Barça

El cas dels xiulets en la final de copa passa a Madrid

Denúncia. El jutjat número 2 de Barcelona s'inhibeix de la causa i la trasllada a l'Audiencia Nacional; el sindicat Manos Limpias és qui va iniciar el procés contra el Barça i l'Athletic Club

Amb l'argument que hi podria haver hagut un delicte d'injúries al rei, la magistrada Eugenia Canal, del jutjat d'instrucció número 2 de Barcelona, ha remès a l'Audiencia Nacional el procés per la causa oberta després dels xiulets a l'himne espanyol i a Felip VI en la final de la copa que, el 30 de maig, es va disputar al Camp Nou entre el FC Barcelona i l'Athletic Club. El sindicat Manos Limpias va denunciar els dos equips, a més de les dotze entitats independentistes que van promoure la xiulada, per un possible delicte comès en ocasió de l'exercici dels drets fonamentals i de les llibertats públiques garantides per la Constitució i un altre possible delicte d'ultratge a Espanya.

La denúncia assenyala que aquestes plataformes van fer “actes preparatoris”, com ara repartir xiulets i difondre la seva protesta a través de les xarxes socials, sense trobar resposta en les autoritats polítiques i esportives. De fet, es remet als informes de la Guàrdia Civil i la Policía Nacional i assenyala que diferents mitjans de comunicació van publicar imatges d'una “furgoneta de la qual es descarregaven xiulets als voltants de l'estadi”. Diferents particulars, a més del partit polític Vox i l'Asociación Nacional Arca Ibérica, es van sumar a la denúncia de Manos Limpias.

Es dóna la circumstància que fa sis anys, el mes de setembre del 2009, després d'una altra querella pel mateix motiu, en aquell cas després de la final de copa que Barça i Athletic van disputar a l'estadi de Mestalla, l'Audiencia Nacional va concloure que la xiulada a l'himne i al rei, aleshores Juan Carlos I, no és delicte. Llavors va ser la Fundación para la Defensa de la Nación Española (Denaes) la que va denunciar. “No s'està en presència d'una conducta injuriosa en els termes descrits en el Codi Penal per al cap de l'Estat”, es llegia en la interlocutòria notificada per aquest tribunal.

PRECEDENT EL 2009

Fa sis anys l'Audiencia va concloure que la xiulada al rei no era delicte
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)