Barça

Míssil als dubtes

Ousmane Dembélé, en ple debat sobre la seva continuïtat al Camp Nou, va signar contra el Sevilla el seu millor partit com a blaugrana

El seu gran gol, vital per assolir la supercopa, només va ser la cirera d’una gran actuació farcida de personalitat i qualitat

El vestidor fa pinya i considera Dembélé una peça fonamental

Fa tot just un any, Ousmane Dembélé, encara jugador del Borussia de Dortmund, ja feia dies que s’havia declarat en rebel·lia, convençut que als 20 anys havia arribat l’hora de complir el seu somni de fitxar pel FC Barcelona, no fos cas que el tren blaugrana ja no tornés a passar mai més per la seva vida. I és que al Camp Nou, després de la frustrant marxa de Neymar al París Saint-Germain i en un estiu en què les carbasses s’estaven acumulant a dojo, el fitxatge del jove talent francès s’havia convertit en una obsessió.

Finalment, poc abans del tancament del mercat, el Barça el va aconseguir treure de Dortmund, a canvi de 105 milions fixos més 40 en variables, la quantitat més alta pagada fins llavors pel club blaugrana. “El preu no suposa cap pressió afegida per a mi”, va afirmar Dembélé el dia de la seva presentació com a nou jugador del Barça. “No vinc aquí a fer de Neymar”, hi va afegir. La realitat, però, va ser ben diferent, ja que des del segon zero tothom, com era d’esperar, el va analitzar amb lupa, comparant-lo amb Neymar i mirant de verificar si els seus serveis mereixien una xifra superior als 100 milions d’euros. El tret de sortida per a un noi de només 20 anys, doncs, no va ser el millor, i la situació va passar a ser crítica quan poc després de debutar es va lesionar de gravetat a Getafe, un contratemps que el va obligar a passar per la sala d’operacions. La revàlida es va haver d’ajornar quatre mesos, un llarg període d’espera que va elevar encara més les expectatives respecte al rendiment que oferiria Dembélé en el segon tram de la temporada, i que va fer que la decepció posterior també fos superior. I és que el francès, desadaptat al genuí estil de joc blaugrana, sense rodatge i sense gaire experiència en l’elit, va defraudar de valent, amb actuacions força decebedores que van convertir en anècdota el seu gran gol contra el Chelsea en la tornada dels vuitens de final de la lliga de campions, així com algun moment puntual de brillantor. Dembélé, de fet, no va trigar a ser un suplent habitual en els plantejaments de Valverde, i ja llavors algunes veus es van aventurar a afirmar que el fracàs del seu fitxatge ja no tenia remei.

Confiança en quarantena

I va arribar l’estiu, que va portar una actuació més que discreta de Dembélé en el mundial, en què no va ser capaç de convèncer Deschamps per guanyar pes en la selecció que acabaria aixecant la copa a Moscou. El missatge del Barça, però, va continuar sent el mateix que el del maig, màxima confiança, ja que considera que el francès ho té tot per ser una estrella mundial i que només necessita temps i tranquil·litat per fer eclosió definitivament. El discurs oficial, però, va xocar frontalment amb la planificació duta a terme per la direcció esportiva, ja que fins ara el fitxatge més car de l’estiu en clau blaugrana ha estat Malcom, un jugador que actua en la mateixa posició que Dembélé, fet que va començar a generar dubtes en el jugador i en el seu entorn. A poc a poc, doncs, la situació de calma va anar variant, fins que va sortir a la llum un possible interès del París Saint-Germain que el Barça només va negar amb la boca petita. A més, van començar a sorgir veus que feien referència a alguns actes d’indisciplina del jugador en la temporada passada, com arribar tard a alguns entrenaments. L’extrem va avançar uns dies el seu retorn de les vacances, però el seu nom ja anava en boca de tothom i la seva continuïtat al Camp Nou ja estava posada en dubte.

I en aquest ambient enrarit va arribar la supercopa d’Espanya contra el Sevilla, un partit trampa amb un munt d’al·licients damunt la taula, un dels quals era, òbviament, comprovar quin paper atorgaria Ernesto Valverde a Dembélé, que partia com a suplent en totes les travesses, amb Coutinho –amb més galons– i Malcom –amb més rodatge en la pretemporada– al davant. I la resposta de Txingurri va ser un cop de puny damunt la taula contra les especulacions, ja que va sorprendre tothom i va donar la titularitat al Mosquit, que va formar trident amb Messi i Suárez, i en un partit en què hi havia en joc un títol. Havia arribat l’hora, ara sí, de respondre als dubtes damunt la gespa.

La picada del ‘Mosquit’

A diferència del que és habitual, Ousmane Dembéle va començar el partit contra el Sevilla per la banda esquerra, al davant de Jordi Alba i amb Arthur com a interior més proper, fet que va atorgar a Semedo tot el carril dret. I el francès, tot i la variació, i tot i ser conscient que bona part dels ulls estaven posats en ell, va respondre amb personalitat, demanant la pilota en tot moment i buscant el que més se li demana: ser profund i valent en les accions d’un contra un. I no només això, ja que, tot i perdre algunes pilotes en l’inici de la final, Dembélé va demostrar el seu esperit de gel i va seguir igual, sense alterar-se davant l’error, convençut que amb les seves qualitats innates la jugada acabaria sortint tard o d’hora. I després d’una primera part en què va estar desencertat, l’extrem francès es va transformar en la segona, curiosament quan va retornar a la seva posició predilecta, la banda dreta. Dembélé va seguir plantant cara al seu marcador; va mostrar una gran entesa amb Leo Messi, amb el qual va combinar en diverses ocasions, i, a poc a poc, es va anar erigint en el líder de l’equip, una passa endavant que el públic de Tànger va saber apreciar, ja que els càntics constants de “Messi, Messi” es van començar a alternar amb els d’“Allez, Dembélé”. I l’autoestima del francès ni tan sols va variar quan va errar una acció d’un contra un amb Vaclik, després de trencar la defensa del Sevilla amb una desmarcada que Messi va interpretar a la perfecció, ja que minuts després va aixecar el cap, es va acostar a l’àrea i, amb la cama dreta, va engaltar un míssil que va fer embogir l’estadi Ibn Battouta. Golàs. Lluny de caure en l’eufòria, Dembélé va tornar a mostrar el seu peculiar caràcter, ja que amb el rostre seriós va anar corrent en solitari, fent com si mirés a l’infinit, potser imaginant-se com els dubtes s’estaven allunyant a la velocitat de la llum. “Ha fet un gran gol, i en un moment molt important del partit”, va afirmar Coutinho després del duel. “Té unes grans qualitats. Ens ha deixat molt bones sensacions, i en un partit molt complicat. Tenim moltes esperances posades en ell”, va opinar Ernesto Valverde, en un intent per calmar els ànims de Dembélé, que no ho està passant gens bé veient com una part de l’entorn blaugrana el situa lluny del Camp Nou. I aquesta sensació agredolça del jugador francès es va apreciar en la celebració del títol, un èxit del qual havia estat protagonista principal. I és que Dembélé va fugir del primer pla: va evitar aixecar la copa amb eufòria i fins i tot va desaparèixer de bona part de les fotografies de grup.

Quan falten poc més de dues setmanes perquè es tanqui el mercat de fitxatges estival, ningú pot assegurar al cent per cent que Ousmane Dembélé sigui intransferible, tot i que sembla improbable que cap club s’estigui plantejant seriosament posar damunt la taula més de 100 milions d’euros per ell. Valverde, però, continua assegurant que compta amb ell, i des de dins del vestidor tots els missatges són molt positius. “Conec Dembélé des de fa molt de temps i sé el que és capaç de fer. Té tot un futur en l’horitzó per donar un munt d’alegries al barcelonisme”, va afirmar Lenglet en la zona mixta de l’estadi Ibn Battouta de Tànger. “És un jugador molt ràpid i punyent, i finalitza molt bé les jugades. Ell està molt content a Barcelona, confiem en ell. És una peça fonamental de l’equip”, va opinar, per la seva banda, Arthur Melo. I és que diumenge, a Tànger, Dembélé va respondre als dubtes com sempre es diu que s’ha de fer en això del futbol d’elit, damunt la gespa, i va signar el seu millor partit com a jugador del FC Barcelona. El temps dirà si la gran supercopa d’Espanya del Mosquit és només la seva primera exhibició d’un bon grapat més.

LES FRASES

Dembélé és molt feliç a Barcelona i confiem en ell. És una peça fonamental de l’equip
Arthur Melo
migcampista del barça

PUNT D’INFLEXIÓ

Ousmane té tot un futur en l’horitzó per donar un munt d’alegries al barcelonisme
Clément Lenglet
central del barça

DOLGUT

Ha deixat molt bones sensacions. Tenim moltes esperances posades en ell
Ernesto Valverde
entrenador del barça
El futur del ‘Mosquit’ es va començar a debatre a partir del fitxatge de Malcom
Tot i el seu bon partit, l’extrem es va mostrar fred i distant en la celebració del títol
2
passades de mèrit bones.
1
passada de mèrit dolenta.
3
pilotes perdudes.
0
faltes comeses.
4
faltes rebudes.
2
rematades.
1
gol. Dades facilitades per Carles Domènech. La transmissió d’en Puyal a Catalunya Ràdio

Cinquè gol de Dembélé com a blaugrana

Dembélé va trigar dotze partits (500 minuts) a fer el seu primer gol com a jugador del Barça. La diana, esplèndida, va ser la que va marcar contra el Chelsea, en la tornada dels vuitens de la Champions. I van haver de passar sis duels més perquè l’extrem francès tornés a veure porteria. En aquella ocasió la diana la va fer a Vigo, en un partit que va acabar 2-2. I Dembélé va tancar la seva experiència golejadora en el partit de lliga contra el Vila-real, en què el Barça es va imposar per 5-1, amb dos gols del francès. En total, el curs passat l’extrem va disputar 23 partits (1.130 minuts), uns números discrets, tot i que val a dir que la seva campanya va estar clarament marcada per la seva greu lesió. Enguany, doncs, és evident que Dembélé ha començat el curs amb molt millor peu, ja que tot just en el seu primer partit va mostrar tot el seu potencial, una actuació destacada que va amanir amb el seu cinquè gol com a blaugrana, tan bonic com important.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)