Barça

Tocarà fer les Amèriques

L’acord entre La Liga i la multinacional Relevent per popularitzar el futbol a Amèrica del Nord preveu ja la disputa d’un partit del campionat que comença avui

Tot apunta que l’acord, que és per 15 anys, afectarà un duel dels blaugrana o dels blancs. El Girona-Barça, una de les opcions

L’AFE ha manifestat la seva “més enèrgica protesta” per l’acord

La lliga emigra. En l’afany de trobar nous ingressos i sempre obsessionada en els últims anys a expandir-se a un món cada vegada més global, La Liga va confirmar ahir que un partit de l’edició que comença avui mateix a Montilivi es pugui disputar als Estats Units amb la intenció que aquesta tendència tingui continuïtat en temporades successives. Així ho va corroborar la patronal, com una de les clàusules de l’acord, per 15 anys, que s’ha signat amb la multinacional Relevent, dedicada a mitjans, esport i entreteniment, per la creació de La Liga North-america, una filial que pretén promocionar la cultura del futbol pels Estats Units i pel Canadà. “Estem abocats a fomentar la passió pel futbol per tot el món. Aquest acord sense precedents donarà lloc sens dubte a desenvolupar aquest esport a territoris tan bonics com els Estats Units i el Canadà”, va exclamar el president de La Liga, Javier Tebas, que després d’haver vist com el Barça i el Real Madrid tornaven a disputar la International Champions Cup sobre territori nord-americà aquest estiu –l’any passat fins i tot es va disputar un clàssic, a Miami–, té la idea d’enviar un dels dos equips a disputar un partit oficial de lliga aquesta temporada.

“Aquest acord suposarà un pas més en la creixent popularitat d’aquest esport aquí”, va manifestar al diari El País Stephen Ross, gran aficionat al futbol i propietari de Relevent, dels Miami Dolphins de l’NFL i del Hard Rock Stadium de Miami, i també de l’empresa que organitza la International Champions Cup, aquest torneig estiuenc que des de fa diversos anys engloba diferents amistosos entre la majoria de grans equips europeus amb seus a tot el món. Va ser, de fet, en el clàssic de l’any passat disputat a Miami, en què aquest magnat nord-americà de 75 anys va iniciar els contactes amb Tebas perquè la disputa d’un partit de la lliga als Estats Units sigui una realitat.

Tot apunta, encara que el comunicat de La Liga no ho especifica, que l’acord afectarà un partit del Barça o del Madrid, clarament els clubs amb més tirada i ressò a tot el món, i en especial també a Amèrica del Nord. Les gires d’estiu, sovint transoceàniques, o la presència a les xarxes socials amb milions d’usuaris, en són només alguns exemples. Una de les opcions que s’estan estudiant, tot i que encara hi ha molts temes per tancar, és el Girona-Barça, ja de la segona volta, a finals del mes de gener.

“Mai ho faríem en contra dels interessos dels clubs participants. Hem de veure quins clubs hi estan d’acord i quines compensacions i estratègies de comunicació podríem emprar”, va dir Tebas sobre els possibles greuges comparatius que tindrien els clubs implicats en una decisió històrica per a una competició de proximitat com és la lliga.

Com era de preveure, la notícia ha aixecat polseguera en diferents àmbits i no ha agradat a tothom. L’Associació de Futbolistes Espanyols (AFE) ja va manifestar la seva “més enèrgica protesta” per l’acord anunciat per l’estament que presideix Tebas: “La Liga prescindeix de l’opinió dels futbolistes i els compromet en accions que només la beneficien a ella mateixa, sense importar-li la salut i els riscos dels jugadors, i encara menys, el sentiment de les masses socials dels clubs, als quals s’obligarà a competir en territori nord-americà un cop per temporada.” Respecte a això, l’exjugador David Aganzo, president de l’AFE, va afegir: “El futbolista no és moneda de canvi que es pugui utilitzar en negocis que només beneficien terceres parts.”

LES FRASES

La Liga prescindeix de l’opinió dels futbolistes i del sentiment de les masses socials
David Aganzo
pres. de l’afe
El futbolista no és moneda de canvi que es pugui utilitzar en negocis que només beneficien terceres parts
Mai ho faríem en contra dels interessos dels clubs. Hem de veure quins hi estan d’acord
Javier Tebas
president la liga
Estem abocats a fomentar la passió pel futbol per tot el món. Aquest és un acord sense precedents

L’esport nord-americà, pioner

X.S.

Davant un acord difícil de traslladar als aficionats locals, que paguen el seu abonament per assistir a la temporada completa dels seus equips, la lliga s’abraça a precedents de les grans lligues nord-americanes, que fa anys que disputen algun partit fora de les seves fronteres. L’NBA, per exemple, va organitzar per primer cop el 1990 un partit entre Utah i Phoenix al Japó i en els últims anys ho ha convertit en una tradició a l’O2 de Londres –se n’hi han jugat vuit–, que va acollir un Sixers-Celtics la temporada passada. El curs vinent també ha programat dos partits de fase regular a Mèxic. La lliga nacional de futbol americà (NFL) i la d’hoquei sobre gel (NHL), també han seguit aquests camins. “I si ho fan l’NBA i l’NFL, per què no ho hem de fer nosaltres?”, va dir Tebas.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)