% en tirs de camp, gairebé del mateix nivell. Només Kuktiene (1/4) va quedar per sota del 50%, amb Spanou (5/5), Gray (10/13), Paris (sòlida per primera vegada, amb 4/5) i Knezevic (4/8) com les jugadores que van aportar més. Ortega va jugar amb vuit peces, amb una rotació per línia. Totes vuit van anotar, totes vuit van agafar algun rebot, sis van fer alguna assistència i cinc van recuperar com a mínim alguna pilota, amb Gray liderant aquest aspecte, amb cinc.